Vakaris Deksnys. Reklaminiai perstumdymai: sukergus įstaigas, įmonėms niekas nepasikeis

Nueik nežinia kur, atnešk nežinia ką.

V.Deksnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Deksnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-09 09:47

Maždaug tokią žinutę triukšmingai pristatytos „Raketos“ savininkai gavo iš Transporto saugos administracijos, kuri reikalauja šiam laivui specialaus sertifikato, nors Lietuvoje nėra, kas jį išduotų.

Nežinote, kur gauti? Eikite ir pagūglinkite. Tokį atsakymą iš valdininkų išgirdo verslininkai, dar prieš Jonines pradėję skaičiuoti nuostolius dėl laivo prastovų. Aišku, dabar upės ir taip nusekusios, vargu ar skrajūnė „Raketa“ galėtų nulėkti nuo Kauno iki Nidos. Bet biurokratinės esmės tai nekeičia.

Ta proga pravartu prisiminti, kas yra ta Transporto saugos administracija. Ogi įstaiga, kuri atsirado prie Valstybinės kelių transporto inspekcijos prijungus Transporto saugos ir Saugios laivybos administracijas. Tikslas buvo gražus – sutelkti viską vienose rankose, kad tiems, kuriuos prižiūri ši institucija, taptų paprasčiau. Išėjo, atrodo, priešingai.

Bet jungtuvių bus ir daugiau. Antai iki kitų metų turėtų nelikti Valstybės duomenų technologinės apsaugos tarnybos, Metrologijos inspekcijos ir Lietuvos prabavimo rūmų – visos šios įstaigos turėtų atsidurti po vienu stogu.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba privalės priglobti Augalininkystės tarnybą ir dar ekologinius ūkius prižiūrinčią viešąją įstaigą „Ekoagros“, kuri, nepaisant gresiančių jungtuvių, neseniai įgijo naują direktorę.

Na, o planus sukergti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą (NTAKD) su Lošimų priežiūros tarnyba bent opozicijoje esantys politikai jau spėjo įvardyti kaip ežio ir gyvatės santuoką. Kuris yra kuris, šiuo atveju nelabai svarbu. Juk sveikatos apsaugos ministras A.Veryga rado kažką bendro – kurs po savo skvernu Priklausomybės prevencijos ir priežiūros departamentą.

Su kokiomis priklausomybės formomis jis kovos? Ar, kaip ir anksčiau, skelbs kryžiaus karą alkoholio reklamai užsieniniuose žurnaluose, ar bandys uždangstyti užsienio lošimų kompanijų atvaizdus per sporto varžybų transliacijas? O gal mėgins pažaboti narkotikų platintojus, nors apie NTAKD pergales šiame fronte retokai tenka ką nors išgirsti.

Vargu. Greičiausiai bus tęsiamos senosios tradicijos, kurias NTAKD paveldėjo dar iš savo pirmtakės Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos. Pastaroji dar prieš porą dešimtmečių neįžvelgė didesnių problemų kaip verslo partneriams Kalėdų proga dovanojamas šampano butelis, už kurį mėgino skalpuoti tokius dosnuolius.

Tokios verslo subjektus prižiūrinčių institucijų pertvarkos siekiai labai kilnūs: jau kitąmet jų turėtų sumažėti nuo 55 iki 47, o nuo šios Vyriausybės kadencijos pradžios bus išnykusios net 16. Todėl neva ne tik bus sutaupyta biudžeto lėšų, bet ir sumažinta verslui tenkanti našta.

Ar tikrai? Juk, kaip įžvelgė opozicija, perstumdžius kėdes galima nurėžti kelis direktorių atlyginimus, bet tai – proga pasodinti į postus saviškius. Antai Transporto kompetencijų agentūros (buvusios Civilinės aviacijos administracijos) vadove tapo jos pačios valdybos pirmininko dabar jau buvusi verslo partnerė.

Agentūros profesinė sąjunga norėjo išsiaiškinti, ar tikrai skaidriai vyksta šis konkursas, bet jai nepavyko – Susisiekimo ministerija išaiškino, jog įstatymuose numatyta galimybė, tačiau ne prievolė įsileisti stebėtojus.

Antra, net ir sujungus ar sukergus vieną įstaigą su kita, į jų akiratį patenkančioms įmonėms niekas nepasikeis. Koks skirtumas, ar į barą tikrinti, kaip laikomasi alkoholio pardavimo draudimų, ateis NTAKD, ar kokios nors Priklausomybių prevencijos ir priežiūros departamento pareigūnas?

Įstatymai, kuriuose apstu draudimų, reikalavimų ir nurodymų minų, lieka tie patys. Rankų pirštais galima suskaičiuoti atvejus, kai prievaizdai pasiūlė keisti akivaizdžiai perteklinius teisės aktus, kurie verslui tik trukdo.

Todėl tokie perstumdymai panašūs ne į ligos gydymą, o tik į jos simptomų malšinimą. Ir, žinoma, reklamą – žiūrėkite, kaip mes sumažinome biurokratinį aparatą. Nors, anot istoriją apie Šveiką parašiusio J.Hašeko, toliau valdys, nurodinės, klausinės, tikrins ir tyčiosis paragrafas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.