S. Jakeliūno ir V. Vasiliausko kaktomuša: atskleisti slapti susirašinėjimai ir keisti palinkėjimai

Trečiadienį po uždaro Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdžio, kuriame dalyvavo ir Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, pastarasis užsiminė apie keistas žinutes, kurių sulaukė iš BFK pirmininko Stasio Jakeliūno, o šis prakalbo apie LB slaptus susirašinėjimus bei paviešino dalį jų turinio.

BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus.<br>Lrytas.lt koliažas
BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus.<br>Lrytas.lt koliažas
BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus.<br>D.Umbraso nuotr.
BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus.<br>D.Umbraso nuotr.
BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 9:59 AM, atnaujinta Apr 24, 2019, 10:24 AM

Atskleidė susirašinėjimus

BFK krizės tyrimą atliekanti komisija trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį aptarti su VILIBOR susijusius klausimus. Po posėdžio S.Jakeliūnas komentavo, kad įspūdžiai apie LB vaidmenį jam išlieka tokie patys, kokie buvo ir anksčiau.

„LB vadovybė ir jos pirmininkas nepateikė esminės informacijos apie VILIBOR, kuri buvo jų pačių pažymoje. Man neseniai buvo pateikta informacija apie vidinius susirašinėjimus banko viduje, kaip buvo kuriamas tas atsakymas (dėl VILIBOR – red.) ir jame buvo argumentai pateikti, kad tai politiškai jautrus klausimas ir mus gali pakarti ant šakos“, – vidinius susirašinėjimus atskleidė S.Jakeliūnas.

Pats V.Vasiliauskas po posėdžio užsiminė, kad S.Jakeliūnas jam siuntė žinutes, kuriose linkėjo „įvairaus ir aktyvaus politinio sezono“. Jis taip pat pažymėjo, kad jaučia spaudimą iš BFK pirmininko.

„Konkrečiai aš turiu mintyje jo elektroninę žinutę su palinkėjimu „įvairaus ir aktyvaus politinio sezono“. Mano reakcija buvo tokia, kad LB tikrai nėra politinė institucija, o palinkėjimas aktyvaus politinio sezono yra keistas. Ir ten buvo užsiminta apie vieną finansų rinkos dalyvį, klausiant, ar LB pakeitė nuomonę apie jį“, – sakė V.Vasiliauskas.

BFK pirmininkas S.Jakeliūnas teigė, kad jam belieka stebėtis tokiais susirašinėjimų viešinimais.

„Jeigu aktyvaus ir įdomaus politinio sezono palinkėjimas, kadangi vyksta rinkimai bent keli, yra kažką užgaunantis, menkinantis reputaciją ar darantis spaudimą LB, ir tokie susirašinėjimai yra paviešinami, tai man belieka stebėtis“, – rėžė atgal S.Jakeliūnas.

V.Vasiliauskas taip pat pabrėžė, kad tyrime reikėtų apklausti dalyvius, kurie ir buvo atsakingi už krizę ir vadovavo prieš dešimtmetį.

„Mūsų vaidmuo čia yra teikti informaciją. Kas dar svarbu būtų, kad tyrimas būtų visa apimantis ir išsamus, kai kalbame apie 2008-2009 m. Todėl tuo metu veikusiems asmenims reikėtų ir uždavinėti klausimus.

Kalbant apie ekonominę diskusiją, ekonomikos ekspertų nuomonės turėtų apimti visą spektrą nuomonių, o ne daryti selektyvią atranką tų argumentų, kurie atitinka seniai išpublikuotas pozicijas. Jei norime tokio išsamaus tyrimo, tai ir tyrimo taktika turi būti išsami“, – poziciją pareiškė jis.

Parengė pažymą

S.Jakeliūno teigimu, LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl galimų manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus.

Pasak S.Jakeliūno, pernai tyrimą atliekantis BFK kreipėsi į LB, klausdamas, ar buvo atlikti tyrimai dėl VILIBOR per krizę, o šiemet sausį gautas atsakymas, kad VILIBOR atitiko tuometinę tarptautinę praktiką.

Dabar paaiškėjo, kad 2012 m. LB buvo parengęs pažymą apie VILIBOR per krizę, kurioje minėtos ir permokos, tačiau LB teigia, kad pažyma buvo skirta tik vidiniam banko naudojimui, joje pateikiami skaičiavimai – preliminarūs.

Tuomet išplatintame rašte LB paragino S.Jakeliūną kuo skubiau pateikti atsakingoms institucijoms informaciją dėl galimo Lietuvos bankų manipuliavimo VILIBOR kotiruotėmis, apie kurį jis pasisakė viešai.

Krizės priežastis tiriančios Seimo laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas sakė, kad LB raginimas atsakingoms institucijoms pateikti informaciją dėl galimo komercinių bankų manipuliavimo VILIBOR indeksu gali būti vertinamas kaip spaudimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.