Nauja tvarka: deklaruoti reikės ne visus sandorius, o tik galinčius kelti konfliktą

Nuo kitų metų deklaruojantys asmenys teiks duomenis ne apie visus 3 tūkst. eurų viršijančius sandorius, bet tik galinčius sukelti interesų konfliktą.

Naujasis įstatymas nustato, kad asmuo turi teikti ne visus duomenis, o „nurodyti privačius interesus, atsiradusius dėl jo, sutuoktinio, sugyventinio, partnerio ryšių sudarius sandorį, kurio vertė didesnė negu 3 tūkst. eurų“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naujasis įstatymas nustato, kad asmuo turi teikti ne visus duomenis, o „nurodyti privačius interesus, atsiradusius dėl jo, sutuoktinio, sugyventinio, partnerio ryšių sudarius sandorį, kurio vertė didesnė negu 3 tūkst. eurų“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2019, 3:56 PM

Tai numato naujos redakcijos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas, kurį ketvirtadienį priėmė Seimas.

Už naujos redakcijos įstatymą balsavo 86 Seimo nariai, susilaikė šeši parlamentarai. Numatyta, kad jis įsigalios nuo kitų metų sausio.

„Skirtingai nuo dabartinio teisinio reguliavimo, pagal naują tvarką reikės deklaruoti tik tuos sandorius, kurie galės būti susiję su deklaruojančio asmens privačiu interesu“, – sakė pataisas pristačiusi Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto vadovė „valstietė“ Guoda Burokienė.

Pagal dabartinę įstatymo redakciją, deklaruojantis asmuo privalo pateikti informaciją apie sandorius, jei jų vertė didesnė negu 3 tūkst. eurų, taip pat gautas didesnės nei 150 eurų vertės dovanas, kitus duomenis.

Naujasis įstatymas nustato, kad asmuo turi teikti ne visus duomenis, o „nurodyti privačius interesus, atsiradusius dėl jo, sutuoktinio, sugyventinio, partnerio ryšių sudarius sandorį, kurio vertė didesnė negu 3 tūkst. eurų“.

Naujos redakcijos VTEK įstatymu taip pat pakeista komisijos sudarymo tvarka, reikalavimai nariams. Komisijos nariais galės būti tik teisės ar viešojo administravimo srities magistro laipsnį (šiuo metu pakanka bet kurios srities magistro laipsnio), ne mažesnę kaip trejų metų darbo viešajame sektoriuje patirtį (dabar reikia penkerių metų darbo stažo, nebūtinai viešajame sektoriuje) turintys asmenys.

Vieną iš dviejų dabartinių Lietuvos teisininkų draugijos teikiamų narių komisijoje keis Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų tarybos deleguojamas atstovas. Prezidentas, Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas, kaip ir šiuo metu, teiks po vieną kandidatą į VTEK narius.

Naujasis įstatymas taip pat detaliau apibrėžia procedūrą dėl naujų narių delegavimo komisijoje atsilaisvinus vietai. Naujas kandidatas turės būti teikiamas per mėnesį, o jo nesulaukęs Seimo pirmininkas kreiptųsi į visas deleguojančias institucijas ir pasiūlytų pateikti po vieną kandidatą, iš kurių Seimas rinktųsi vieną.

 Milena Andrukaitytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?