Valdininkai ir žemdirbiai neskuba – Registrų centras negauna jų duomenų

Šiuo metu šalyje veikia daugiau kaip 900 žemės ūkio bendrovių, tačiau iki šiol duomenis apie savo narius ir pajininkus yra pateikusios vos per 140 bendrovių – tik 16 proc.

Valstybės nustatyta prievolė teikti duomenis apie savo narius ir pajininkus žemės ūkio bendrovėms ir kooperatyvams atsirado šių metų pradžioje.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Valstybės nustatyta prievolė teikti duomenis apie savo narius ir pajininkus žemės ūkio bendrovėms ir kooperatyvams atsirado šių metų pradžioje.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 12:44 PM

Iš registruotų kone 600 kooperatinių bendrovių duomenis į Juridinių asmenų dalyvių informacinei  sistemai (JADIS) pateikė vos 110 bendrovių – 19 proc. 

Iš Lietuvoje veikiančių beveik 11 tūkst. viešųjų įstaigų savo narius Registrų centrui deklaravo beveik 4,1 tūkst. (37 proc.).

Kaip pranešė Registrų centras, pareigą teikti aktualius duomenis apie savo narius, dalininkus ar pajininkus turinčios viešosios įstaigos, žemės ūkio bendrovės ir kooperatinės bendrovės pastaruoju metu ėmė aktyviau jos paisyti. Vis dėlto Registrų centro tvarkomą JADIS šie duomenys kol kas pasiekia gana vangiai.

Registrų centro specialistai reguliariai informuoja duomenų nepateikusius juridinius asmenis apie jiems galiojančią prievolę. Per praėjusią savaitę raginimai buvo išsiųsti beveik 5 tūkst. viešųjų įstaigų, žemės ūkio bendrovių ir kooperatinių bendrovių.

Svarbu pažymėti, kad duomenis į JADIS galima pateikti tik elektronine forma per Registrų centro savitarnos sistemą, duomenys teikiami neatlygintinai, tad tai nesudaro papildomos finansinės naštos juos teikiantiems juridiniams asmenims.

Valstybės nustatyta prievolė teikti duomenis apie savo narius ir pajininkus žemės ūkio bendrovėms ir kooperatyvams atsirado nuo šių metų pradžios įsigaliojus Žemės ūkio bendrovių įstatymo ir Kooperatinių bendrovių įstatymo pakeitimams.

Tikimasi, kad duomenis apie savo dalyvius į JADIS teikiant vis daugiau juridinių asmenų bus pasiekta daugiau skaidrumo, o sistemoje sukauptais duomenimis besinaudojančios institucijos galės geriau atlikti savo funkcijas.

Nepateikus aktualių duomenų apie savo narius, dalininkus ar pajininkus, gali kilti rizika, kad Juridinių asmenų registre nebus registruojami juridinių asmenų duomenys, kurie keičiami narių susirinkimų sprendimu, pavyzdžiui, keičiant juridinio asmens vadovą, buveinę ar įstatus.

JADIS nuo 2014 metų kaupia duomenis apie juridinių asmenų dalyvius. Be minėtų teisinių formų, į JADIS duomenis yra pateikusios didžioji dauguma (po 85 proc.) uždarųjų akcinių bendrovių ir mažųjų bendrijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.