Ukraina susigrąžino per Lietuvos „Swedbank“ galimai keliavusius „Janukovyčiaus milijonus“

 Ukrainos teisingumo ministerijos Valstybės antstolių tarnyba iš Kipre registruotų bendrovių, siejamų su buvusiu Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, išieškojo apie 3 mln. dolerių, praneša Ukrainos teisingumo viceministrė Svetlana Gluščenko. Lėšas 2011 m. tuometis Ukrainos vadovas galimai pervedė per Lietuvos „Swedbank“.

 V.Janukovyčius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Janukovyčius.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 3:24 PM

„Ukrainos valstybės naudai buvo sugrąžintos lėšos pagal teismo nuosprendį, įpareigojantį konfiskuoti bendrovių „EROSARIA Ltd.“ ir „Aldoza Investments Limited“ lėšas, laikomas „Ukrgazbank“ sąskaitose“, – Teisingumo ministerijos pranešime cituojama S.Gluščenko, praneša „Ukrinform“.

Antstolių tarnyba paaiškino, kad iš Kipre registruotų bendrovių išieškotos lėšos yra susijusius su V.Janukovyčiumi ir kitais aukštais Ukrainos valdininkais.

Pasak S.Gluščenko, į Valstybės antstolių tarnybos sąskaitą gegužės 7 d. buvo pervesta per 55 mln. grivinų (1,87 mln. eurų) ir kiek daugiau nei 1 mln. dolerių (890 tūkst. eurų).

Anksčiau skelbta, kad į Rusiją pabėgęs V.Janukovyčius 2011-aisiais per Lietuvos „Swedbank“ atidarytą lengvatinio apmokestinimo bendrovės „Vega Holding Limited“ sąskaitą iš Ukrainos valstybės išgrobstė 3,7 mln. eurų. Tokia suma vertinamas galimas kyšis V.Janukovyčiui, kurį jis esą legalizavo kaip honorarą už daug abejonių sukėlusią knygą.

„Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui V.Janukovyčiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.