Ant bankroto slenksčio – garsiojo virtuvės šefo J. Oliverio restoranų imperija

1,3 tūkst. darbuotojų gali likti be darbo, nes bankrutuoja garsiojo virėjo ir verslininko Jamie Oliverio itališko maisto restoranų tinklas „Jamie's Italian“.

 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J.Oliveris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Bankrutuoja garsiojo virėjo ir verslininko J.Oliverio itališko maisto restoranų tinklas „Jamie's Italian“.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Bankrutuoja garsiojo virėjo ir verslininko J.Oliverio itališko maisto restoranų tinklas „Jamie's Italian“.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 2:34 PM, atnaujinta May 21, 2019, 3:45 PM

Tiesa, bankrotas palies ne tik 23 „Jamie's Italian“ restoranus, bet ir dar du – „Barbecoa“ ir „Fifteen“.

Bankroto administratoriumi paskirtas KPMG. Panašu, kad jis restoranų tinklui ieškos naujo savininko.

Prieš dvejus metus J.Oliveriui vargais negalais pavyko išvengti bankroto. Praėjusią vasarą paskelbta, kad virtuvės šefas uždarė 12 iš 37-ių „Jamie's Italian“ tinkle buvusių restoranų ir atleido apie 600 darbuotojų.

Jau 2017 m. J.Oliverio verslas buvo restruktūrizuotas, kad sumažėtų patirti nuostoliai. Tais metais virtuvės šefas pranešė, kad jo tinklas vertas 150 mln. svarų, ir pridėjo per 13 mln. svarų savų lėšų, kad sustiprintų „Jamie's Italian“ tinklą. Tačiau pernai paaiškėjo, kad J.Oliverio verslas skolingas 71,5 mln. svarų. Dar 2,2 mln. svarų sudarė skolos darbuotojams.

2017 m. J.Oliveris uždarė savo „Union Jacks“ restoranus, taip pat nutraukė beveik dešimt metų leistą žurnalą „Jamie“.

Penkias atžalas auginantis J.Oliveris pirmąjį restoraną „Jamie's Italian“ atidarė 2008 m., o 2010-aisiais sparčiai plėtėsi Didžiojoje Britanijoje.

Kaip LRT televizijai kalbėjo Odeta Bložienė, įmonės „Burokėlis ir krapas“, kuri valdo picerijų tinklą „Jurgis ir drakonas“ vadovė, greičiausiai J.Oliverio verslą prispaudė didelės kasdienės išlaidos, didžiulės paskolos plėtrai, o kadangi populiarusis virtuvės šefas neturėjo savų patalpų, teko mokėti ir už patalpų nuomą.

„Kad turėtum efektyviai valdomą tinklą, pats turi būti labai įsitraukęs, – sakė O.Bložienė. – Restoranams reikia labai daug kasdienių sąnaudų, labai daug darbo, o visam tam suvaldyti – ir labai didelės vadovų komandos“.

Anot jos, net jei Londone, atrodo, yra didžiulis srautas lankytojų, tačiau tuo pačiu tokioje rinkoje – ir didžiulė konkurencija, nes kone kiekvienas nori turėti savo restoraną.

O.Bložienė svarsto, kad greičiausiai J.Oliveris susidūrė su nepamatuota plėtra, kuri labai daug kainavo, bei su ne visada laiku padarytais ar apskritai nepadarytais sprendimais.

„Jei esi geras šefas, ne visada idėjos būna pelningos, todėl turi turėti labai gerų vadybininkų, kurie viską sureguliuos“, – kalbėjo O.Bložienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.