Latviai pardavinės Astravo AE elektrą apeidami Lietuvą

Lietuvai ruošiantis blokuoti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektros importą, tai žada daryti Latvijos elektros perdavimo bendrovė AST. Todėl elektros prekyba su trečiosiomis valstybėmis Baltijos šalyse vyks nebe per Lietuvą, o per Latviją, rašo 15min.lt.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, kad Astravo elektra pateks ir į Lietuvą, tik sandorius sudarinės latviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, kad Astravo elektra pateks ir į Lietuvą, tik sandorius sudarinės latviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-14 14:44

AST teigimu, siekiant laiku sušvelninti galimo elektros srauto sumažėjimo ar neigiamų tarifų svyravimų riziką, Latvijos vyriausybė pritarė, jog Lietuvai nutraukus elektros prekybą su Baltarusija, perkelti ją per Latvijos sieną. AST teigimu, Latvija dėl tokio sprendimo konsultavosi su Lietuva, Estija ir Europos Komisija. 

Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ teigia, jog suderinimo su latviais nebuvo, nors konsultacijos vyko. 

Šiuo metu prekyba elektra tarp Baltijos šalių ir trečiųjų šalių vyksta tik per Lietuvos ir Baltarusijos sieną. 

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas portalui teigė, kad Astravo elektra pateks ir į Lietuvą, tik sandorius sudarinės latviai.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys pripažįsta, kad žinia iš Latvijos kelia nerimo, ir tikėtina, atvers rinką Astravo elektrai.

Lietuva draudimą pirkti energiją iš Astravo AE anksčiau įtvirtino įstatymu.

Kaip rašė BNS, kita Latvijos bendrovė „Spectrum Baltic“ ketina importuoti į Lietuvą elektrą iš Kaliningrado srities ir jau gavo tokį leidimą. Bendrovė turi preliminarią neįpareigojančią elektros pirkimo–pardavimo sutartį su Rusijos koncerno „Rosenergoatom“ įsteigta elektros prekybos bendrove „Baltijskaja AES“. 

15min.lt teigimu, „Baltiyskaya AES“ gali pardavinėti elektrą, pagamintą tiek Karaliaučiuje, tiek kur nors kitur – užtenka, kad būtų pralaidumai iš Karaliaučiaus į Lietuvą.

„Spectrum Baltic“ jau turi birželį išduotą leidimą importuoti elektrą į Lietuvą iš Baltarusijos. Įmonė iki rugsėjo pabaigoje žadėjo BNS pakomentuoti, ar ji ketina importuoti elektrą iš Astravo AE. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.