Farmacininkų dovanos medikams – apie jas ir lenkai kalba nenoriai

704 eurai – tokios vidutinės vertės dovanas gavo Lenkijos medikai, bendradarbiaujantys su farmacijos koncernais, susibūrusiais į sąjungą „Infarma“. Dažniausiai tai buvo kelionė į konferenciją.

27 Lenkijos farmacijos įmonės atskleidė praėjusiais metais skyrusios 170 mln. eurų paramą bei atlygį gydytojams ir medicinos organizacijoms.<br>„123rf.com“ nuotr.
27 Lenkijos farmacijos įmonės atskleidė praėjusiais metais skyrusios 170 mln. eurų paramą bei atlygį gydytojams ir medicinos organizacijoms.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS Specialiai LR, Varšuva

2019-08-09 11:14

Vos 24 proc. gydytojų, vienokia ar kitokia forma gavusių finansinį atlygį iš farmacijos koncernų, sutiko, kad ši informacija būtų viešinama.

Toks medikų nenoras nesikeičia jau penktus metus – nuo to laiko, kai informaciją apie dovanas gydytojams ir medicinos įstaigoms ėmė skelbti patys koncernai.

Tiesa, tai daro ne visi. Nurodytos tvarkos laikosi tie, kurie įeina į naujos kartos vaistus gaminančių įmonių sąjungą „Infarma“.

Ši sąjunga tokiais duomenimis dalijasi irgi ne savo iniciatyva – ją įpareigojo Europos farmacijos firmų ir organizacijų federacija.

„Infarma“ vienija 27 Lenkijos rinkoje veikiančias didžiąsias įmones, kurių produkcija sudaro apie 53 proc. šalyje parduodamų vaistų.

Šios įmonės pernai skyrė 733 mln. zlotų (170 mln. eurų) paramą bei atlygį gydytojams ir medicinos organizacijoms.

Daugiausia – 486 mln. zlotų (112,5 mln. eurų) – atiteko mokslo institutams už vykdomus tyrimus.

Sveikatos apsauga užsiimančios organizacijos gavo 28,4 mln., o gydytojai ir vaistininkai – 26,6 mln. eurų.

„Tie medikai, kurie atsisako viešinti informaciją apie savo bendradarbiavimą su farmacijos koncernais, elgiasi neprotingai, mažina pasitikėjimą mūsų profesija“, – pareiškė Gydytojų sąjungos tarybos narys profesorius Andrzejus Matyja.

Varšuvos universiteto sociologijos profesorė Marta Makowska priminė, kad dar prieš keliolika metų Vakarų farmacijos koncernų atstovai vaikščiodavo po poliklinikas su dovanomis gydytojams. Už konkretaus gamintojo vaistų išrašymą gydytojams buvo siūlomi kelialapiai į užsienio kurortus ir kitos brangios dovanos.

Dabar Lenkijoje padėtis jau kitokia – koncernų atstovams draudžiama lankyti gydytojus jų darbo metu, o vienkartinės dovanos vertė negali būti didesnė nei šimtas zlotų.

Vis dėlto, anot profesorės, vietos medikams trūksta informacijos, kaip elgtis su farmacijos koncernų pasiuntiniais. Be to, paaiškėjo, kad dauguma medicinos studentų jau yra priėmę įvairių dovanėlių iš farmacijos koncernų ir dėl to nemato nieko bloga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.