Priimtas Juridinių asmenų nemokumo įstatymas: ko laukti ir kur galima paslysti?

Seimui priėmus ir Prezidentei pasirašius naująjį Juridinių asmenų nemokumo įstatymą, verslui reikėtų suklusti: nuo 2020-ųjų metų keisis ne tik pati nemokumo samprata, bet ir kai kurios kertinės nuostatos, be to, atsiras nauja nemokumo administratorių kontrolės forma, rašoma pranešime spaudai.

 Advokatų profesinės bendrijos AVOCAD partneris, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų tarybos narys advokatas Egidijus Langys sako, kad naujasis reglamentavimas sprendžia dalį egzistavusių problemų, tačiau prireiks realių situacijų ir teismų praktikos kai kuriems neaiškumams išsklaidyti. Vardinamos kelios pagrindinės naujovės, apie kurias reikėtų žinoti visiems besidomintiems arba susiduriantiems su sunkumais verslininkams.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Advokatų profesinės bendrijos AVOCAD partneris, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų tarybos narys advokatas Egidijus Langys sako, kad naujasis reglamentavimas sprendžia dalį egzistavusių problemų, tačiau prireiks realių situacijų ir teismų praktikos kai kuriems neaiškumams išsklaidyti. Vardinamos kelios pagrindinės naujovės, apie kurias reikėtų žinoti visiems besidomintiems arba susiduriantiems su sunkumais verslininkams.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2019, 1:15 PM, atnaujinta Jul 3, 2019, 1:16 PM

Advokatų profesinės bendrijos AVOCAD partneris, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų tarybos narys advokatas Egidijus Langys sako, kad naujasis reglamentavimas sprendžia dalį egzistavusių problemų, tačiau prireiks realių situacijų ir teismų praktikos kai kuriems neaiškumams išsklaidyti. Vardinamos kelios pagrindinės naujovės, apie kurias reikėtų žinoti visiems besidomintiems arba susiduriantiems su sunkumais verslininkams. 

Sąvoka

Kaip yra dabar? Iki šiol juridinis asmuo buvo laikomas nemokiu, jei jis nevykdo įsipareigojimų ir jo pradelsti įsipareigojimai viršija pusę į balansą įrašyto turto vertės. 

Kaip bus? Naujasis įstatymas nemokia įmonę laikys tuo atveju, jei ji nevykdys prievolių ARBA jos įsipareigojimai viršys turimo turto vertę. 

Tai reiškia, kad ateityje, sprendžiant klausimą dėl įmonės nemokumo, gali nebereikėti vertinti įmonės pradelstų įsipareigojimų, taip pat neliks ir įmonės turimo turto vertės bei įsipareigojimų santykio vertinimo. Be to, nustatant galimai nemokios įmonės turimo turto vertę, reikės vertinti ne tik balanso duomenis, bet taip pat imtis priemonių nustatant realią įmonės valdomo turto vertę. 

Šis pokytis gali sukelti tam tikrų klausimų, kai nemokiomis bus laikomos realių mokumo problemų neturinčios, tačiau ilgalaikių įsipareigojimų prisiėmusios įmonės. 

Kreditoriaus vaidmuo

Kaip yra dabar? Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus restruktūrizavimo proceso iniciatyvos teisė priklauso tik vienasmeniam arba kolegialiam valdymo organui (vadovui arba valdybai).

Kaip bus? Tai viena reikšmingesnių naujovių restruktūrizavimo procese – kreditoriams naujuoju įstatymu suteikiama teisė inicijuoti restruktūrizavimo procesą juridiniam asmeniui, t. y. teisė inicijuoti juridinio asmens restruktūrizavimą nebebus suteikiama išimtinai tik pačiam juridiniam asmeniui. Tai galės padaryti bet kuris kreditorius, kurio pradelstas reikalavimas viršija 10 MMA dydį. 

Likvidavimas

Kaip yra dabar? Šiuo metu aiškiai nustatyta, kad bankroto byla negali būti keliama įmonei, neturinčiai pakankamai turto net administravimo išlaidoms padengti. Nuostata kuria įdomią situaciją: jokio turto neturinčiai nemokiai įmonei (kuri bankrutuoja) negali būti keliama bankroto byla, išskyrus atvejus, kai kreditorius, inicijuojantis bankroto bylą, sutinka sumokėti nemokumo proceso administravimui reikalingą pinigų sumą arba atsiranda bankroto administratorius, sutinkantis dirbti neatlygintinai.

Kaip bus? Likviduoti nemokią įmonę taps paprasčiau. Jei kreditorius nesutiks per teismo nustatytą terminą įmokėti teismo nustatytos sumos bankroto proceso administravimo išlaidoms padengti ir jeigu neatsiras nemokumo administratoriaus, kuris savo rizika prisiimtų administruoti nemokią bendrovę, tai teismas priims nutartį atsisakyti iškelti bankroto bylą ir paves inicijuoti juridinio asmens likvidavimą Juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva. Ši teismo nutartis bus neskundžiama. 

