„Lietuvos geležinkelių“ milijonai teka buvusio Latvijos KGB karininko įmonei

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ (LG) ir jų antrinės įmonės per kelerius metus buvusio Latvijos KGB karininko Jurijaus Simonenkovo, turinčio ryšių su Rusijos politiniais lyderiais, kontroliuojamai Latvijos įmonei „Sigmen“ per dešimtmetį sumokėjo beveik 130 mln. eurų, skelbia nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) Tyrimų skyrius.

Strateginis „Sigmen“ tikslas – milijardinis europinis projektas „Rail Baltica“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Strateginis „Sigmen“ tikslas – milijardinis europinis projektas „Rail Baltica“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2019, 11:01 AM, atnaujinta Jun 3, 2019, 1:15 PM

Kaip rodo jo šaltinių duomenys, J.Simonenkovo (formaliai akcijos priklauso žmonai) ir jo aplinkos ryšiai per buvusius KGB karininkus ir agentus veda tiesiai į Vladimiro Putino aplinką ir JAV sankcijomis baudžiamus Rusijos oligarchus. Lietuvoje bendrovė „Sigmen“ nevaržomai dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir kituose sandoriuose.

Strateginis „Sigmen“ tikslas – milijardinis europinis projektas „Rail Baltica“, teigia LRT.

Pasak LRT, specialioji vyriausybinė komisija, tikrinanti Lietuvos strateginių įmonių sandorius, nėra tyrusi sandorių su Rusijos metalurgijos holdingo „Evraz“ ir „ArcelorMittal“ Ispanijos gamyklos atstove „Sigmen“, kuri yra viena didžiausių regione rusiškos vėžės bėgių tiekėjų.

Šių vasarį LG pasirašė 11,5 mln. eurų vertės sutartį su „Sigmen“, dar šiemet įmonė ketina pirkti bėgių už 36 mln. eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, LG Latvijos įmonei iki šiol jau sumokėjo beveik 50 mln. eurų. Sandorių su „Sigmen“ sudarė ir antrinės LG bendrovės: Geležinkelio tiesimo centras 2017 m. iš „Sigmen“ įsigijo prekių už maždaug 4,6 mln. eurų, o 2011–2016 m. LG įmonių pirkimai siekė 85 mln. eurų.

„Sigmen“ klientai, LRT šaltinių duomenimis, yra ir komercinės įmonės, kurios laimi LG ir antrinių įmonių konkursus.

J.Simonenkovas Latvijos KGB tarnavo su Jevegenijumi Rolduginu, kuris KGB mokykloje mokėsi su Rusijos prezidentu V.Putinu ir yra artimiausiu pastarojo draugu vadinamo Sergejaus Roldugino brolis.

Latvijoje J.Simonenkovas verslą pradėjo nuo KGB kadrinių darbuotojų įkurtos įmonės „Skonto“. Iki 2008 m. jis valdė banką „Multibanka“, kuriam 2005-aisiais JAV pritaikė sankcijas dėl pinigų plovimo.

Iki 2016 m. J.Simonenkovas turėjo bendras įmones su Sergejumi Nosovu, kuris yra patariamojo V.Putino organo Valstybės tarybos narys ir Magadano srities gubernatorius.

„Nuolat viešiname informaciją apie įvairius „Lietuvos geležinkelių“ sudaromus pirkimų sandorius. Pirkimai, kuriuose nugalėjo geriausią kainą bėgiams pasiūliusi bendrovė „Sigmen“, buvo tarptautiniai ir vykdomi per viešųjų pirkimų platformą. Iš specialiųjų tarnybų nesame gavę jokios informacijos, kuri galėtų būti laikoma pagrindu nesudaryti sandorių su šia bendrove“, – sakė „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Dėl sandorių įvertinimo bus kreipiamasi į Valstybės saugumo departamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.