Nori įvesti dar vieną baudų eilutę – pajudins dalinančius maišelius

Aplinkos ministerija siūlo bausti prekybininkus už tai, kad jie nemokamai dalija plastiko maišelius. Ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Agnė Bagočiutė sakė, kad pataisas netrukus turėtų svarstyti Vyriausybė, o jai pritarus – ir Seimas.

2017 m. vienam gyventojui teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi maišeliai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
2017 m. vienam gyventojui teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi maišeliai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-27 09:15, atnaujinta 2019-05-27 09:28

„Prieš pateikiant tvirtinti Vyriausybei esame parengę, suderinę pataisas, kuriomis atskirai ketiname išskirti šį atvejį ir numatyti kontrolės procedūras ir baudas. Dabar apibrėžti tik bendrieji atvejai“, – naujienų agentūrai BNS tvirtino ministerijos atstovė.

Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimais siūloma pardavėjams ir prekybos įmonių vadovams už lengvųjų plastiko maišelių nemokamą dalijimą skirti baudas nuo 10 iki 200 eurų.

A.Bagočiutės teigimu, ministerija kol kas yra gavusi tik vieną pretenziją dėl maišelių dalijimo. Tačiau patikrinus nustatyta, kad pažeidimo nebuvo.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė nurodė, kad be šio vienintelio balandį gauto gyventojo pranešimo daugiau jų negauta.

Seimo dar 2016 metais priimtos pataisos nuo šių metų leido prekybininkams nemokamai dalinti tik labai plonus (plonesnius kaip 15 mikronų) plastiko maišelius. 15–50 mikronų storio maišelių, kurie dažniausia yra su prekybininkų ar prekių ženklų logotipu, negalima dalinti veltui.

Tokie maišeliai sunkiai atskiriami nuo kitų atliekų ir tik maža jų dalis perdirbama, o gamtoje jie ilgai nesuyra.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos duomenimis, pastaraisiais metais labai lengvų ir lengvų maišelių sunaudojimas šalyje mažėja. 2017 metais vienam gyventojui teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi maišeliai, o 2014 metais – atitinkamai 260 ir 39.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.