Ginče su Rusijos fondu dėl „Snoro“ Lietuvai atstovaus Finansų ministerija

Finansų ministerija tarptautiniame arbitraže atstovaus Lietuvai ginče su Rusijos investuotojų užsienio šalyse gynimo fondu, reikalaujančiu atlyginti daugiau nei 1 mlrd. eurų buvusio „Snoro“ banko pagrindinio akcininko Vladimiro Antonovo patirtą žalą dėl Lietuvos Vyriausybės nacionalizuoto banko.

„Snoras“ buvo nacionalizuotas ir jo veikla sustabdyta 2011 metų pabaigoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Snoras“ buvo nacionalizuotas ir jo veikla sustabdyta 2011 metų pabaigoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Didžiosios Britanijos teismai 2015 m. buvo nusprendę tuo metu Londone gyvenusius V.Antonovą (kairėje) ir R.Baranauską išduoti Lietuvai.<br>T.Bauro nuotr.
Didžiosios Britanijos teismai 2015 m. buvo nusprendę tuo metu Londone gyvenusius V.Antonovą (kairėje) ir R.Baranauską išduoti Lietuvai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2019, 3:37 PM

Vyriausybė trečiadienį suteikė Finansų ministerijai įgaliojimus iki 2023-ųjų pabaigos atstovauti Lietuvai sprendžiant su „Snoru“ susijusius ginčus. Tokie įgaliojimai ministerijai jau buvo suteikti 2012 metais, tačiau jie galiojo tik iki 2016-ųjų pabaigos.

Ministerijai suteikta teisė samdyti teisininkus ir ekspertus, jei reikės, derėtis dėl taikos susitarimų ir kita. Tam ji galės išleisti iki 3 mln. eurų.

Finansų ministerija gegužės pradžioje gavo pranešimą apie Rusijos fondo ieškinį Tarptautinių prekybos rūmų (International Chamber of Commerce, ICC) arbitražo teismui Paryžiuje – į jį atsakyti reikia per 30 dienų. Portalas lrytas.lt skelbė, kad preliminari ieškinio suma siekia 1,1 mlrd. eurų.

Pretenzijoje teigiama, kad Lietuva, likvidavusi „Snoro“ banką ir neatlyginusi žalos V.Antonovui, pažeidė keturis su Rusija pasirašytos sutarties dėl abipusės investicijų apsaugos punktus.

V.Antonovas 2016 metais jau buvo inicijavęs ieškinį Lietuvai Maskvos arbitražo teisme, kur siekė prisiteisti daugiau nei pusės milijardo eurų žalos atlyginimą dėl „Snoro“ nacionalizavimo. Byla buvo nutraukta Lietuvai nusprendus pasinaudoti tarptautinės teisės garantuojamu valstybės imunitetu nuo Rusijos teismų jurisdikcijos.

„Snoras“ buvo nacionalizuotas ir jo veikla sustabdyta 2011 metų pabaigoje. Lietuvos prokurorai šių metų sausį baigė ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės „Snoro“ turto pasisavinimo – įtarimai pareikšti buvusiems banko vadovams ir akcininkams Raimondui Baranauskui bei V.Antonovui.

Didžiosios Britanijos teismai 2015 metais buvo nusprendę tuo metu Londone gyvenusius V.Antonovą ir R.Baranauską išduoti Lietuvai, tačiau pastarieji iš šios valstybės išvyko į Rusiją ir ten gavo prieglobstį. Maskva atsisako suteikti teisinę pagalbą Lietuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.