Seimas prekybininkams užnėrė šilkinį apynasrį

Seimas suvaržė prekybininkų veiksmus teikėjų atžvilgiu ir uždraudė jiems suteikti prekėms komercines nuolaidas.

 Seimas suvaržė prekybininkų veiksmus.<br> D.Umbraso nuotr.  
 Seimas suvaržė prekybininkų veiksmus.<br> D.Umbraso nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 12:23 PM, atnaujinta May 16, 2019, 1:56 PM

Seimas priėmė Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo ir Viešojo administravimo įstatymų pataisas. Jomis nuspręsta drausti mažmeninės prekybos įmonėms reikalauti iš tiekėjų nuolaidų ir kitokio tiesioginio ar netiesioginio atlyginimo, jei dėl to nebuvo sutarta raštu, elektroniniu paštu ar kitomis elektroninėmis priemonėmis. Už pagrindinio įstatymo naujas nuostatas balsavo 74 Seimo nariai, susilaikė 15 parlamentarų.

„Šį mažmeninės prekybos įmonių veiksmą kaip nesąžiningą tiekėjai nurodė Konkurencijos tarybai atliekant šio įstatymo stebėseną. Įstatymo papildymu siekiama uždrausti mažmeninės prekybos įmonėms, pasikeitus sutarties su tiekėju vykdymo aplinkybėms, naudojantis didele rinkos galia nesąžiningai reikalauti iš tiekėjo komercinių nuolaidų, tiesioginių ir netiesioginių mokėjimų, dėl kurių nebuvo susitarta raštu“, – pažymi pataisų iniciatoriai.

Anot jų, šie pakeitimai padės didinti verslo santykių skaidrumą, sumažinti mažmeninės prekybos įmonių galbūt nesąžiningą rinkos galios panaudojimą.

Mažmeninės prekybos įmonėms taip pat bus draudžiama taikyti neigiamo poveikio priemones tiekėjui dėl to, kad tiekėjas dėl mažmeninės prekybos įmonės veiksmų kreipėsi į teismą ar pateikė pareiškimą atlikti pažeidimo tyrimą šio įstatymo nuostatų laikymosi priežiūrą atliekančiai institucijai arba su ja bendradarbiauja.

Pagal priimtus pakeitimus Konkurencijos taryba atliks ne tik mažmeninės prekybos įmonių ir tiekėjų sudarytų sutarčių, bet ir galimų ūkinės veiklos sąžiningai praktikai prieštaraujančių veiksmų iki ir po sutarties sudarymo patikrinimus.

Įstatyme naujai reglamentuojamos Konkurencijos tarybos įgaliotų pareigūnų teisės ir pareigos atliekant pažeidimo tyrimą.

 

Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas pataisas pavadino „šilkinių apynasriu prekybos tinklams“ ir siūlė valdantiesiems dėti daugiau pastangų suvaldant kainų augimą.

„Geriau nei nieko, bet norėtųsi ryžtingesnių žingsnių apribojant kainų augimą“, – teigė jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.