Aviacijos inžinieriams Lietuvoje patikimi prabangūs privatūs lėktuvai

Žmonėms daugiau keliaujant, auga aviacijos rinka pasaulyje, o Lietuva ima ryškėti kaip vienas pagrindinių komercinių bei privačių orlaivių techninio aptarnavimo centrų Europoje. Aviacijos technikai tampa vieni paklausiausių specialistų.

 „Jet Maintenance Solutions“ personalo vadovė Edita Gražienė.
 „Jet Maintenance Solutions“ personalo vadovė Edita Gražienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-07-15 14:48

Ko reikia, norint tapti geru aviacijos techniku? Kokios galimybės atsiskleidžia? Ir kuo išskirtinis privačių lėktuvų techniko darbas?

Svarbu aistra ir perspektyvos matymas

Lietuviško kapitalo tarptautinei aviacijos sprendimų grupei „Avia Solutions Group“ priklausančios privačių orlaivių aptarnavimo įmonės inžinierius avionikas Petras Kaukėnas sako, kad darbas prie lėktuvų pirmiausia jam yra mėgstama veikla – jam patinka aviacija ir viskas, kas su ja susiję.

„Aviacijos inžnierius kasdien susiduria su naujais iššūkiais, problemomis ir jų sprendimų paieška. Visa tai verčia tobulėti, – sako P. Kaukėnas. – Dirbu čia seniai, mačiau, kaip užaugo įmonė, o kartu su įmone augau ir aš, kaip aviacijos inžinierius. Mano kelias buvo ilgas, bet įdomus. Studijos, praktika, egzaminai, mokymai. Nuo studijų pradžios iki licencijuoto inžinieriaus užtrukau apie aštuonerius metus“.

„Jet Maintenance Solutions“ personalo vadovė Edita Gražienė patikina, kad norinčiam tapti aviacijos techniku pirmiausia svarbu turėti aistrą technikai, atsakomybę ir gebėjimą matyti perspektyvoje savo tikslą bei jo atkakliai siekti.

„Be abejo, reikalingos ir tam tikros bazinės žinios bei gebėjimai – reikia išmanyti ir paprastus mechanikos principus, nes guolis yra guolis, ir hidraulikos veikimo principus, tiek mokėti pasirinkti tinkamus įrankius darbui, tiek įvertinti tepalų ir kitų skysčių chemines savybes“, – aiškina E. Gražienė.

Pradėjęs dirbti aviacijos techniku, specialistas pradeda vesti savotišką profesinį dienoraštį – registracijos knygą, kuriuose žymimi atlikti darbai. Tai yra patirties įrodymas šioje griežtai reguliuojamoje profesijoje.

„Norintys tapti licencijuotais inžinieriais, pirmiausia turi sukaupti 5 metų patirtį, atliekant įvairius lėktuvų techninės priežiūros ir remonto darbus. Vėliau reikia laikyti ES Aviacijos Saugumo Agentūros nustatytus egzaminus licencijai gauti ir tuomet dar baigti teorinius bei praktinius mokymus atskiriems lėktuvų tipams, kuriuos aptarnauja įmonė“, – teigia „Jet Maintenance Solutions“ personalo vadovė.

Atsakingas darbas

Aviacijos inžinerijos diplomą gavę specialistai įgyja plačias ir vertingas teorines žinias. Pagal aviacijos sektorių reguliuojančius Lietuvos teisės aktus, jiems irgi reikia penkerius metus dirbti įvairius darbus angare, iki kol praktinės patirties bus sukaupta pakankamai ir galės laikyti egzaminus licencijai gauti.

Gavus licenciją, tolimesnis tobulėjimo laiptelis – sertifikuojančio inžinieriaus etapas.

„Norintis tapti sertifikuojančiu inžinieriumi , tai yra specialistu, kuris patvirtina atliktus darbus, dar turi įvykdyti formalioje mokymosi darbo vietoje programoje numatytas užduotis“, – pasakoja „Jet Maintenance Solutions“ atstovė.

Labai svarbus yra atsakomybės suvokimas, nes inžinierius asmeniškai atsako už atliktų darbų kokybę, atitikimą reikalavimams, kai lėktuvas išleidžiamas skraidyti po techninio aptarnavimo.

Atsiveria plačios ir įdomios galimybės

Nors aviacijos inžinieriaus karjera nėra lengva, nes atsakomybė yra didelė, tačiau čia atsiveria didelės galimybės ir įdomus darbas, ypač pasirinkus privačių lėktuvų specializaciją.

„Galbūt nedaug kas žino, kad į Vilniuje esantį „Jet Maintenance Solutions“ angarą techninei apžiūrai atskrenda prabangūs privatūs lėktuvai. Dėl privatumo ir konfidencialumo, kurio reikalauja lėktuvų savininkai, mūsų darbas, projektai retai kada iškyla į dienos šviesą“, – sako personalo vadovė.

Kita vertus, paslapties skraistė slepia išskirtinius projektus – privatus lėktuvas dažniausiai yra unikalus projektas su savais iššūkiais.

„Mūsų įmonėje dirbantys inžinieriai turi progą dirbti prie išskirtinių lėktuvų. Jų savininkai gali būti valstybių vadovai, prezidentai, didžiųjų korporacijų vadovai, sporto žvaigždės. Be to, inžinieriams reikia nuolat tobulintis – jie važiuoja į komandiruotes visame pasaulyje, siunčiami į mokymus Didžiojoje Britanijoje, JAV, Kanadoje, į kitas Europos šalis“, – sako E. Gražienė.

Taip pat privačius lėktuvus aptarnauti neretai tenka ir įvairiose šalyse. Šioje srityje labai svarbus pasitikėjimas ir klientai, kurie patikėjo „Jet Maintenance Solutions“ savo lėktuvų aptarnavimą, neretai skubioms užduotims kviečiasi Lietuvos bendrovę į pagalbą.

„Mūsų komanda dirba ne tik planinius darbus, bet kiekvieną dieną yra pasiruošusi padėti mūsų klientams. Jeigu mūsų kliento lėktuvui staiga prireikė techninės pagalbos, gali tekti skristi į kitą šalį ir tvarkyti gedimą. Neseniai, vien per vieną mėnesį turėjome atlikti operatyvius aptarnavimus Kipre, Norvegijoje, Prancūzijoje ir netgi Honkonge, – sako „Jet Maintenance Solutions“ personalo vadovė. – Tai aviacijos technikams pagyvina kasdienį darbą, leidžia pamatyti kitas šalis, prisiimti asmeninę atsakomybę ir užsitarnauti pasitikėjimą“.

Galų gale, aviacijos inžinieriaus žinios ir patirtis aviacijos sektoriuje yra solidus pamatas, leidžiantis judėti ir į kitas aviacijos sritis. „Sukauptos bazinės techninės priežiūros žinios tampa naudingos tiek aviacijos paslaugų pardavėjui, tiek verslo plėtros vadovui“, – pabrėžia ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.