Vilniuje žmonės pakraupę – šiurpina prekyba neaiškiu maistu, tai išvydę turistai viską filmuoja

Valdžia trimituoja apie stoties rajono atgimimą, bet nė piršto nepajudina, kad prie Halės turgavietės pažabotų žmones šiurpinančią nelegalią prekybą neaiškios kilmės maisto produktais.

Nelegalūs prekeiviai Halės turgavietės pašonėje susirenka apie 10 valandą, o prekybą baigia 16 valandą. Jų nebūna tik pirmadienį, kai nedirba Halės turgus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nelegalūs prekeiviai Halės turgavietės pašonėje susirenka apie 10 valandą, o prekybą baigia 16 valandą. Jų nebūna tik pirmadienį, kai nedirba Halės turgus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net Visuomenės sveikatos centro specialistams akių nebado netinkamomis sąlygomis parduodami pieno produktai.
Net Visuomenės sveikatos centro specialistams akių nebado netinkamomis sąlygomis parduodami pieno produktai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 27, 2019, 10:37 AM, atnaujinta Jul 27, 2019, 10:13 PM

Iki Aušros vartų – šimtas metrų, iki Senamiesčio – keli žingsniai, čia pat Halės turgavietė, kuri taip pat įtraukta į turistams skirtus maršrutus. Čia, Bazilijonų gatvėje, rikiuojasi dvi eilės prekeivių, prekes išdėliojusių tiesiai ant šaligatvio.

Būtų pusė bėdos, jeigu tai būtų tik mėlynės ir voveraitės. Bet ant žemės rasi ir pieno, supilstyto į nežinia kur rastus bambalius, varškės, sūrių, sviesto, kiaušinių.

Tokiomis sąlygomis greitai gendantys maisto produktai parduodami ir tomis dienomis, kai termometro stulpelis artėja prie 30 laipsnių karščio.

Atrodytų, kad policijos ar savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams išnaikinti nelegalią prekyvietę pavyktų kelis kartus joje netikėtai apsilankius. Bet ji nerūpi ne tik tvarkdariams, bet ir su šešėliu ekonomikoje užsimojusiems kovoti valdininkams.

Nesusirenka tik pirmadienį

„Tai miesto gėda. Bazilijonų gatvėje pereinu į kitą pusę, nes vieną kartą užkliuvau už bobutės prekystalio – ant šaligatvio padėtos medinės dėžės.

Netyčia išverčiau grybus, tai buvau aprėkta lenkų, baltarusių ir rusų kalbų mišiniu, išvadinta „chamuvka“. Ir niekas jų nesugeba išvaikyti.

Kartą mačiau, kaip iš automobilio išlipus uniformuotam policijos pareigūnui močiutės tiesiog akimirksniu dingo. Bet, pasirodo, policininkas nuėjo į Halės turgų, visai nekreipdamas dėmesio į prekeives“, – pasakojo M.Daukšos gatvės gyventoja.

Anot vilnietės, prekeivės Halės turgavietės pašonėje susirenka apie 10 valandą, o prekybą baigia 16 valandą. Jų nebūna tik pirmadienį, kai nedirba Halės turgus.

Ant prekybos centro „Maxima“ laiptų penktadienį sėdėjo trys čigonės, šalia pastato sienos rikiavosi viena nelegalių prekeivių eilė, o prie pat gatvės – kita.

Nors buvo karšta, moterys prekiavo pienu, varške, siūlė iš Baltarusijos atvežto majonezo, tirpstančio šokolado, net degtukų.

Žinoma, buvo ir miško gėrybių – mėlynių, voveraičių.

Kartais prekeivių Halės turgavietės prieigose būna tiek daug, kad eilės nutįsta netgi iki skvero prie Aušros vartų.

Netvarką fiksuoja svečiai

Dėl netvarkos Bazilijonų gatvėje Irina Borodkina dar prieš šešerius metus rinko Halės turgavietės prekeivių parašus ir savivaldybės, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VVMVT) bei turgaus administracijos prašė pažaboti nelegalią prekybą.

Jau tada legalūs Halės turgavietės prekeiviai baiminosi, kad dėl neaiškios kokybės maisto produktų pirkėjams kyla įvairių užkratų grėsmė.

O juk sunegalavę tokie pirkėjai pasakys, kad prekę įsigijo pačiame Halės turguje.

Be to, Halės turgavietės prekeiviai jau tada buvo pastebėję, kad turistai nepraleidžia progos fotografuoti ir filmuoti akivaizdžios netvarkos.

„Turistai stebisi, kad nesugebame deramai susitvarkyti su tokiu paprasčiausiu negatyviu reiškiniu“, – buvo rašoma įvairioms institucijoms išsiųstame rašte.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius I.Borodkinai ir kitiems prekybininkams atsakė, kad tikrinimų metu užfiksavo Prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimų ir administracinėn atsakomybėn patraukė penkis asmenis.

Su asmenimis, kurie ketino daryti pažeidimus, pareigūnai prevenciškai kalbėjosi ir išaiškino prekybos taisyklių reikalavimus.

Tuo viskas ir baigėsi.

