Lenkijos valdžios populiarumo siekis jau tapo pašaipų objektu

Iš pradžių – išmokos už vaikus. Dabar – ir už gyvulius. Taip Lenkijos Teisės ir teisingumo partija (TTP) už biudžeto lėšas stengiasi išlaikyti savo populiarumą.

 Lenkijos Žemės ūkio ministerija pranešė, kad nuo kitų metų ūkininkams mokės specialias pašalpas už kiekvieną auginamą kiaulę ir karvę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Lenkijos Žemės ūkio ministerija pranešė, kad nuo kitų metų ūkininkams mokės specialias pašalpas už kiekvieną auginamą kiaulę ir karvę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 11, 2019, 9:54 AM

Lenkijos Žemės ūkio ministerija pranešė, kad nuo kitų metų ūkininkams mokės specialias pašalpas už kiekvieną auginamą kiaulę ir karvę.

Metinė didžiausia išmoka sieks 612 zlotų (144 eurus) už kiaulę ir 595 zlotus (140 eurų) už karvę. Ji priklausys nuo nuo to, kiek ūkininkas savo fermoje bus įdiegęs priemonių, gerinančių gyvulių auginimo sąlygas.

Būsimas išmokas vietos žiniasklaida praminė „Kiaulė+“ ir „Karvė+“, taip jas susiedama su prieš trejus metus įvesta vaiko pinigų programa „500+“. Pagal ją kiekvieną mėnesį už kiekvieną vaiką iki 18 metų išmokama ne mažiau kaip 500 zlotų (117,5 euro). Tai sulaukė didžiulio neturtingų šeimų pritarimo.

Sociologų teigimu, būtent „500+“ programa padėjo valdančiajai partijai išlaikyti populiarumą provincijoje ir laimėti savivaldybių rinkimus.

Spėjama, kad programas „Kiaulė+“ ir „Karvė+“ TTP politikai sumanė irgi ne šiaip sau, o siekdami įsiteikti kaimo gyventojams prieš šį spalį vyksiančius Seimo rinkimus.

TTP skelbiasi ginanti neturtingų tautiečių interesus, o ją labiausiai remia provincijos gyventojai.

Apie planus kompensuoti lėšas smulkiesiems ūkininkams, panaudotas gyvulių gerovei kelti, prieš Europos Parlamento rinkimus prakalbo pats TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Dalis ekspertų įtarė, jog tai vien rinkimų triukas, bet dabar paaiškėjo, kad toks pažadas bus įgyvendinamas. Žemės ūkio ministerija paskelbė, kad jau kitąmet žemdirbiams bus išmokėta 50 mln. zlotų (11,75 mln. eurų).

Pašalpos bus įtrauktos į kaimo regionų vystymosi programą, todėl joms iš dalies bus panaudotos lėšos, gaunamos iš Europos Sąjungos. Kiaulių augintojams išmokos bus mokamos už kiekvienai kiaulei auginti padidintą aptvaro plotą ir už joms padarytą pasilakstymo aikštelę lauke.

Karvių augintojai gaus pašalpas už įrengtą didesnę gyvavimo erdvę fermoje, už ilgesnį laiką ganykloje ir už papildomą pasivaikščiojimo aikštelę šalia fermos.

Manoma, kad tokios pašalpos padės smulkiesiems ūkininkams greičiau įvykdyti ES keliamus reikalavimus dėl gyvulių auginimo sąlygų pagerinimo.

Gali būti, kad įvesdama tokias priemokas valdžia pavyzdį ėmė iš Silezijos regiono, kurio vadovai prieš septyniolika metų įvedė išmokas už avis. Tai prisidėjo prie avininkystės atgaivinimo.

Priemokos kiaulių ir karvių augintojams sudarys tiktai nedidelę dalį dovanų, kurias TTP rinkėjams pažadėjo suteikti, jei laimės Seimo rinkimus.

Ši partija įsipareigojo visiems pensininkams kiekvienais metais išmokėti tryliktą pensiją, pradėti mokėti pašalpas ir už pirmą, o ne vien už didesnį skaičių vaikų, sumažinti pajamų mokestį, nebeskaičiuoti jo jaunimui iki 26 metų, atkurti autobusų susisiekimą kaimuose.

Ekonomistai apskaičiavo, kad TTP pažadai rinkėjams biudžetui kainuos 43 mlrd. zlotų. Dalis ekspertų baiminasi, kad tai gali kelti grėsmę finansų stabilumui, tačiau kiti prognozuoja, kad išmokos padidins vartojimą ir paskatins ekonomikos augimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.