FNTT maitinimo įstaigose apsilankė ne dėl maisto kritikos – nustatė rimtų pažeidimų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai, gavę informaciją apie galimai daromus grynųjų pinigų apskaitos pažeidimus,  trečiadienį, rugpjūčio 7 dieną, patikrino Kalvarijų g. veikiančią kavinę. Patikrinimo metu kasoje rastas kelių dešimčių eurų perteklius, kuris nebuvo įtrauktas į kasos aparato apskaitą. Įtariama, kad klientams buvo pateikiami nefiskaliniai kvitai, o fiskaliniai kasos aparato kvitai neišduodami.

 Patikrinus kasos aparato tos dienos duomenis buvo nustatyta, kad restorane buvo neapskaityta daugiau kaip 430 eurų. <br> FNTT nuotr.
 Patikrinus kasos aparato tos dienos duomenis buvo nustatyta, kad restorane buvo neapskaityta daugiau kaip 430 eurų. <br> FNTT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-08 12:00

Manytina, kad kavinėje rastas grynųjų  pinigų perteklius galėjo susidaryti dėl tokių apskaitos pažeidimų. 
Be to,  FNTT tyrėjai rado ir juodraštinius užrašus, kuriuose buvo fiksuojami alkoholinių gėrimų pardavimų kiekiai ir sumos. Pagrįstai įtariama, kad šie alkoholinių gėrimų pardavimai nebuvo įtraukti į kavinės apskaitą ir įsigyti be apskaitos dokumentų. 

Patikrinimo metu surinkta informacija yra analizuojama, lyginami juodraštiniai ir kasos aparatų duomenys. Jeigu bus užfiksuota, kad kavinėje buvo nelegaliai prekiauta alkoholiniais gėrimais, atsakingiems asmenims gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė.    

Panaši situacija, kai patikrinimo metu buvo rastas grynųjų pinigų perteklius, paaiškėjo ir praėjusią savaitę patikrinus Vilniaus centre įsikūrusį lietuviškų patiekalų restorano veiklą. 

Patikrinus kasos aparato tos dienos duomenis buvo nustatyta, kad restorane buvo neapskaityta daugiau kaip 430 eurų. Minėtą kelių šimtų eurų perteklių restorano barmenė paaiškino tuo, kad per skubėjimą pamiršo baigti užsakymą vienai didelei klientų grupei. Tačiau šio užsakymo tikslios sumos pasakyti negalėjo, nes jos neatsimena ir kasos aparate neatspausdino fiskalinio kasos aparato kvito. Dar šimtą eurų barmenė iš administratorės paėmė monetomis ir įdėjo į kasos aparatą, tačiau to neužfiksavo, nes vėliau, iškeitusi į stambesnes kupiūras, ketino  pinigus sugražinti administratorei. 

Įžvelgus, kad Vilniaus centre įsikūrusiame restorane galimi kasos operacijų taisyklių pažeidimai, FNTT pradėjo administracinio nusižengimo teiseną dėl šių aplinkybių. 

Pastebima tendencija, kad įmonės, užsiimančios viešojo maitinimo veikla, neretai vietoje fiskalinių kasos aparatų kvitų, kurie užtikrina iš kiekvieno kliento gautų pajamų apskaitymą ir mokesčių apskaičiavimą, išduoda nefiskalinius kvitus. Kiekvienas klientas turėtų gauti nefiskalinį kvitą, kuriame turėtų būti nurodyti užsakyto maisto kiekiai ir kaina, o atsiskaičius grynaisiais pinigais ar mokėjimo kortele – gauti fiskalinį kvitą.

Šis kvitas užtikrina, kad sumokėti pinigai maitinimo įmonės tinkamai apskaitomi ir sumokami mokesčiai. Be to, tik toks kvitas gali dalyvauti Valstybinės mokesčių inspekcijos organizuojamoje kvitų loterijoje. Jei dėl nekokybiško maisto (apsinuodijus nekokybišku maistu ir pan.) kilo pretenzijų, šis fiskalinis kvitas gali būti esminis dokumentas, pateikiant skundą maitinimo įstaigai ar atsakingai valstybės institucijai. 

FNTT skatina kiekvieną klientą, atsiskaičiusį viešojo maitinimo įstaigoje, reikalauti fiskalinio kvito. Pateikiamus kvitus atskirti nesudėtinga, nes esminis skirtumas nuo nefiskalinio kvito, neužtikrinančio gautų pajamų apskaitymo – tai, kad išankstiniame kvite nėra fiskalinio logotipo LF ir jame nenurodoma pridėtinės vertės mokesčio suma. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.