Žiurkės, tarakonai, purvas: kaip gaminami maisto produktai Rusijoje

Pusnuogiai darbininkai be pirštinių, nešvarios grindys ir abejotina tara – tokiomis sąlygomis Žemutinio Naugardo (Nižnij Novgorodo) srityje įsikūrusioje sūrių gamykloje buvo gaminamas virviškasis sūris, rašo portale gazeta.ru Aleksandra Balandina. (Virviškasis sūris, arba čečilas, primena mocarelą. Rusijoje populiarus sūris, kurį galima pasigaminti ir namų sąlygomis, kilęs iš Armėnijos ir Mažosios Azijos. Gaminamas suformuojant virveles, kurios supinamos į „kasas“, o pynės susukamos į aštuoniukę. – Red.).

 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> lrytas.lt koliažas
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> lrytas.lt koliažas
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-07-29 15:44

„Armėniškas“ importo pakaitalas

Šiuo metu Federalinė vartotojų teisių apsaugos ir žmonių gerovės priežiūros tarnyba („Rospotrebnadzor“) sustabdė įmonės veiklą dėl daugybės šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų, taip pat konfiskavo 500 kg produkto. Įtartiną gamyklą nutarė patikrinti ir Tyrimų komitetas: jo darbuotojai turės nustatyti, kur buvo tiekiamas antisanitarinėmis sąlygomis pagamintas sūris.

Apie tai, kad „Rospotrebnadzor“ laikinai uždraudė dirbti sūrių gamyklai Žemutinio Naugardo srityje, kur darbuotojai dirbo pusnuogiai, pranešama šios tarnybos regioninio skyriaus tinklalapyje.

Tarnyba susidomėjo sūrių gamykla Žemutinio Naugardo srityje, kai per kelis televizijos kanalus buvo parodyta daugybė siužetų apie „originalų“ sūrių gaminimą.

„Vaizdo įrašuose matyti, kaip darbuotojai gamina sūrį ir pina pynes iš sūrio virvelių, nesilaikydami sanitarijos ir higienos reikalavimų. „Rospotrebnadzor“ tarnyba, pasitarusi su Žemutinio Naugardo srities prokuratūra, surengė neplaninį įmonės patikrinimą“, – sakoma pranešime.

Tikrindami gamyklą specialistai atskleidė daugybę šiurkščių sanitarijos įstatymų pažeidimų.

Pavyzdžiui, įmonės darbuotojai pynė į  sūrio virveles būdami pusiau nuogi, naudojo nešvarius indus žaliavai laikyti ir maišyti. Pačius produktus kiekvienas galėjo imti plikomis rankomis – sūrio likučiai mėtėsi ant grindų, kurių taip pat niekas seniai neplovė.

„Rospotrebnadzor“ valdybos specialistai surašė protokolą dėl individualios pieno produktų gamybos įmonės veiklos uždraudimo, uždėjo areštą 0,5 tonos sūrio produkto“, – pranešė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. – Šiuo metu „Rospotrebnadzor“ laboratorija tiria atrinktus produktų pavyzdžius ir nuoplovas iš aplinkos objektų“.

Dabar „Rospotrebnadzor“ tęsia sūrių gamybos kontrolę ir priežiūrą – užantspauduota visa technika, šaldytuvai ir įėjimai į rūkyklas. Tyrimų komitetas taip pat atlieka patikrinimą, siekdamas nustatyti, kur ir kokiais kiekiais buvo tiekiamas sūris, kiek žmonių dirbo ceche, taip pat patikrinti, ar įmonė turėjo leidimą gaminti produkciją.

„Šie žmonės tiesiog neturi sąžinės“

„Pasak vietinių gyventojų, taršos plotas išplito toli už sūrių gamyklos ribų – visas gamybos atliekas įmonė išpildavo čia pat, į lomą. Dėl to kaimiečiai buvo priversti apeiti šią vietą: vien nuo kvapo galėjai uždusti“, – tęsia pasakojimą straipsnio autorė.

