Kretinga užsimojo pasistatyti įspūdingą statinį, bet įklampino danga

Jau ketvirtus metus rajono centre didelį sporto ir sveikatingumo kompleksą statanti Kretinga įstrigo niekaip neapsispręsdama, kokia danga derėtų iškloti baigiamos įrengti būsimos sporto salės grindis.

Kretingos sporto ir sveikatingumo kompleksas jau pastatytas, tačiau dėl jam numatytos dangos (nuotr. dešinėje) verda užsakovų ir rangovų ginčai.<br>A.Mendeikos nuotr.
Kretingos sporto ir sveikatingumo kompleksas jau pastatytas, tačiau dėl jam numatytos dangos (nuotr. dešinėje) verda užsakovų ir rangovų ginčai.<br>A.Mendeikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-07-19 14:33

Net dešimt metų naują Motiejaus Valančiaus viešąją biblioteką stačiusi Kretingos valdžia baiminasi, kad šiuo metu svarbiausio rajono objekto – apie 6,3 mln. eurų vertės sporto ir sveikatingumo komplekso su baseinu statyba taip pat neužtruktų amžinybę.

Nerimauti lyg ir nėra pagrindo – 2015 metų vėlyvą rudenį prasidėję darbai pagal sutartį su rangovu Vilniaus bendrove „LitCon“ turi būti baigti tiktai 2021 metų gruodį.

Tačiau rajono vadovams susidarė įspūdis, kad statybos yra vilkinamos. Finansinių sunkumų patiriantis „LitCon“ esą statybos darbus tik imituoja – būna dienų, kai visame didžiuliame objekte darbuojasi vos keli darbininkai.

Pasirinko kitą dangą

Šiuo metu panaudota apie 70 proc. visai objekto sąmatai skirtų lėšų. Ankstesnė rajono valdžia jau svajojo, kad kompleksas bus užbaigtas net šiemet, tačiau per praėjusius metus rangovas nepanaudojo apie 800 tūkst. eurų, o iš šiems metams skirtų 1,332 mln. eurų kol kas tepanaudota ketvirtadalis – 343,5 tūkst. eurų.

Kad ir girgždėdami, bet po truputį link pabaigos besistumiantys statybos darbai pastaruoju metu ėmė strigti daugiau nei pusmetį neišsprendžiant ginčo dėl sporto salės dangos.

Pagal projekte numatytas charakteristikas, tinkamiausia yra „Tarkett“ danga. Tačiau tuometis „LitCon“ projekto vadovas pernai vasarą rajono savivaldybei pasiūlė rinktis „Haro“ dangą, kuri esanti kokybiškesnė ir labiau naudojama klojant šalies sporto arenas.

„Mes ilgai svarstėme: kvietėme ekspertus, gamintojų atstovus, vertinome keleto rūšių dangą, kol galų gale pasirinkome pasiūlytą „Haro“ dangą.

Tai pernai rugpjūtį buvo užfiksuota protokoliniu susitarimu, kurį pasirašė ir rangovo atstovai“, – pasakojo Kretingos rajono savivaldybės Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė.

Sutarimo iki šiol nėra

Tačiau praėjusį gruodį neinformavęs užsakovų rangovas įsigijo „Tarkett“ dangą ir atsivežęs į nebaigtą statyti objektą ją pasišovė pakloti dar iki Naujųjų metų.

Savivaldybė su tokia skuba nesutiko, nes baiminosi, kad dar nešildomame ir nevėdinamame pastate paklota danga per žiemą deformuosis. Juo labiau kad dar nebuvo baigta sporto salės vidaus apdaila, o po salę vaikščiojantys statybininkai ją galėjo sugadinti.

Beveik 1000 kvadratinių metrų dangos iki šiol laikoma komplekso patalpose.

Šiuo metu salėje vėdinimo ir šildymo sistemos sumontuotos.

Jau baigiami ir vidaus apdailos darbai, bet savivaldybė rangovui vis vien draudžia kloti atsivežtą dangą, nes pageidauja žadėtos „Haro“ dangos.

Be to, kilo įtarimų, kad per žiemą pralaikyta „Tarkett“ danga gali būti paveikta prastų laikymo sąlygų.

Dabar už beveik 4 tūkst. eurų savivaldybė yra pasamdžiusi ekspertą, kuris turėtų atsakyti, ar sandėliuotos dangos kokybė nėra pakitusi.

„LitCon“ reikalauja, kad savivaldybė kuo greičiau apsispręstų, ir grasina, kad perkant naują dangą savivaldybei teks sumokėti ir už nepanaudotą.

Rajono valdžia net bijo pagalvoti, kiek nusitęstų komplekso įkurtuvės, jei užsakovo ir rangovo ginčas persikeltų į teismus.

Reikalauja taisyti projektą

„LitCon“ valdybos nario Dano Paužos teigimu, kitokią dangą pasirinkusi savivaldybė privalėjo pakeisti komplekso projektą. Kol to nėra padaryta, rangovas kitos dangos net negalėtų kloti.

„Aš nežinau, kas ir kodėl savivaldybei įsiūlė kitą dangą. Tą, kurią esame įsigiję, galėtume pakloti nors ir po savaitės. Kad ji per žiemą buvo tinkamai sandėliuojama, šildomoje patalpoje, pripažino ir birželį ją apžiūrėjęs gamintojo atstovas.

Jei mums būtų leidę šiuos darbus atlikti praėjusių metų pabaigoje, būtume sunaudoję ir visus pernai statybai skirtus pinigus“, – sakė D.Pauža.

Kodėl beveik prieš metus kitą dangą kloti apsisprendusi savivaldybė iki šiol nėra pakeitusi projekto, Statybos skyriaus vedėja R.Lukauskienė aiškiai taip ir negalėjo pasakyti.

Ji pripažino, kad menkos projekto dalies pakeitimas užtruktų vos savaitę, tačiau kad tai yra būtina, esą tapo aišku tik šių metų birželį.

„Rangovų atsivežta danga mums dabar brukama todėl, kad ji įsigyta lengvatinėmis sąlygomis, o nusipirkti „Haro“ dangos „LitCon“ neišgali, nes be išankstinio apmokėjimo gamintojas, matyt, jos neparduoda“, – savo nuomonę dėstė R.Lukauskienė.

Sporto salė bus ir su baseinu

Prieš pusketvirtų metų Kretingoje pradėto statyti sporto ir sveikatingumo komplekso plotas siekia per 4,7 tūkst. kvadratinių metrų.

Komplekso pastatą sudaro bendra siena atskirti du korpusai.

Viename jų įrengiama apie 830 vietų universali sporto salė su dviem papildomomis mažesnėmis treniruočių salėmis. Virš sporto salės numatytos patalpos treniruoklių salei ir aerobikai.

Antrajame korpuse turi atsirasti 25 metrų ilgio plaukimo baseinas, kuriam įrengti iš bendros objekto sąmatos numatyta apie 700 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?