Vandentiekininkams atėjo itin įtemptos dienos

Dėl sausros kenčia ne tiktai sodininkai, bet ir daugiabučių gyventojai. Vilniuje ir Kaune vandentiekininkai jau maldauja kaip įmanoma labiau taupyti vandenį.

Didmiesčių gyventojų prašoma kuo mažiau vandens skirti augalams laistyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didmiesčių gyventojų prašoma kuo mažiau vandens skirti augalams laistyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2019, 10:56 AM

Viršutiniuose daugiabučių aukštuose įsikūrę kauniečiai skundžiasi, kad geriamasis vanduo iš krano bėga itin silpna srove, o kartais ji visai nutrūksta.

Pirmąkart apie tai įmonės „Kauno vandenys“ specialistai sužinojo gegužės 21-ąją.

Bendrovės technikos direktorius Dainius Gudavičiaus tąkart tikino, kad nesklandumą pavyko pašalinti po paros.

„Vidutiniškai per parą Kaune suvartojama 60 tūkst. kubinių metrų vandens, o kaitros metu vartojimas padidėja iki 70 tūkst. kubinių metrų“, – aiškino D.Gudavičius. Vakar vartojimas šoktelėjo jau iki 75 tūkst. kubinių metrų, todėl vanduo tapo drumstas ir krito jo slėgis.

Taip pat vykdant magistralinių linijų rekonstrukcijos darbus atjungtos didelio diametro Karaliaus Mindaugo prospekto ir Laisvės alėjos vandentiekio linijos.

Vanduo į mikrorajonus tekėjo pagalbinėmis mažesnio diametro linijomis.

„Po profilaktinių valymo ir dezinfekavimo darbų papildomas vandens tiekimas buvo paleistas iš Apuolės gatvėje esančio siurblinės rezervuaro“, – pranešė D.Gudavičius.

Savivaldybėje buvo surengtas skubus pasitarimas. Jo metu „Kauno vandenų“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Ramūnas Šulskus paskelbė, kad sutrikimai šiomis dienomis vargina apie tūkstantį kauniečių, nors visi 123 miesto gręžiniai ir siurblinės dirba visu pajėgumu.

Bėdos dėl vandens tiekimo fiksuojamos vakarinėje miesto dalyje – daugiausia Aleksote ir Vilijampolėje. Rytinėje miesto pusėje situacija geresnė, todėl ieškoma būdų, kaip iš šios dalies nukreipti didesnius vandens srautus jo stokojantiems gyventojams.

„Kauno vandenų“ vadovybė taip pat nusprendė laikinai sustabdyti vamzdynų rekonstrukcijos darbus Tunelio gatvėje ir Karaliaus Mindaugo prospekte. R.Šulskus žadėjo, kad vandens stokojantiems kauniečiams jo bus parūpinta plastikinėse talpyklose.

Kauniečių prašoma nelaistyti želdinių bent nuo 18 iki 23 valandos, kai vandens sunaudojimas mieste būna didžiausias.

„Vilniaus vandenys“ taip pat paprašė privačių valdų savininkų šiomis dienomis vandenį vartoti itin taupiai, kiek įmanoma mažiau jo skirti laistymui.

Priešingu atveju, pasak bendrovės atstovų, kai kuriomis valandomis gali tekti riboti vandens slėgį, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas tiekimas.

Paprastai per parą sostinei reikia apie 90 tūkst. kubinių metrų vandens, o šiomis dienomis jo suvartojimas išaugo iki 112 tūkst. kubinių metrų.

„Šiomis dienomis Vilniaus mieste patiekiame 25 proc. daugiau vandens nei įprastai.

Kad būtų lengviau įsivaizduoti, apie kokį kiekį kalbame, galima sakyti, kad dabar sunaudojame tiek, kiek paprastai suvartotų visas Vilnius, prie jo dar papildomai prijungus tokio dydžio teritorijas kaip Lazdynai, Karoliniškės, Pilaitė ir Naujininkai“, – sakė „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.