„Šie žmonės tiesiog neturi sąžinės. Pirmiausia, sąžinės neturi įmonės vadovas. Tie, kurie čia dirba, turi suprasti, kad daro nusikaltimą“, – sakė vietinis gyventojas Dmitrijus Nazarovas.

Duona kasdienė

„2019 metų sausio mėnesį, patikrinus Sestrorecko duonos kepyklą Sankt Peterburge, buvo aptikta gausybė tarakonų ir nustatyti grubūs maisto laikymo taisyklių pažeidimai. Dėl to miesto „Kurortnyj“ rajono prokuratūra turėjo iškelti dvi administracinių teisės pažeidimų bylas“, – primena straipsnio autorė.

„Nustatyta, kad dezinfekcija įmonėje atlikta nekokybiškai, tikrinant gamybos ceche buvo aptikta tarakonų ... Gatavos produkcijos laikymo taisyklių nepaisoma – nešvarūs dėtuvai duonos kepalams ir bandelėms laikomi tiesiog ant grindų , ne ant prekysuolių“, – sakoma miesto prokuratūros pranešime.

Kaip pavyko išsiaiškinti teisėsaugos institucijoms, kepykloje buvo pilna ne tik vabzdžių, bet ir graužikų. Įmonėje taip pat visiškai nebuvo laikomasi žaliavų laikymo taisyklių, o tešlai ruošti buvo naudojami produktai, kurių tinkamumo naudoti laikas pasibaigęs.

„Susipažinusi su patikrinimo rezultatais, prokuratūra išsiuntė Sestrorecko kepyklos vadovybei pranešimą, kuriame reikalaujama pašalinti pažeidimus. Įmonės atstovė žurnalistams iškart pareiškė, kad visi pažeidimai bus pašalinti, tačiau atsisakė įvardinti jų pobūdį ir pašalinimo terminus“, – rašo A.Balandina.

Dešros su „kokybės ženklu“

Kaip praneša naujienų agentūra „PrimaMedia“, ne mažiau šiurkščius pažeidimus 2018 metų rugsėjo mėnesį nustatė Rusijos federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba („Rosselchoznadzor“), patikrinusi akcinę bendrovę „Čerkizovo mėsos perdirbimo įmonė“, – populiaraus dešros gaminių prekės ženklo savininkę.

„Pavyzdžiui, specialistai aptiko apie 3,5 kg produkcijos iš kalakutienos ir 75 kg kiaulienos, kurių tinkamumo vartoti terminas buvo pasibaigęs. Maisto sandėlyje taip pat rasta beveik pusė tonos neaiškios kilmės produkcijos“, – konstatuoja straipsnio autorė.

Be to, pasibaisėjimą sukėlė ir antisanitarinės sąlygos – galimybė bet kam iš gatvės patekti į patalpas, praplėštos žaliavų ir sausų sudedamųjų dalių pakuotės, ant tos pačios produkcijos pakuotės užklijuotas ne vienas čekis, kuriuose nurodyta skirtinga pagaminimo data.

Neapsieita ir be pažeidimų pačiame mėsos gamybos ceche: ekspertai ten rado nešvaraus inventoriaus, taip pat užfiksavo kiaulienos skerdienos laikymo taisyklių pažeidimą. Tarp kitų rimtų trūkumų – biologinių atliekų surinkimo, utilizavimo ir naikinimo veterinarinių ir sanitarinių taisyklių nesilaikymas.

Už šiuos pažeidimus garsiam dešrų fabrikui buvo skirta 800 tūkst. rublių (11408 Eur šiandieniniu kursu) bauda.

„Ta pelytė šmurkšt po šluota...“

Apie šiurkščius sanitarinių taisyklių pažeidimus Čebarkulo pieno perdirbimo įmonėje rodo pernai birželį įvykęs incidentas. Tuomet Čeliabinsko srities Miaso miesto gyventojas socialiniuose tinkluose paskelbė negyvos pelės, kurią rado pieno pakelyje, nuotraukas. Anot vyro, ji galėjo patekti į pakelį tik pieninėje.

