Bankoke – svarbus susitikimas, skubins derybas ir dėl laisvosios prekybos zonos

Bankoke šeštadienį, birželio 22-ąją, prasidėjo kasmetinis Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) viršūnių susitikimas. Forumo šeimininkas Tailandas pirmiausiai ketina siekti, kad būtų užbaigtos derybos dėl vienos didžiausių pasaulio laisvosios prekybos zonų.

Bankoke vyksta kasmetinis Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) viršūnių susitikimas.<br>„Reuters-Scanpix“ nuotr.
Bankoke vyksta kasmetinis Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) viršūnių susitikimas.<br>„Reuters-Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-22 16:56

Vadinamoji Regioninė visapusiškos ekonominės partnerystės sutartis (RCEP) apjungtų 10 ASEAN šalių – Brunėjų, Kambodžą, Indoneziją, Laosą, Malaiziją, Mianmarą, Filipinus, Singapūrą, Tailandą ir Vietnamą, o taip pat Kiniją, Indiją, Japoniją, Pietų Korėją, Australiją ir Naująją Zelandiją.

Ši sutartis pradžioje buvo sugalvota kaip atsvara Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarčiai (TPP), iš kurios JAV pasitraukė netrukus po to, kai prie šalies vairo stojo Donaldas Trumpas. Tačiau derybos dėl RCEP pastaruoju metu įstrigo. Indija baiminasi, kad ją užplūs pigi produkcija iš Kinijos. Australija ir Naujoji Zelandija reikalauja aplinkos ir darbo saugumo standartų.

Vis dėlto į eksportą orientuotos ASEAN šalys nori užbaigti derybas, nes baiminasi neigiamų prekybos ginčo tarp JAV ir Kinijos padarinių. RCEP turi milžinišką reikšmę prekybos apimčių didinimui, sakė Tailando vyriausybės atstovas Werachonas Sukhondhapatipakas.

Filipinų vyriausybės atstovas Martinas M. Andanaras teigė, kad sutartis turi būti kiek įmanoma greičiau įgyvendinta. „Laisvoji prekyba tikrai yra tai, ko reikia šiam regionui“, – pabrėžė jis.

Dviejų dienų susitikime taip pat bus kalbama apie ginčą dėl salų Pietų Kinijos jūroje, rohinjų musulmonų mažumos persekiojimą Mianmare ir plastiko atliekas jūroje.

Rohinjų krizėje ASEAN šalys iki šiol susilaikė nuo kritikos Mianmaro vyriausybei. Tačiau penktadienį Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas pabrėžė: „Mes tikimės, jog gali būti kažkas padaryta, kad priespauda liautųsi“.

ASEAN viršūnių susitikime dalyvauja ir Mianmaro de facto vyriausybės vadovė Aung San Suu Kyi.

Kovą su atliekų problema ketinama skelbti vadinamuoju ASEAN šalių Bankoko pareiškimu. Remiantis projektu, pareiškimą pasirašiusios šalys įsipareigos ateityje vengti jūrų šiukšlinimo ir jį ženkliai sumažinti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.