Iš vienos pusės naujovė padės efektyviai spręsti visiškai nemokių įmonių likvidavimo problemas bei jas eliminuoti iš rinkos. Tačiau kartu tai gali padėti išvengti nemokaus juridinio asmens vadovo ir/ar dalyvio atsakomybės už juridiniam asmeniui ar kreditoriams padarytą žalą sudarius nenaudingus ar nuostolingus sandorius. 

Restruktūrizavimas

Kaip yra dabar? Šiuo metu kreditorių susirinkimas pritaria restruktūrizavimo plano projektui, jeigu už tai balsuoja kreditoriai, kurių reikalavimų suma sudaro ne mažiau kaip 2/3 visų teismo patvirtintų kreditorių reikalavimų sumos.

Kaip bus? Nuo kitų metų siekiant pritarti parengtam restruktūrizavimo planui, pakaks paprastos daugumos, t. y. pusės kreditorinių balsų. Svarbu paminėti, kad dėl pritarimo restruktūrizavimo planui galės balsuoti ne visi kreditoriai, o tik tie, kurie bus restruktūrizavimo plano paveikiami, t. y. tie kreditoriai, kurių civilines teises ir/ar pareigas dėl juridiniam asmeniui suteikiamos pagalbos finansiniams sunkumams įveikti tiesiogiai sukurs, pakeis ar panaikins juridinio asmens restruktūrizavimo planas. Vadinasi, balsuoti galės tik tie, kurie suteikė pagalbą finansiniams sunkumams įveikti.

Turtas

Kaip yra dabar? Įmonių bankroto įstatyme numatyta, kad jei apie įkeisto turto pardavimą paskelbta iki bankroto bylos iškėlimo dienos, antstolis tęsia ir baigia vykdyti turto pardavimą CPK nustatyta tvarka. Tačiau ši nuostata taikoma tik įkeisto turto atžvilgiu. Tuo metu kitas įmonės turtas, parduodamas varžytynėse ar jau parduotas, jei jo atžvilgiu dar neišduotas turto pardavimo iš varžytynių aktas, negali toliau būti parduodamas, jeigu yra priimtas pareiškimas dėl bankroto bylos iškėlimo bendrovei.

Kaip bus? Įsigaliojus naujajam įstatymui, eliminuojama įkeisto turto sąvoka ir teismo diskrecijai paliekama spręsti dėl leidimo parduoti turtą. Tai reiškia, kad varžytynėse iki bankroto pradžios pradėtas pardavinėti turtas galės būti parduotas ir jau priėmus pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo, jei bylą nagrinėjantis teismas suteiks tokį leidimą. Tai reiškia, kad nebebus stabdomas turto pardavimo procesas, ir turtas galės patekti į apyvartą. Tikimasi, kad tai pagreitins turto realizavimo procesus. 

Teks bandyti susitarti

Kaip yra dabar? Skolininkas su kreditoriais visada galėjo susitarti, sudarydami taikos sutartį tiek ikiteisminių procesų metu, tiek ir jau vykstant teisminiams procesams. Tačiau iki šiol nebuvo privaloma tartis prieš kreipiantis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. 

Kaip bus? Prieš siekiant inicijuoti nemokumo procesą teisme ir kreditorius, ir skolininkas nuo kitų metų turės pareigą pasiūlyti kitai šaliai susitarti dėl pagalbos. Ši procedūra bus privaloma. Vadinasi, nemokumo bylą teisme bus galima iškelti tik tuomet, jei nepavyksta sudaryti tokio susitarimo per 15–30 dienų nuo pranešimo apie nemokumo proceso inicijavimą įteikimo momento, taip pat jei nebus priimtas sprendimas dėl bankroto proceso vykdymo ne teismo tvarka. Tai reiškia naują kultūrą, teikiančią prioritetą šalių susitarimui ir skatinančią vengti teisminio bylinėjimosi kaip spaudimo priemonės. 

Administratorių kontrolė

Kaip yra dabar? Šiuo metu Lietuvoje dirba bankroto administratoriai ir restruktūrizavimo administratoriai, kuriems teisės aktai nenumato įpareigojimo priklausyti jokiai savivaldos institucijai. Todėl iš esmės ši veikla nėra struktūruotai kontroliuojama. 

Kaip bus? Nuo ateinančių metų pradžios dabar veikiantys bankroto administratoriai ir restruktūrizavimo administratoriai bus vadinami bendrai – nemokumo administratoriais. Jie gales administruoti ir bankroto, ir restruktūrizavimo procesus. 

Taip pat įstatymas įpareigojo įsteigti Nemokumo administratorių rūmus. Tai bus vienintelė organizacija, vienijanti nemokumo administratorius ir įgyvendinanti jų profesinę savivaldą. Narystės netekęs subjektas praras teisę administruoti nemokumo procesus. Profesinė narystė Rūmuose turėtų užtikrinti aukštesnę nemokumo administratorių kvalifikaciją ir šių procedūrų administravimo kokybę.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“