„Ačiū Dievui, pieną pirkome šuniukui, ne sau“, – pažymėjo jis.

Nepaisant to, pieno perdirbimo įmonės atstovė Jekaterina Jegorova kategoriškai atsisakė pripažinti, kad pelė galėjo patekti į pakelį gamybos linijoje.

„Po transportavimo pienas valomas, tada jis patenka į separatorių, kur normalizuojamas ir išpilstomas per filtrų sistemą, ten ne tik pelė, ten net šapelis nepateks! Visur yra sietai ir filtrai, visoje pieninės teritorijoje atlikta dezinsekcija, ir pelių nėra!“, – parašė ji komentaruose po nuotrauka, kurią anksčiau paviešino Čeliabinsko gyventojas.

„Dar vieną žiurkutį pieno pakelyje rado Tiumenės gyventojas Sergejus Nikitinas, kuris įdėjo negyvo graužiko nuotraukas savo puslapyje socialiniame tinkle „VKontakte“ 2017 metų sausio mėnesį“, – primena straipsnio autorė. 

„Įsivaizduoju, kiek pakelių pieno išėjo iš vieno kubilo. Nusipirkome pieno ir iškart atsisėdome gerti arbatos su juo. Tuomet dukterėčia ėmė pilti sau pieno į stiklinę, ir išlindo ši staigmena“, – parašė vyras.

Tačiau pieno perdirbimo įmonės „Absoliut“ vadovybė taip pat atsisakė pripažinti siaubingą apsileidimą. Pasak įmonės direktoriaus, pelė niekaip negalėjo patekti į pakelį.

„Pienas buvo išleistas sausio 27 dieną, o pretenzijos buvo gautos tik vasario 18-ąją. Produktas buvo užšaldytas ir kažkur gulėjo, greičiausiai lauke. Ten su juo galėjo nutikti bet kas. Nuotraukoje matyti, kad pakelio kampas apgraužtas“, – pareiškė įmonės vadovas ir patikslino, kad ketina ginti įmonės teises teisme.

Išsiaiškinti su nesąžininga įmone nusprendė ir Irkutsko gyventojas Anatolijus, kuris 2014 metų lapkritį parduotuvėje pirktoje dešroje rado pelės kojytę. Į santykių aiškinimąsi su Krasnojarsko mėsos fabriku jis įtraukė ir „Rospotrebnadzorą“. Tarnyba nustatė, kad dešroje taip pat yra žarnyno infekcijos sukėlėjo DNR.

Atlikę ekspertizę specialistai nuvyko patikrinti tiesiai į įmonę, kur buvo atskleisti sanitarinių normų pažeidimai: pavyzdžiui, įmonės vartai nebuvo sandarūs, todėl graužikai galėjo patekti į teritoriją. Turėdamas šiuos rezultatus Anatolijus kreipėsi į teismą ir bylą laimėjo. Jo ieškinys buvo patenkintas tik iš dalies – vyras gavo 30 tūkst. rublių (427,81 Eur dabartiniu kursu).

Maudynės pieno vonioje

Tais pačiais 2014 metais „Rospotrebnadzor“ Omsko srities valdyba taip pat laikinai sustabdė akcinės bendrovės „Torgovyj dom Syry“ darbą už sanitarinių normų pažeidimą – įmonės darbuotojai vienas po kito dėjo nuotraukas, kuriose matyti, kaip jie maudosi pieno vonioje.

Atlikdami patikrinimą specialistai taip pat nustatė, kad įmonės pastate buvo atliekami remonto darbai, tačiau produktų gamybai naudojama pieno žaliava tebebuvo laikoma sandėlyje.

„Gamybinių ir buitinių patalpų sanitarinė-techninė būklė yra nepatenkinama, pažeidžiamas gamybos proceso sroviškumas, įmonės teritorija neatitinka sanitarinių normų reikalavimų“, – pareiškė „Rospotrebnadzor“. „Dėl to šios įmonės veikla taip pat buvo laikinai uždrausta“, – baigia pasakojimą portalo gazeta.ru žurnalistė A.Balandina.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.