„Klaipėdos nafta“: SGD terminalo pajėgumai pilnai rezervuoti iki dujų metų pabaigos

Palanki situacija tarptautinėse dujų rinkose lemia, kad suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas veikia efektyviausiai nuo jo veiklos pradžios, o jo pajėgumai pilnai rezervuoti likusiam dujų metų laikotarpiui, praneša naftos produktų ir SGD terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“ (KN).

Balandžio mėnesį SGD terminale, kaip praneša operatorė, buvo išdujinta apie 1,48 teravatvalandės (TWh) dujų (28,3 proc. daugiau nei tą patį mėnesį prieš metus), gegužę – 1,75 TWh dujų (21 proc. daugiau nei pernai gegužę). <br>E.Petkutės nuotr.
Balandžio mėnesį SGD terminale, kaip praneša operatorė, buvo išdujinta apie 1,48 teravatvalandės (TWh) dujų (28,3 proc. daugiau nei tą patį mėnesį prieš metus), gegužę – 1,75 TWh dujų (21 proc. daugiau nei pernai gegužę). <br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2019, 10:49 AM

Balandžio mėnesį SGD terminale, kaip praneša operatorė, buvo išdujinta apie 1,48 teravatvalandės (TWh) dujų (28,3 proc. daugiau nei tą patį mėnesį prieš metus), gegužę – 1,75 TWh dujų (21 proc. daugiau nei pernai gegužę).

Pasak „Klaipėdos naftos“, dar produktyvesnis terminalui buvo birželis: per jį priimti 2 dideli dujovežiai, atgabenę 278 tūkst. kub. SGD, bei 3 maži dujovežiai, kurie atgabeno 28,5 tūkst. kub. m SGD. Nuo šių metų pradžios Klaipėdos SGD terminalas įvairioms krovos operacijoms atlikti priėmė 23 dujovežius.

„Klaipėdos SGD terminalo pajėgumų paklausą ir toliau augina palanki situacija tarptautinėse rinkose. Jau keletą mėnesių išdujintos SGD savo kaina nukonkuruoja tolimais magistraliniais vamzdynais importuojamas dujas, tad dujas iš daugelio šaltinių galintys pirkti importuotojai naudojasi galimybe jų įsigyti pigiau tarptautinėse rinkose. Birželį pasiektas terminalo naudojimo pikas ir tai lėmė ženkliai išaugusius išdujinimo rodiklius“, – pranešime sako KN Klaipėdos SGD tarnybos vadovas Arūnas Molis.

Birželį, kaip pranešama, buvo išdujinta ir į gamtinių dujų perdavimo sistemą patiekta apie 2,4 TWh gamtinių dujų – apytiksliai tiek pat, kiek iš viso per pirmąjį vasaros mėnesį buvo suvartota visose trijose Baltijos šalyse. Palyginti, šiemet birželį išdujinimo apimtys buvo beveik 200 proc. didesnės nei pernai birželį, kai buvo išdujinta 0,8 TWh.

SGD terminalas birželį išdujino 1,5 karto daugiau dujų nei sunaudota Lietuvoje, todėl terminalas birželį dujomis aprūpino ne tik Lietuvą, dalį dujų terminalo naudotojai nukreipė į Inčukalnio saugyklą, taip pat Latvijos bei Estijos vartotojams, nurodo KN. Ten per birželį patiekta 0,97 TWh dujų – t.y. apie 40 proc. viso terminale birželį išdujinto kiekio. Tuo metu per SGD terminalą į Lietuvą patiektų dujų dalis birželį sudarė 96 proc. visų į šalį importuotų dujų. Didžioji dalis dujų – beveik 91 proc. – buvo atgabentos iš Norvegijoje esančios dujų skystinimo gamyklos.

Liepos mėnesį SGD terminale planuojama priimti 4 dujovežius: 2 didžiuosius ir 2 mažuosius. Tris liepos savaites gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ atliks remonto darbus dujų perdavimo taške iš Baltarusijos į Lietuvą, tad tuo laikotarpiu visų Lietuvos vartotojų dujų poreikis bus tenkinamas tik iš Klaipėdos SGD terminalo, skelbia bendrovė.

Liepą į Klaipėdą atvyks ir didžiausias pasaulyje SGD transportavimo ir bunkeriavimo laivas „Kairos“, kurio 10 proc. frachtavimo sutartyje KN turėtų akcijų nuo rugsėjo 30 dienos pagal balandžio pradžioje priimtą susitarimą bus perduota Vokietijos bendrovei „Nauticor“.

Kornelija Mykolaitytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų