Žengė svarbų žingsnį: nuo šiol duomenys apie NT objektus – kaip ant delno

Registrų centras nuo antradienio pradėjo viešai publikuoti atvirų duomenų rinkinius, kuriuose bus galima rasti informaciją apie nekilnojamąjį turtą (NT).

Registrų centras atveria duomenis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Registrų centras atveria duomenis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Registrų centras atveria duomenis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Registrų centras atveria duomenis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Urbanavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Urbanavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Registrų centras atveria duomenis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Registrų centras atveria duomenis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virginijus Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Akvilė Bružinskaitė

Jul 30, 2019, 12:08 PM, atnaujinta Jul 30, 2019, 1:18 PM

Duomenys, kurie sukurti visų, nuo šiol atverti. Tai tik pirmas didelis žingsnis, nors atveriame tik ketvirtadalį iš turimų Registro centro duomenų, tačiau jie labai reikšmingi“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministro, atveriami NT registre sukaupti duomenys yra paklausiausi ir plačiausiai panaudojami iš visų valstybės kaupiamų duomenų.

„Jais gali pasinaudoti ir inovatyvius sprendimus kuriantys startuoliai, ir verslas, ir viešojo sektoriaus institucijos. Kitaip tariant, atvirų duomenų naudą vienaip ar kitaip turėtų pajusti kiekvienas šalies gyventojas. Be to, pamažu bus atveriami ir kiti Registrų centro duomenys, kurie diskusijos su kultūros, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos atstovais bei kitomis suinteresuotomis grupėmis bus įvardinti, kaip reikalingiausi kasdieniam darbui ir naujiems projektams“, – teigė V.Sinkevičius.

„NT duomenys – tai dar vienas produktas, kuris galės pasakyti, kaip atrodo mūsų pastatai, jų būklė. Galų gale, žinosime ir investicijoms tinkamus, suformuotus, parengtus sklypus, kiek jų turime, ką galime pasiūlyti, o tai padarysime greitai ir labai patogiai“, – sakė V.Sinkevičius.

Taip pat ministras pabrėžė, kad duomenų išnaudojimui nėra ribų, tačiau jis labai tiki startuolių bendruomene, jaunomis, veržliomis įmonėmis, kurios nebijo konkuruoti, pasauliui pateikti inovatyvias ir dinamiškas idėjas.

„Suomijoje padarytas tyrimas, kad būtent įmonės, kurios naudojasi atvirais duomenimis, auga 15 proc. sparčiau. Aš tikiu, kad Lietuvoje augimo lubos yra dar labai aukštai ir 15 proc. mums atrodys labai nedidelis ir juokingas augimas“, – teigė ministras.

Registrų centro generalinio direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus teigimu, šiandien atvertų duomenų paruošimas ir atvėrimo procesas užtruko labai ilgai.

Registrų centras turi 23 mln. įregistruotų objektų. 7 mln. objektų priklauso NT registrui, iš kurių 5 mln. šiandien buvo viešai paskelbti visuomenei.

„Be abejo, yra dalykų, kurie mus riboja duomenis atverti pilna apimtimi, bet, sutikite, 5 mln., mūsų supratimu, yra tikrai daug“, – sakė S.Urbanavičius.

Registrų centras paskelbė 5 duomenų paketus, kuriuose galima rasti informaciją apie NT įregistruotus objektus, Lietuvos ir Baltijos šalių NT sandorius, pirminius (RAW) duomenis pagal savivaldybes, ar kitą reikalingą statistiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.