Iš tikrinimų mažai naudos

2014 metais savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai tikrino pranešimus dėl nelegalios prekybos turgaus prieigose, bet net nenurodė, kiek taisyklių pažeidėjų nubaudė.

Kaip pabrėžė Viešosios tvarkos skyrius, po daugkartinių tikrinimų 2015 metais nubausti devyni prekybos taisyklių pažeidėjai.

Supratusi, kad iš tokių tikrinimų naudos nedaug, Halės turgavietės administracija pagalbos kreipėsi į Vilniaus 3-iąjį policijos komisariatą, kurio pastatas yra visai netoli turgaus.

Bet ir policijos pareigūnai svariais nuopelnais siekiant tvarkos prie Halės turgavietės pasigirti negalėjo: per 2016 metų tris mėnesius jie sučiupo 12 pažeidėjų.

Negana to, vis labiau nerimaujant dėl galimų užkratų ir gatvėje parduodamų maisto produktų kokybės, VVMVT atsakė, kad nevykdo pakelėse, gatvėse, turgaviečių prieigose ar kitose viešosiose vietose neteisėtai prekiaujančių asmenų kontrolės.

Būtų vietos prekystaliams

Halės turgavietės direktorius Leonas Jucys sakė, kad dėl nelegalios prekybos siuntė prašymus įvairioms tarnyboms. Kai išseko kantrybė, liepos pabaigoje kreipėsi ir į Vyriausybės kanceliariją, rašto kopijas adresuodamas ir savivaldybei, Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, VVMVT.

„Greitai gendantys produktai, neapsaugoti nuo taršos, yra parduodami tiesiog nuo šaligatvio“, – dar kartą įspėjo Halės turgavietės administracija.

Beje, nelegalūs prekeiviai sugeba atsivežti kiaušinių, varškės sūrių iš Baltarusijos, jų kokybės niekur netikrinę.

Halės turgavietė ne kartą siūlė prekybą paversti civilizuota. Turgaus teritorijoje atsirastų vietos prekystaliams, administracija prekeivius įsileistų už mažiausią mokestį.

Tačiau močiutėms labiau patinka Bazilijonų gatvė.

Kalvarijų turgavietės administracija nelegaliems prekeiviams buvo pateikusi tokį pat pasiūlymą. Jie yra užėmę turgaus prieigas Kalvarijų gatvėje, tačiau jų taip pat nepavyko įkalbėti.

Inspektoriai numoja ranka

L.Jucio nuomone, dėl tokios prekybos kenčia ir miesto prestižas: „Valdžia džiūgauja dėl atgimstančio stoties rajono, rengia festivalius su trankia muzika, bet užmerkia akis prieš tai, kas vyksta keli žingsniai nuo to rajono.“

Siekiant prekybą ištraukti iš šešėlio, Halės turgavietėje nuolat lankosi tikrintojai. Per mėnesį VVMVT ir mokesčių inspektoriai lankėsi net aštuonis kartus. O kad šalia vyksta prekyba nemokant jokių mokesčių, tikrintojai numoja ranka.

Kalvarijų turgavietėje – tas pats vaizdas

Prie Kalvarijų turgaus taip pat dešimtmečius nėra tvarkos. Tiesa, jis nėra įtrauktas į turistų maršrutus.

Kaip ir prie Halės turgaus, čia prie įėjimo prekeiviai siūlo greitai gendančių maisto produktų. Dar baisesnis vaizdas Kalvarijų gatvėje prie turgaus sienos.

Gatvėje drabužiais apkabinėtos medžių šakos ir neseniai suremontuota tvora, ant šaligatvio išdėlioti niekniekiai, kuriuos galima vadinti tiesiog šlamštu.

Visa tai už eurą ar pigiau bando įsiūlyti prekeiviai, kurių išguiti nepavyksta nei policijos, nei savivaldybės pareigūnams.

Kalvarijų turgavietę valdančiai bendrovei KTVG teritorija už sienos nepriklauso, tai – viešoji vieta. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus patarėjas Marius Urvikis neslėpė, kad apie turgaus prieigose vykstančią prekybą be leidimų pareigūnams yra žinoma.

Nors M.Urvikis tikino, kad patikrinimai Kalvarijų turgavietės prieigose rengiami, tikslių duomenų apie užfiksuotų Prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimų skaičių pateikti negalėjo. Jie esą subyra į bendrą statistiką.

Vertindamas problemos mastą M.Urvikis atkreipė dėmesį į Vidaus reikalų ministerijos poziciją savivaldybių ir centrinės valdžios bendradarbiavimo viešosios tvarkos užtikrinimo srityje klausimais.

Anot M.Urvikio, reikėtų prisiminti, kad savivaldybė tik prisideda prie viešosios tvarkos užtikrinimo, nes nusikalstamų veikų ir kitų teisės pažeidimų prevencija, atskleidimas ir tyrimas yra pagrindiniai policijos uždaviniai, kuriuos ji atlieka vadovaudamasi įstatymais ir kitais teisės aktais ir bendradarbiaudama su kitomis valstybės ir savivaldybių institucijomis bei visuomene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.