Jungtinės Karalystės ekonomika pirmąkart nuo 2012-ųjų atsidūrė recesijoje

Jungtinės Karalystės (JK) ekonomika antrąjį metų ketvirtį susitraukė 0,2 proc. Recesija šalyje užfiksuota pirmą kartą nuo 2012 m., paskelbė Nacionalinis statistikos biuras (ONS).

Jungtinės Karalystės ekonomika lėtėja.<br>A.Ščiavinskaitės nuotr.
Jungtinės Karalystės ekonomika lėtėja.<br>A.Ščiavinskaitės nuotr.
Jungtinės Karalystės ekonomika lėtėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ekonomika lėtėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2019, 12:40 PM

Netikėtas bendrojo vidaus produkto (BVP) susitraukimas užfiksuotas po ekonomikos augimo pirmą ketvirtį, kurį lėmė įmonių kaupiamos prekių atsargos prieš turėjusį įvykti „Brexit“.

Pasak ONS direktoriaus pavaduotojo Robo Kent-Smitho, dėl BVP nuosmukio daugiausia kaltas gamybos sulėtėjimas ir statybų sektoriaus susitraukimas.

„Gamybos apimtys smuko po itin stiprios metų pradžios, kai gamyba buvo sustiprėjusi dėl planuoto JK pasitraukimo iš Europos Sąjungos“, – tvirtino R. Kent-Smithas. Be to, tikino jis, „įprastai dominuojantis paslaugų sektorius praktiškai neaugo“.

Daugelis ekonomistų neprognozavo recesijos antrą ketvirtį, tačiau manė, kad BVP neaugs. Pirmą ketvirtį šalies ekonomika augo 0,5 proc.

„BVP ir kai kurių jo sudėtinių dalių būsena buvo ypač nepastovi šiemet, daugiausia dėl pasikeitusio Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES termino“, – sakoma ONS pranešime.

Kaip vieną iš recesijos priežasčių ONS taip pat pateikė ir kelių automobilių gamintojų balandį, besiruošiant tuo metu turėjusiam įvykti „Brexitui“, įgyvendintus gamybos sustabdymus.

Darius Mikutavičius

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.