Tyrimas: ne visiems tėvams pakanka lėšų vaikų atostogoms

Vasarai perkopus į antrąją pusę, šiltojo sezono malonumais dar nespėję pasimėgauti Lietuvos gyventojai suka galvas ne tik dėl savo, bet ir dėl vaikų atostogų.  Ne paslaptis, kad šeimos narių atostogų laikas dažnai nesutampa, tad dirbantys tėvai turi pasirūpinti vaikų saugumu bei laisvalaikiu. Bendrovės „Baltijos tyrimai“ vykdytos apklausos duomenimis, ne visi vaikų turintys suaugę šalies gyventojai gali papildomai investuoti į atžalų atostogas. 

 Beveik penktadalis (18 proc.) apklaustųjų vaikų poilsiui planuoja atseikėti nuo 100 iki 200 Eur. Pastebima, kad tokią sumą įvardiję tėvai ketina kartu su vaikais atostogauti Lietuvos pajūrio kurortuose ar poilsiavietėse prie ežero. <br>Kauno savivaldybės nuotr.
 Beveik penktadalis (18 proc.) apklaustųjų vaikų poilsiui planuoja atseikėti nuo 100 iki 200 Eur. Pastebima, kad tokią sumą įvardiję tėvai ketina kartu su vaikais atostogauti Lietuvos pajūrio kurortuose ar poilsiavietėse prie ežero. <br>Kauno savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2019, 3:21 PM

Vasaros stovyklos vaizdingose Lietuvos vietovėse, specialiai vaikams skirtos edukacinės kelionės į užsienio šalis ar organizuojamos vienos dienos išvykos mažiesiems – tokias pramogas siūlo dauguma vaikų vasaros užsiėmimų organizatorių. Visgi, vykdyto tyrimo duomenimis, dirbantys tėvai mieliau palieka savo atžalas senelių ar vyresnių brolių bei seserų priežiūrai, nei leidžia juos į šeimos biudžetą apkarpančias stovyklas.  

Paaiškėjo, kad daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) apklausoje dalyvavusių respondentų nėra suplanavę atskiro vaikų vasaros atostogų biudžeto, o trys iš dešimties (30 proc.) mokyklinio amžiaus vaikų turinčių apklaustųjų nurodė, kad vienos atžalos poilsiui ketina skirti iki 100 Eur. Toks atsakymas dažniausiai vyravo tarp tų respondentų, kurie gyvena kaimo vietovėse ir uždirba iki 600 Eur per mėnesį. 

Beveik penktadalis (18 proc.) apklaustųjų vaikų poilsiui planuoja atseikėti nuo 100 iki 200 Eur. Pastebima, kad tokią sumą įvardiję tėvai ketina kartu su vaikais atostogauti Lietuvos pajūrio kurortuose ar poilsiavietėse prie ežero.
Apklausos duomenimis, panaši dalis (20 proc.) tyrime dalyvavusių tėvų atžalų atostogoms pasiryžę skirti daugiau nei 200 Eur. Tokią pinigų sumą dažniausiai įvardijo respondentai iš didžiųjų šalies miestų. Nemažą sumą skirdami vaikų poilsiui, tėvai kartu su atžalomis vyksta į ilgesnes keliones užsienio šalyse arba išleidžia juos į vasaros stovyklas gimtinėje.

Bendrovės „Credit Service", valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt", direktorės Giedrės Štuopės teigimu, nors beveik 60 proc. apklaustųjų nelinkę gausiai investuoti į vaikų atostogas, ši tendencija palaipsniui keičiasi.

„Pastebima, kad planuodami keliones tėvai atidžiai jas derina su vaikų atostogomis. Pamažu pradedama suprasti, kad investicija į turiningas atžalų atostogas atsiperka. Stovyklaudami mažieji įgauna žinių, mezga pažintis, o tėvai gali būti ramūs, kad vaikais bus pasirūpinta. Be to, stovykla yra ta vieta, kur vieną kartą sumokėjus, papildomų išlaidų nebeiškyla. Tai galimą vertinti kaip „viskas įskaičiuota“ alternatyvą vaikų poilsiui", – teigia G. Štuopė.

2019 metų kovo 25 – balandžio 10 d. atlikto tyrimo metu apklausti 1000 suaugusiųjų Lietuvos gyventojų (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 118 atrankos taškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.