Atsilaikys ilgiausiai: jie bus paskutiniai, kurie neteks darbo, kai robotai užvaldys pasaulį

Nuo 2015 m. užimtų darbo vietų skaičius šalies darbo rinkoje augo beveik 3 proc. Tuo tarpu informacinių ir ryšių technologijų (IRT) skirtų darbo vietų padaugėjo net 15 proc. Šioje srityje dirbančių asmenų atlyginimai augo vidutiniškai 11 proc. per metus, kai tuo tarpu kitų profesijų pajamos vidutiniškai kilo tik 9 proc. per metus.

Pusiau rimtai, pusiau juokais kalbama, kad IT specialistai, turbūt, paskutiniai, kurie neteks darbo, kai robotai užvaldys pasaulį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Pusiau rimtai, pusiau juokais kalbama, kad IT specialistai, turbūt, paskutiniai, kurie neteks darbo, kai robotai užvaldys pasaulį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
IRT specialistų koncentracija toliau didėja didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune, o šios srities specialistų trūkumas regionuose kelia nerimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
IRT specialistų koncentracija toliau didėja didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune, o šios srities specialistų trūkumas regionuose kelia nerimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Akvilė Bružinskaitė

Jun 17, 2019, 10:12 PM

Tą rodo Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atlikta analizė.

MOSTA Studijų politikos ir karjeros analizės skyriaus vadovo Gintauto Jakšto teigimu, praėjusiais metais IRT specialistų pajamos 2,2 karto viršijo kitų profesijų atstovų pajamas. Didžiausiu užimtų darbo vietų augimu išsiskyrė programinės įrangos, taikomųjų programų kūrėjų ir analitikų profesijų grupė. Joje darbo vietų skaičius 2015-2018 m. išaugo daugiau nei ketvirtadaliu (2718 darbo vietų). Pastebimai augo ir duomenų bazių bei tinklų specialistų profesijų grupė – 11 proc. (880 vietų).

Regionai kelia nerimą 

IRT specialistų koncentracija toliau didėja didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune, o šios srities specialistų trūkumas regionuose kelia nerimą.

Dar 2018 m. atlikta IRT sektoriaus darbdavių apklausa atskleidė, kad per ateinančius trejus metus Lietuvoje trūks apie 13 tūkst. IRT specialistų. Tikimasi, kad spręsti iššūkį padės augantis merginų susidomėjimas šia sritimi. Per šešerius metus IT krypties studijas priimtų abiturienčių skaičius ūgtelėjo 55 proc. Skaičiuojama, kad Lietuvoje informacinių technologijų srityje dirba 25 proc. moterų.

„IT specialistai, turbūt, paskutiniai, kurie neteks darbo, kai robotai užvaldys pasaulį“, – pastebėjo tarptautinės IT kompanijos „Nortal“ vadovas Lietuvoje Mindaugas Taraila. Šios srities specialistai, jo teigimu, bus perspektyviausi ateityje, o jų karjeros galimybes užtikrina nuolat augantis informacinių technologijų poreikis visuomenėje.

Darbuotojų trūkumo problemą akcentavo ir Tomas Vitkus, „Tieto Lietuva“ generalinis direktorius. „Smalsių žmonių IT srityje yra per mažai. Industrija gali priimti dvigubai“, – pastebėjo jis. T.Vitkaus teigimu, IT sritis yra labai plati, o jeigu žmogus yra smalsus, jis čia tikrai ras būdų, kaip save realizuoti.

Galimybes atranda anksti

Asociacijai „Infobalt“ ir užsienio investicijų plėtros agentūrai „Investuok Lietuvoje“ apklausus daugiau nei 400 IT specialybes šešiose aukštosiose mokyklose studijuojančių jaunuolių paaiškėjo, kad šią kryptį 53 proc. apklaustųjų renkasi dėl profesinio intereso, aukštų pasiekimų bendrajame ugdyme ar asmeninio pomėgio. 26 proc. apklaustųjų šią studijų kryptį pasirinko dėl geresnių perspektyvų darbo rinkoje.

Paulius Vertelka, asociacijos INFOBALT direktorius, pastebėjo, kad IRT studijas pasirinkę jaunuoliai karjeros kelią pradeda palyginti anksti: 43 proc. apklaustųjų šiuo metu dirba pagal darbo sutartį arba individualios veiklos pagrindu. Beveik pusę dirbančiųjų ieškoti darbo paskatino papildomų pajamų poreikis, o trečdalį noras įgyti praktinių įgūdžių. 42 proc. dirbančių studentų dirbti pradėjo dar pirmame kurse. Jaunuoliai įvardijo, kad renkantis darbdavį jiems itin svarbu tiek galimybės tobulėti, tiek ir siūlomo atlyginimo dydis.

„Pasaulyje vykstanti informacinių technologijų revoliucija palies visą Europą, pasaulį ir mus taip pat“, – teigė „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

Daugiau investicijų į skaitmenines studijas

„Augantis jaunų talentų susidomėjimas IT yra akivaizdus. Tačiau kartu pastebime ir kitą pozityvią tendenciją – šio sektoriaus suteikiamomis galimybėmis vis aktyviau domisi ne tik mokyklas baigiantys jaunuoliai ar universitetų studentai, bet ir solidžią patirtį kitose srityse sukaupę ir persikvalifikuoti norintys specialistai. Šį pokytį didžiąja dalimi nulemia tai, jog darbas IT sektoriuje suteikia galimybių prisidėti prie globalių ir iš tiesų reikšmingų užduočių. Pavyzdžiui, biure Vilniuje dirbantis specialistas, kartu su komanda, gali vystyti tarptautinius projektus, kurių rezultatus pajus 100 mln. žmonių visame pasaulyje“, – sakė M.Taraila.

Lietuvoje įžvelgiamas IT pagrindų trūkumas visose kitose profesijose, nes šiandieniniame pasaulyje nė vienas darbas neapsieina be virtualių sistemų. M.Katinas pastebėjo, kad, norint paruošti Lietuvą „skaitmeniniam uraganui“, reikia investuoti į skaitmenines studijas visose kitose srityse.

 

„Žvelgiant į informacinių technologijų studijas, tampa akivaizdu, kad mums reikia pereiti prie kitos srities – tarpdisciplininių studijų. Jeigu kalbame tik apie informacines technologijas, tai dabar jau akivaizdu, kad informacinių technologijų pagrindai yra bazinis išsilavinimas kiekvienam žmogui, dirbančiam bet kuriame sektoriuje. Įskaitant gydytojus, žurnalistus ir visas kitas disciplinas“, – sakė M.Katinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.