Pasakė, kas artimiausiu metu kels didžiausią riziką

Lietuvos finansų įstaigos mano, kad per artimiausią pusmetį didžiausią riziką šalies finansiniam stabilumui kelia galimi kibernetiniai nusikaltimai ir nekilnojamojo turto (NT) kainų burbulai.

Tarp atspariausių rizikų, kurias sumažinti yra mažiausiai galimybių, yra ir netvari NT kainų raida.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarp atspariausių rizikų, kurias sumažinti yra mažiausiai galimybių, yra ir netvari NT kainų raida.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 9:22 AM, atnaujinta Jul 18, 2019, 10:11 AM

Anksčiau nerimą kėlusių rizikų dėl Europos valstybių įsiskolinimo ir geopolitinės įtampos svarba per pastarąjį pusmetį, įstaigų nuomone, sumenko. Tai rodo naujausia Lietuvos banko atlikta finansų įstaigų apklausa.

„Tikėtina, kad finansų įstaigų nerimas dėl galimos netvarios NT kainų raidos ar disbalanso šioje rinkoje sustiprėjo dėl spartaus skolinimo būstui, tačiau šiuo metu būsto kainos tebeauga lėčiau nei atlyginimai“, – sakė Lietuvos banko valdybos narys Tomas Garbaravičius.

Kibernetinės atakos daugiausiai nerimo kelia didiesiems bankams. Tiesa, kol kas palyginti nedaug Lietuvos finansų įstaigų teko tiesiogiai susidurti su kenkėjiškais programišiais: tik keturios iš 39 apklaustų įmonių teigė susidūrusios su kibernetiniais nusikaltimais, bet nė viena iš jų nuostolių nepatyrė.

Rizika, kad artimiausiu metu Lietuvoje įvyks didelis neigiamą poveikį šalies finansų sistemai turintis įvykis, per pusmetį, anot įstaigų, nepakito. Paklaustos, koks konkrečiai įvykis galėtų labiausiai pakenkti Lietuvos finansų sistemai, finansų įstaigos dažniausiai vardijo geopolitinius neramumus: „Brexit“, prekybos karus, JAV ir Irano konfliktą.

Pasak apklaustų finansų įstaigų, galimybės mažinti daugumos rizikų poveikį finansų sistemai yra didesnės nei vidutinės. Tiesa, atspariausios rizikos, kurias sumažinti yra mažiausiai galimybių, anot apklaustųjų, yra būtent didžiausią grėsmę keliančios kibernetinės atakos ir netvari NT kainų raida.

Apklausą dėl rizikų Lietuvos finansų sistemai Lietuvos bankas atlieka du kartus per metus. Bankai, draudimo ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovės, kredito unijos, investicijų valdymo įmonės ir kitos finansų įstaigos įvertina svarbiausių rizikų Lietuvos finansų sistemai šaltinius, nepalankių įvykių pasireiškimo tikimybę ir galimą jų poveikį šalies finansų sistemai per artimiausius pusę metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.