„Achemos grupė“ dėl „Klaipėdos naftos“ reorganizavimo kreipėsi į prezidentą

Koncernas „Achemos grupė“ raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, premjerą Saulių Skvernelį, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Europos Komisiją dėl Energetikos ministerijos veiksmų reorganizuojant „Klaipėdos naftą“ ir akcininkų teisių pažeidimo.

Koncernas „Achemos grupė“ raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą.<br>T.Bauro nuotr.
Koncernas „Achemos grupė“ raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą.<br>T.Bauro nuotr.
Koncernas „Achemos grupė“ raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą.<br>T.Bauro nuotr.
Koncernas „Achemos grupė“ raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-07-16 10:47

Antrasis pagal dydį „Klaipėdos naftos“ akcininkas aukščiausių valstybės vadovų prašo imtis veiksmų, kad būtų užkirstas kelias „Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerijos veiksmams, o vykdant „Klaipėdos naftos“ reorganizaciją būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų ir paisoma bendrovės akcininkų teisių.

„Atkreipiame aukščiausių valstybės vadovų dėmesį, kad Energetikos ministerija vykdo neteisėtą „Klaipėdos naftos“ reorganizaciją atskyrimo būdu, atskiriant suskystintųjų gamtinių dujų terminalo veiklą pačios „Klaipėdos naftos“ įsteigtai patronuojamai bendrovei „SGD terminalas“, nesilaiko privalomų įstatymų reikalavimų“, – pranešime cituojamas koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius Mindaugas Deksnys.

Koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius teigia, kad „Klaipėdos nafta“ ir Energetikos ministerija visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimo projektu siūlo atskirti dalį „Klaipėdos naftos“ vykdomos veiklos – SGD terminalo veiklą.

Kaip rašome pranešime spaudai, dalis koncerno gautų dokumentų patvirtina, kad atskiriama konkreti bendrovės veiklos dalis ir šios veiklos vykdymui būtinas „Klaipėdos naftos“ turtinis kompleksas. Nors ministerija ir deklaruoja, kad reorganizacija nėra vykdoma, tačiau akcininkams pateikti dokumentai ir kiti įrodymai – bendrovės „SGD terminalas“ perleidžiamas turtinis kompleksas, perleidžiami sandoriai, teisės ir pareigos, perleidžiami „Klaipėdos naftos“ darbuotojai patvirtina, kad „Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerija vykdo „Klaipėdos naftos“ reorganizavimą atskyrimo būdu.

Pasak M. Deksnio, Energetikos ministerija ir „Klaipėdos nafta“ nesivadovauja teisės aktų reikalavimais vykdant reorganizavimą, neteikia privalomų dokumentų akcininkams ir perleidžia nedidelę viso „Klaipėdos naftos“ turto dalį sudarantį turtą, kuris generuoja didelę „Klaipėdos naftos“ pajamų dalį.

„Klaipėdos naftos“ pajamos už pirmuosius tris šių metų mėnesius yra 31,1 mln. eurų, iš kurių pajamos iš SGD terminalo veiklos sudaro 22,4 mln. eurų. „Klaipėdos naftos“ turtas sudaro 569,9 mln. eurų, o atskiriama SGD terminalo veikla ir su ja susijęs turtas, paskelbtoje turto vertinimo ataskaitos santraukoje įvertinamas 25,8 mln. eurų.

„Reorganizacijos metu akcininkams turi būti atskleidžiama, koks turtas yra atidalinamas ir kokia yra to turto vertė, kaip jis bus perduodamas, kaip turtas buvo įvertintas ir pan. Energetikos ministerijai ir „Klaipėdos naftai“ neteikiant akcininkams šios informacijos, turto vertinimo aplinkybės ir pagrįstumas nėra žinomi, dėl ko yra pažeidžiamos „Klaipėdos naftos“ akcininkų teisės“, – teigia koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius.

M. Deksniui daug abejonių kelia, kad „Achemos grupė“, būdama „Klaipėdos naftos“ akcininke, negali gauti visos informacijos, kuri reikalinga akcininkams tinkamai įgyvendinti savo turimas teises. Taip pat dėl SGD terminalo veiklos atskyrimo nuo „Klaipėdos naftos“ esami įmonės akcininkai negalėtų įgyvendinti teisės gauti dividendų iš SGD terminalo veiklos generuojamų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.