Verslininkai deda pliusą G. Nausėdos patirčiai – lauks jo atvirumo diskusijoms

Lietuvos prezidento rinkimuose pergalę iškovojus ekonomistui, buvusiam SEB banko prezidento patarėjui Gitanui Nausėdai, asociacijos „Investors' Forum“ („Investuotojų forumas“) vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė tikisi, kad išrinktasis šalies vadovas bus atviras dialogui su visais verslo atstovais.  Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis taip pat viliasi, kad verslo ir prezidento santykiai taps geresni.  

R.Skyrienė: „Kiekvienam prezidentui ekonomikos išmanymas yra didelis privalumas“.<br> T.Bauro nuotr. 
R.Skyrienė: „Kiekvienam prezidentui ekonomikos išmanymas yra didelis privalumas“.<br> T.Bauro nuotr. 
Anot R.Dargio, paskutiniais metais prezidentūroje verslininkai nebuvo labai laukiami svečiai.<br> D.Umbraso nuotr. 
Anot R.Dargio, paskutiniais metais prezidentūroje verslininkai nebuvo labai laukiami svečiai.<br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 11:37 AM

„Natūralu, kad atstovaudama investuotojams, tikiuosi, jog prezidentas bus atviras diskusijoms su visomis interesų grupėmis – ir su investuotojais bei verslo atstovais.

Labai laukiu to bendradarbiavimo, tikiuosi, kad nereikės nusivilti“, – sakė R.Skyrienė.

Įžvelgė privalumų

Ji teigė esanti įsitikinusi, jog G. Nausėdos buvęs darbas komerciniame banke netaps kliūtimi ateityje svarstant geresnį verslo reguliavimą, įskaitant ir bankų reguliavimą. R.Skyrienė viliasi, kad ir dalis žiniasklaidos bei politikų tai supras ir neprikiš G. Nausėdai tariamo šališkumo.

„Dabar daug kas sako, kad jis neva atstovauja bankams ir jiems atstovaus. Galiu garantuoti, kad jis neatstovaus bankams. G.Nausėda nebuvo banko savininkas, jis buvo banko analitikas, banko prezidento patarėjas. Todėl aš nemanau, kad darbas banke jam yra kliuvinys. Jau rinkimų kampanijoje girdėjau: „Jis – atstovauja bankams, jis – oligarchas“. Na, koks jis oligarchas?“, – klausė R.Skyrienė.

„Investuotojų forumo“ vadovė mano, kad ekonominis išsilavinimas G. Nausėdai – kaip ir kadenciją baigiančiai prezidentei Daliai Grybauskaitei – yra privalumas.

„Manau, kad tiek prezidentės D. Grybauskaitės atveju, – kuri irgi vis dėlto turėjo ekonominį išsilavinimą kartu su diplomatine patirtimi, – manau, kad kiekvienam prezidentui tai, kad jis išmano ekonominius procesus ir ekonomiką, yra didelis pliusas. Kaip sakau, niekas „nekabins makaronų“, nes jisai pats puikiai supranta naudą reformų ir bet kokių kitų sprendimų, todėl tai yra didelis pliusas prezidentui“, – kalbėjo R.Skyrienė.

Vertindama G.Nausėdos stiprybes ir rizikas ateinant į aukščiausią šalies vadovo postą, R.Skyrienė įvardijo jo diplomatiškumą, mandagumą. Tiesa, pasak jos, tai gali pakišti koją.

„Jis ieškos kompromisų ir bendraus su žmonėmis. Bet tuo pačiu tai gali būti tam tikras rizikos veiksnys: yra tokių žmonių, kuriuos reikėtų atstumti, o mandagiai tai padaryti ne visada pavyksta.  Bet manau, kad diplomatinis ir mandagus tonas yra gera G.Nausėdos savybė“, – sakė R.Skyrienė.

Komentuodama būsimą išrinktojo prezidento komandą ji pabrėžė, kad svarbiausia jos savybė turėtų būti kompetencija.

„Manau, kad prezidentas neturėtų bijoti tikrų profesionalų, autoritetų įvairiose srityse, todėl, kad pritarėjų galima turėti labai greitai, taip vadinamų yes-man'ų. Bet norėtųsi, kad prezidentas sulauktų  patarimo iš didelę kompetenciją turinčių žmonių“, – argumentavo R. Skyrienė.

Viliasi, kad išgirs

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis tikisi, kad naujasis prezidentas išgirs oponentus ir su jais tarsis – nekels savo interesų aukščiau kitų visuomenės sluoksnių.

„Nėra paslaptis, kad paskutiniais metais prezidentūroje verslininkai nebuvo labai laukiami svečiai. Mes dažnai išgirsdavome įvairių epitetų, kurie verslui nebuvo labai malonūs ir džiaugsmingi“, – BNS sakė R. Dargis.

„Be abejonės, yra ir problemų. Bet reikia kalbėti apie visą verslą, nes tai, kas atsirado politinės korupcijos akiratyje, tėra labai maža verslo dalis“, – pridūrė jis.

Anot R.Dargio, kadangi G.Nausėda „atėjo iš sistemos, kuri veikia versle“, todėl jis turi ir didesnį supratimą apie verslą. 

„Žinojimas, ką reiškia efektyvi viešojo sektoriaus bendradarbystė su privačiu sektoriumi turbūt leis valstybei pasiekti daug geresnių rezultatų“, – teigė jis.

Teks sutelkti Seimą 

Pasak R.Dargio, sudėtingesnis uždavinys G. Nausėdai bus sutelkti Seimą. Pasak verslininko, tai, ar prezidentas sugebės bendradarbiauti su partijomis ir įtikinti dėl svarbių, valstybei reikalingų pokyčių, priklausys ne tik nuo G. Nausėdos, bet ir nuo jo komandos.

R. Dargis teigė besitikintis, kad naujajam prezidentui pavyks keisti iki šiol buvusią prezidento retoriką.

„Lietuvoje tarimosi kultūra, girdėjimas kito, argumentuoti savo interesus, bet negalvoti, kad tavo interesai yra virš visų, tas yra dar mums naujas dalykas.

Šito Lietuvoje labai trūksta. Turiu viltį, kad su nauju prezidentu situacija keisis“, – sakė verslininkas.

„Tarkime, kad ir partijų atžvilgiu, dabartinė nueinanti prezidentė parodė partijų blogąsias ydas, kalbėdama apie tai, kad partijose yra ir įvairių korupcijų atvejų, tos bylos... Bet kitos sistemos mes demokratijoje neturime. Reikia ne kovoti prieš ją, bet keisti ją ir ugdyti ją.

Kritikuoti ne tiek sudėtinga, kiek sudėtinga pasiūlyti sprendimus ir dirbti, kad tie sprendimai būtų įgyvendinti“, – kalbėjo R.Dargis.

Dirbo banke 

Nepriklausomas kandidatas G. Nausėda sekmadienį laimėjo prezidento rinkimus, antrajame ture įveikęs konservatorių remiamą Seimo narę Ingridą Šimonytę.

Suskaičiavus duomenis visose 1972 rinkimų apylinkėse, G.Nausėda gavo 66 proc. balsų, o I.Šimonytė – beveik 33 proc. balsų.

Prieš kandidatuodamas į prezidento postą, G.Nausėda beveik dvi dešimtis metų dirbo SEB banke, nuo 2008-ųjų jis dirbo banko prezidento patarėjo ir vyriausiojo ekonomisto pareigose. Pernai rugsėjį G.Nausėda paliko banką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.