Nesiderėję dėl kainos vienai IT bendrovei rinkimų prievaizdai atseikėjo 5 mln. eurų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) per ketverius metus informacinėms sistemoms išleido apie 5,4 mln. eurų, sutartis sudarydama tik su bendrove „iTree Lietuva“ ir nė karto neinicijavusi derybų dėl kainų.

Net 100 informacinių technologijų (IT) mokytojų i<br>Lrytas.lt archyvo asociatyvi nuotr.
Net 100 informacinių technologijų (IT) mokytojų i<br>Lrytas.lt archyvo asociatyvi nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Z.Vaigauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-07-11 08:36

Taip institucija galėjo permokėti už paslaugas, ketvirtadienį paskelbė LRT Tyrimų skyrius.

Jo duomenimis, 2015 metais VRK pasirašė preliminarią informacinių sistemų plėtros sutartį su dviem tiekėjų grupėmis, kurių lyderiai yra įmonės „Algoritmų sistemos“ ir „iTree Lietuva“. Kadangi pastaroji tuo pat metu laimėjo viešąjį konkursą, VRK iš jos už 1,5 mln. eurų nusipirko informacinės sistemos sukūrimo darbus.

Skelbtą pirkimą „iTree Lietuva“ laimėjo pasiūliusi 5 mln. eurų kainą, nors antroje vietoje likusi konkurentė „Algoritmų sistemos“ siūlė darbus atlikti perpus pigiau – už beveik 2,6 mln. eurų.

Buvęs VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, 2015 metais ir pasirašęs sutartį su „iTree Lietuva“, LRT Tyrimų skyriui paaiškino, kad buvo vertintas ne tik ekonominis, bet ir kokybinis naudingumas, dėl to „iTree Lietuva“ pasiūlymas pasirodė patrauklesnis.

Pasak Z.Vaigausko, 2016 metais Viešųjų pirkimų tarnyba rekomendavo sutartį nutraukti, tačiau išvada komisiją pasiekė per vėlai ir buvo nuspręsta, kad nutraukti sutartį nenaudinga.

Dabartiniai komisijos atstovai aiškina, kad preliminarioji sutartis numato, jog, bendrovei laimėjus pirmąjį konkursą, su ja be papildomų konkursų vykdomi ir kiti reikalingi pirkimai. Tačiau sutartis suteikia galimybę komisijai kaskart, prireikus paslaugų, atnaujinti tiekėjų varžymąsi. Toks procesas leistų komisijai gauti geriausią kainą. Tačiau, LRT Tyrimų skyriaus žiniomis, VRK niekada neinicijavo tokio varžymosi ir, kaip numato preliminarioji sutartis, visus sandorius su „iTree Lietuva“ sudarinėjo iš anksto pateiktomis kainomis.

Pasak VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės, 2017 metų vasarą su komisijos nariais aptarus „iTree Lietuva“ paslaugų problemas ir įvertinus artėjantį rinkimų maratoną, niekas neišreiškė poreikio keisti tiekėją, todėl nė karto nebuvo inicijuotos bendrovių varžytinės dėl geresnės kainos.

Pasak Viešųjų pirkimų tarnybos vadovės Dianos Vilytės, VRK pinigai nebuvo išleisti racionaliai.

„iTree Lietuva“ finansinės ataskaitos rodo, kad pusę visų pajamų gauna iš VRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.