Tyrimas atskleidė, kas Lietuvoje labiausiai patenkintas savo darbu

Lietuvos darbuotojai labiausiai patenkinti savo darbo vietove, t.y. darbovietės lokacija, o mažiausiai – karjeros galimybėmis. Daugiau nei pusė apklaustųjų tyliai skaito darbo skelbimus. 

Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. <br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. <br> 123rf.com nuotr. 
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. <br> 123rf.com nuotr. 
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. 
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. 
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. 
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. 
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tyrimas atskleidė, kas labiausiai darbuotojus tenkina darbe. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 6:04 AM, atnaujinta Aug 21, 2019, 6:54 AM

2019 m. liepos mėnesį „CV-Online“ vykdė Lietuvos dirbančiųjų pasitenkinimo darbu apklausą. 1000 apklausos respondentų iš visos Lietuvos dešimtbalėje sistemoje vertino 16 išorinių pasitenkinimo darbu veiksnių, pradedant mikroklimatu įmonėje, darbo įdomumu ir baigiant atlyginimu.

Bendras pasitenkinimo darbu vidurkis Lietuvoje siekia 6,05 balo.

Darbo vieta kelia daugiausia džiaugsmo

Apibendrinti apklausos rezultatai rodo, kad darbuotojai mažiausiai patenkinti karjeros galimybėmis – 3,97 balo iš 10 balų, motyvacinėmis priemonėmis – 4,29 balo bei galimybėmis užsidirbti – 4,49 balo. Beje, atlyginimas įvertintas vidutiniškai – 5,4 balo.

Tuo tarpu darbovietės lokaciją darbuotojai įvertino geriausiai iš visų 16 veiksnių – 7,55 balo. Kolektyvas sulaukė 7,1 balo, darbo priemonės – 7,08 balo, o darbo pobūdis – 7 balų.

Pagal užimamų pareigų sritį labiausiai patenkinti savo darbu žiniasklaidos ir ryšių su visuomene, teisės, bankų ir draudimo, švietimo, farmacijos ir paslaugų sričių darbuotojai.

Tyrime buvo nagrinėjamas darbuotojo užimamų pareigų lygio ir pasitenkinimo darbu ryšys. Vadovų pasitenkinimo darbu vidurkis – 6,74, specialistų – 5,84, o nekvalifikuoti darbininkų – 4,44 balo.

Jaunimas nusiteikęs optimistiškiau

Pagal amžiaus grupes labiausiai patenkinti savo darbu yra darbo rinkos naujokai. 18-25 metų amžiaus darbuotojų pasitenkinimo darbo vidurkis siekia 6,17 balo. Mažiausiai darbu patenkinti 48-59 metų amžiaus darbuotojai – 5,4 balo.

Labiausiai 18-25 ir 48-59 metų amžiaus grupių darbuotojų nuomonės išsiskyrė vertinant šiuos veiksnius: galimybę užsidirbti, karjeros galimybes, vadovus, kolektyvą, darbo priemones ir įrankius, vidinę komunikaciją, pagarbą. Jaunesnieji darbuotojai šiuos veiksnius vertino daug pozityviau ir vidutiniškai 1 balu geriau, nei vyresnieji kolegos.

26-35 metų amžiaus darbuotojų pasitenkinimo darbu vidurkis – 5,74, jie labiausiai patenkinti kolektyvu ir darbo vieta. 36-47 metų amžiaus darbuotojų pasitenkinimo darbu vidurkis – 5,76, jie labiausiai patenkinti darbo pobūdžiu ir darbo vieta. Abi šios amžiaus grupės mažiausiai patenkintos motyvacine sistema ir karjeros galimybėmis.

Vyresnių nei 60 metų darbuotojų pasitenkinimo darbo vidurkis 5,98, jie labiausiai patenkinti darbo vieta, darbo sąlygomis bei darbo priemonėmis ir įrankiais.

Vyrų pasitenkinimo darbo vidurkis – 5,6 balo, moterų – 5,77. Rezultatai pagal lytį gan panašūs ir didelio atotrūkio vertinant atskirus veiksnius nepastebėta.

Pasyviai ieško darbo

25 proc. respondentų aktyviai ieško naujo darbo, o net 57 proc. apklausos dalyvių darbo aktyviai neieško, tačiau nuolat tikrina naujausius darbo pasiūlymus ir domisi naujo darbo galimybėmis.

Aktyviai ieškantys darbo labiausiai yra nepatenkinti dabartiniame darbe esančiomis karjeros galimybėmis ir motyvacine sistema, taip pat jų netenkina atlyginimo dydis, bei galimybių mokytis ir tobulėti stoka.

Net 75 proc. apklausoje dalyvavusių dirbančiųjų mano, kad jų darbas yra nuvertinamas ir jie gauna per mažą atlyginimą. Respondentai mano, kad teisingas atlygis už jų darbą turėtų būti 50 proc. didesnis už dabartinį gaunamą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.