Padėtis kaista – pasaulio ekonomikai kyla dideli iššūkiai

Pasaulio bankas pablogino pasaulio ūkio augimo šiais metais prognozę. Naujausioje organizacijos ataskaitoje pavaizduotas pasaulis, kurį slegia aštrėjantys prekybos ginčai, mažėjantis pasitikėjimas ir vis nepastovesnės investicijos.

Pasaulio ekonomikos augimas yra trapus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulio ekonomikos augimas yra trapus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2019, 9:19 AM, atnaujinta Jun 5, 2019, 9:35 AM

Nors Pasaulio bankas šiuo metu tikisi nuosaikaus atsigavimo 2020 ir 2021 metais, savo pusmečio ataskaitoje jis pažymi, jog tam, kad tai įvyktų, „nemažai dalykų turės pakrypti tinkama linkme“.

Tuo tarpu didėjanti rizika rodo, jog ekonomikos augimo perspektyvos gali dar pablogėti.

Didžiausią grėsmę kelia galimas prekybos ginčų tarp didžiųjų pasaulio ūkių paaštrėjimas. Praėjusią savaitę, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie naujų muitų įvedimą iš Meksikos įvežamoms prekėms, ši grėsmė dar padidėjo.

Naujausioje Pasaulio banko ataskaitoje apie pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas pažymima, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas šiemet turėtų padidėti 2,6 proc., ir ši prognozė yra 0,3 procentinio punkto mažesnė negu sausį.

Bankas taip pat pažėrė įspėjimų dėl didėjančių įsiskolinimų. Be kita ko, besiformuojančios rinkos ekonomikos šalis jis įspėjo, kad jos netrukus gali pasigailėti dėl sprendimo skolintis siekiant rasti būdų, kaip paspartinti ūkio plėtrą.

Pasak naujojo Pasaulio banko vadovo Davido Malpasso, kuris anksčiau dirbo JAV iždo departamente ir dalyvavo įstrigusiose D.Trumpo derybose su Kinija dėl prekybos, pasaulio ekonomikos augimas yra trapus ir jo lėtėjimas kelia grėsmę pažangai, kuri daroma kovoje su skurdu.

„Pasaulio ekonomikos augimo perspektyvoms – ir artimiausio laikotarpio, ir ilgalaikėms – kyla dideli iššūkiai“, – pareiškė jis reporteriams.

Naujosios Pasaulio banko prognozės yra niūresnės už paskutines Tarptautinio valiutos fondo prognozes, kurios buvo paskelbtos balandį, tačiau kuriose taip pat buvo įspėta apie ūkio plėtros lėtėjimą ir apie riziką, kurią kelia prekybos ginčai.

„Esmė yra ta, jog pasaulio ekonomika artėja prie kryžkelės“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Pasaulio banko ekonomistas Ayhanas Kose.

„Turime rasti būdų stabilizuoti ekonomikos augimą ir manau, jog tolesnis šios įtampos prekyboje eskalavimas dabar kelia didžiausią riziką, kuri realiai galėtų pabloginti plėtros perspektyvas“, – pažymėjo jis.

Manoma, jog gerokai sulėtės ir pasaulio prekybos apyvartos augimas.

Naujausiais Pasaulio banko skaičiavimais, pasaulio prekybos apyvarta šiemet padidės 2,6 proc. ir prieaugis bus mažiausias nuo pasaulinės finansų krizės laikų.

Palyginti su sausio mėnesį skelbtu įverčiu, ši prognozė buvo sumažinta 1 procentiniu punktu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.