Populiariausias pasaulyje lenkų fantastas akcijų biržoje sukėlė didelę sumaištį

Vargu ar kuris iš dabartinių Lenkijos rašytojų pasaulyje yra populiaresnis už fantastinių knygų autorių Andrzejų Sapkowskį. Kūrėjas sugebėjo sukelti didelę sumaištį Varšuvos akcijų biržoje.

Žaidimas „Raganius“ tapo toks populiarus, kad aktoriai, pagal kuriuos sukurti jo herojai, rengia pristatymus visame pasaulyje.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Žaidimas „Raganius“ tapo toks populiarus, kad aktoriai, pagal kuriuos sukurti jo herojai, rengia pristatymus visame pasaulyje.<br>„Wikipedia“ nuotr.
A.Sapkowskis nutarė išlupti pinigų iš kompiuterinio žaidimo kūrėjų.<br>„Scanpix“ nuotr.
A.Sapkowskis nutarė išlupti pinigų iš kompiuterinio žaidimo kūrėjų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Varšuva

May 27, 2019, 10:42 AM

Penkis romanus apie raganių Geraltą, žudantį įvairias pabaisas, sukūręs A.Sapkowskis jau seniai pelnė pasaulinę šlovę, bent jau tarp fantastinės literatūros gerbėjų.

Tačiau, kaip ir jo sukurtas herojus, gaunantis atlygį už nudobtas būtybes, lenkų rašytojas pageidauja gerokai daugiau pinigų, nei jau yra uždirbęs.

Sudrebino akcijų rinką

Neseniai JAV televizijos milžinas „Netflix“ paskelbė, kad bus kuriamas ne vieną sezoną truksiantis serialas pagal A.Sapkowskio knygų seriją „Raganius“ („The Witcher“). Juk stulbinamos sėkmės visame pasaulyje jau sulaukė to paties pavadinimo žaidimas.

Būtent šis pasisekimas tapo nesantaikos tarp knygų autoriaus bei žaidimą sukūrusios kompanijos „CD Projekt“ priežastimi.

Rašytojas pareikalavo jam sumokėti gerokai didesnę, nei suderėta, sumą, o investuotojams išsigandus ilgų ginčų įmonės vertė Varšuvos vertybinių popierių biržoje vos per dieną sumažėjo 600 mln. zlotų (140 mln. eurų).

Kitą dieną ji jau ėmė kilti, tačiau pabūgusi grasinimų bendrovė pradėjo derybas su rašytojui atstovaujančiais teisininkais.

Pačiai kompanijai įvaizdis yra labai svarbus, nes jos rinkos kapitalizacija yra aštunta pagal dydį Lenkijoje ir siekia net 19 mlrd. zlotų (4,43 mlrd. eurų).

Pardavė kone pusvelčiui

A.Sapkowskio ir „CD Projekt“ konfliktą daugelis vertina kaip rašytojo šantažą dėl papildomo honoraro, nors pats neapgalvotai pusvelčiui pardavė teises kurti žaidimą.

Kūrėjas prieš 13 metų vargu ar galėjo tikėtis, kad tuomet niekam nežinoma „CD Projekt“ sugebės pagal jo knygas sukurti tokį populiarų kompiuterinį žaidimą, todėl teises pardavė už palyginti kuklią sumą – dvylika tūkstančių eurų.

Bet žaidimas pelnė pasaulinę šlovę, todėl vien 2017-aisiais jį išleidusi kompanija uždirbo apie 200 mln. eurų pelno. Tad A.Sapkowskis pareikalavo, kad „CD Projekt“ sumokėtų jam papildomai 60 mln. zlotų (14 mln. eurų) už suteiktą leidimą.

Rašytojas neslėpė smarkiai apsirikęs, kad pasitenkino vienkartiniu atlygiu ir nepriėmė pasiūlymo gauti vieną procentą žaidimo uždirbto pelno.

Sumokės, bet mažiau?

A.Sapkowskis papildomo honoraro pareikalavo remdamasis tuo, kad Lenkijos autorių teisių įstatymas vėliau buvo papildytas – jame nurodyta, jog nuo pelno, gauto iš originalaus kūrinio adaptacijos ar tolesnio panaudojimo, autoriui turi būti mokamas 5–15 procentų atlygis.

„CD Projekt“ vadovai iš pradžių pareiškė, jog su rašytoju sutartis buvo pasirašyta prieš įstatymo pakeitimą, tad A.Sapkowskiui nieko papildomai neprivalo mokėti.

Be to, kompanijos teisininkai užsiminė, kad iš rašytojo irgi gali prašyti honoraro už tai, kad dėl neįtikėtinai populiaraus žaidimo pasaulyje smarkiai išaugo tiek jo knygų tiražas, tiek už jas gaunami honorarai.

Vis dėlto pabūgusi investuotojų reakcijos „CD Projekt“ nusprendė derėtis su rašytoju. Manoma, kad įmonė sumokės jam papildomą atlygį, tačiau mažesnį, nei jis prašo.

A.Sapkowskis parašė daug fantastikos knygų, tačiau jį labiausiai išgarsino penki „Raganiaus“ tomai. Pasakojimas vyksta niūriais viduramžių laikais, kur žmones nuo blogų veikėjų gelbėja į broliją susivieniję raganiai.

Pagrindinio knygų ir žaidimų herojaus raganiaus Geralto vardu Lodzės miesto valdžia netgi pavadino vieną parką. Lenkijoje pagal šias knygas buvo pastatytas miuziklas, sukurtas filmas bei televizijos serialas, bet jie didelės sėkmės nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?