Kare dėl mokesčių skaitmeninėms milžinėms JAV ir Prancūzija artėja prie paliaubų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad amerikiečių ir prancūzų derybininkai ginče dėl JAV technologijų milžinių apmokestinimo „artėja“ prie susitarimo.

„Prancūzai nori susitarti, taigi pažiūrėsime, ar galime tai padaryti. Artėjame prie to“, – pareiškė D.Trumpas (kairėje) G7 aukščiausiojo lygio susitikime Bjarice.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Prancūzai nori susitarti, taigi pažiūrėsime, ar galime tai padaryti. Artėjame prie to“, – pareiškė D.Trumpas (kairėje) G7 aukščiausiojo lygio susitikime Bjarice.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-26 16:42, atnaujinta 2019-08-26 16:43

„Jie nori susitarti, taigi pažiūrėsime, ar galime tai padaryti. Artėjame prie to“, – pareiškė D.Trumpas žurnalistams didžiojo septyneto (G7) aukščiausiojo lygio susitikime Bjarice. Nors dar visai neseniai jis grasino apmokestinti muitais iš Prancūzijos importuojamą vyną, supykęs dėl Paryžiaus patvirtinto mokesčio skaitmeninėms milžinėms, kurį Jungtinių Valstijų prezidentas pavadino „labai nesąžiningu“.

Liepos mėnesį Prancūzijos parlamentas patvirtino naująjį įstatymą, nepatenkintas tuo, kaip vyksta derybos dėl visuotinio susitarimo bei siekdamas užtikrinti, kad tokios tarptautinės įmonės kaip „Facebook“ ir „Google“ sumokėtų daugiau mokesčių nuo pajamų, gaunamų iš savo veiklos.

Jungtinė Karalystė taip pat pranešė apie planus įvesti panašų mokestį, daugėjant kritikos, jog technologijų milžinės pasinaudoja galiojančiomis fiskalinėmis taisyklėmis, kad, nepaisant sparčiai didėjančio pelno, gerokai sumažintų mokamus mokesčius.

Europos Sąjungos teisėje numatyta, kad amerikiečių bendrovės gali deklaruoti visame bloke gaunamas pajamas vienoje jurisdikcijoje – daugeliu atvejų šiam tikslui jos renkasi mažų mokesčių jurisdikcijas, tokias kaip Airija ar Nyderlandai.

Visgi prancūzų žingsnis išprovokavo „Google“, „Amazon“ ir „Facebook“ – kurios kartu su „Apple“ yra vadinamos „GAFA bendrovėmis“ – kalbas apie diskriminaciją bei D. Trumpo grasinimus imtis atsakomųjų veiksmų.

Jungtinės Valstijos nori, kad visa apimantis susitarimas dėl skaitmeninės prekybos apmokestinimo būtų pasiektas per G20 ekonomikos forumą, kuris bus organizuojamas kartu su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).

Liepos mėnesį didžiojo septyneto (G7) šalių finansų ministrai susitiko deryboms, kuriose jie sutarė dėl tolesnių veiksmų, kurių reikia imtis norint pasiekti bendrą susitarimą iki 2020 metų.

Stovėdama šalia D. Trumpo, Vokietijos kanclerė Angela Merkel pakartojo: „Kartu su EBPO ketiname iki 2020 metų rasti sprendimą, kuris tenkintų visus“.

„Tai būtų didžiulis proveržis visų labui“, – pažymėjo Vokietijos kanclerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio