Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas Lietuvos gyventojas – apie 60 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas.
Pasak VMVT, maistas švaistomas dėl netinkamų apsipirkimo ir maisto ruošimo įpročių, planavimo stokos, reklamų ir akcijų. Todėl eiti apsipirkti rekomenduojama peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą. Be to, reikėtų atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius ir užrašus ant pakuočių. Rekomenduojama greitai gendančių produktų, paženklintų užrašu „Tinka vartoti iki...“, įsigyti tik tiek, kiek ketinama suvartoti vienu metu, ir juos suvartoti pirmiausia.
Tuo metu reikėtų peržiūrėti ir namuose laikomus maisto produktus. Jei pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, kuris nurodomas pateikiant užrašą „Geriausias iki ...“ arba „Geriausias iki ... pabaigos“, produktas dar yra tinkamas vartoti, t. y. jo pakuotė nėra pažeista, produkto išvaizda nepakitusi, produktas neturi pašalinio kvapo, jo rekomenduojama neišmesti – panaudoti ruošiant maistą.
Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti.