Latvijos elektros tiekėjos planai Lietuvoje užminė mįslių

Teisę importuoti elektrą iš Kaliningrado ir Baltarusijos į Lietuvą gavusi Latvijos įmonė „Spectrum Baltic“ sukėlė nuostabą tarp energetikų. Paaiškėjus, kad Latvija žada prekiauti Astravo atominės elektrinės energija, Lietuvoje licenciją gavo niekam negirdėta įmonė su vienu darbuotoju, rašo portalas 15min.lt.

Latvijos įmonės sprendimas importuoti elektrą iš Kaliningrado bei Baltarusijos gali būti vertinamas kaip akibrokštas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Latvijos įmonės sprendimas importuoti elektrą iš Kaliningrado bei Baltarusijos gali būti vertinamas kaip akibrokštas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-21 14:26

Pasak portalo, importo monopolį turinti Rusijos kapitalo „Inter RAO Lietuva“ stebisi naujoko įžūlumu, o kiti svarsto, kad už latvių įmonės slepiasi apsukrūs elektros prekiautojai. Pasigirdo kalbų, kad tai – statytinė įmonė, už kurios slepiasi gerai elektros importo schemas Baltijos šalyse žinantys specialistai.

Seimo narys Dainius Kreivys dėl „Spectrum Baltic“ kreipėsi Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, prašydamas atlikti bendrovės patikrą, nustatant jos savininkus, jų sąsajas su Rusijos ar Baltarusijos energetikos įmonėmis ir atitikimą nacionalinio saugumo reikalavimams.

Parlamentaras mano, kad jos atveju numatoma pasinaudoti apsikeitimo sandoriais (swap) tarp Rusijos ir Baltarusijos, ir iš tiesų Astravo elektra virs „rusiška“.

Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos ekspertas Rytas Staselis mano, kad Latvijos įmonės sprendimas importuoti elektrą iš Kaliningrado bei Baltarusijos, kur karaliauja „Rosatom“, gali būti vertinamas kaip akibrokštas.

„Inter RAO“ ir patys gali užsiimti elektros importu iš Baltarusijos, tad sunku pasakyti, kokioje schemoje dalyvauja ta niekam nežinoma Latvijos bendrovė“, – sakė R.Staselis.

„Inter RAO Lietuvos“ atstovas Juozas Ruzgys 15min.lt patvirtino, kad bendrovė turi išskirtines teises į rusiškos elektros importą, o elektrą iš Baltarusijos ji importuoja esant palankioms kainoms ir poreikiui.

„Tačiau ši elektra sudaro nedidelę dalį viso importuojamo elektros kiekio, apie kuriuos viešai skelbiama bendrovės finansinėse ketvirtinėse ataskaitose“, – sakė J.Ruzgys.

„Spectrum Baltic“ neseniai gavo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos leidimą importuoti elektrą iš Kaliningrado srities bei Baltarusijos, ji turi preliminarią neįpareigojančią elektros pirkimo–pardavimo sutartį su Baltijos atomine elektrine Kaliningrade („Baltiyskaya AES“), kurios statyba yra sustabdyta 2013 metais.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.