Perspėja darbdavius: „neapmokama įtampa“ verčia keisti darbą

Tyrimai rodo, kad vos viena darbdavių dažnai užmirštama detalė gali sukelti tiek įtampos, kad net paskatintų darbuotoją keisti darbą. Ši detalė – didmiesčių prakeiksmu vadinama kelionė į darbo vietą ir namo. Jau netrukus į miestą sugrįžę vilniečiai vėl pasiners į spūstis pakeliui į biurus ar iš jų.

 Kelionė į darbą pasaulyje yra ne kartą pripažinta „mažiausiai mėgstama veikla“, JAV psichologų praminta „neapmokama įtampa“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kelionė į darbą pasaulyje yra ne kartą pripažinta „mažiausiai mėgstama veikla“, JAV psichologų praminta „neapmokama įtampa“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 10:35 AM

Visapusiškai Vilniaus bei miestiečių gyvenimą nagrinėjančios „Darnaus miesto laboratorijos“ kartu su ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto mokslininkėmis pirmą kartą tokia plačia apimtimi Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kaip biuro aplinka ir su ja susiję faktoriai veikia darbuotojų savijautą ir darbo rezultatus. Tyrimą sudarė dvi dalys: užsienyje atliktų tyrimų apžvalga ir moderniuose biuruose Vilniuje bei Kaune dirbančių žmonių apklausa.

„Iki šiol šia tema atlikti tyrimai pasaulyje bei lietuvių atsakymai apklausoje rodo, kad biuro vieta gali lemti ne tik darbuotojų gerovę, bet ir jų sprendimą ateiti ar neateiti dirbti į vieną ar kitą įmonę, taip pat – sprendimą išeiti iš darbo. Tai labiausiai susiję su patiriama įtampa ir pervargimu“, – teigia viena iš tyrimo autorių, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto docentė, dr. Ieva Augutytė-Kvedaravičienė.

Neapmokama įtampa

Kelionė į darbą pasaulyje yra ne kartą pripažinta „mažiausiai mėgstama veikla“, JAV psichologų praminta „neapmokama įtampa“. Tokie epitetai bei vertinimai neturėtų stebinti – vidutinis amerikietis kasdien kelyje praleidžia nuo pusvalandžio iki valandos, švaistydamas ne tik laiką, tačiau tuo pat metu teršdamas aplinką ir eikvodamas pinigus degalams.

Nors Lietuvoje atstumai – kur kas mažesni, vis dėlto skundai dėl eismo kamščių dažnai girdimi ir Vilniuje. Neteisingai pasirinkus biuro vietą, papildomą įtampą bei nuovargį kelia ne tik ilgas automobilyje ar viešajame transporte praleidžiamas laikas, bet ir nepatogi infrastruktūra: vaikų darželių ar mokyklų, parduotuvių, sporto klubų, kitų kasdienių paslaugų trūkumas ir poreikis iki jų keliauti tolimus atstumus.

Sprendimas: paslaugos šalia biuro

Dar 2017-aisiais vienos didžiausių Lietuvoje erdves gyvenimui, darbui ir poilsiui kuriančios bendrovės „Darnu Group“ atlikta apklausa Vilniuje atskleidė, kad greta biuro esantis vaikų darželis vilniečiams leistų sutaupyti vieną darbo dieną per mėnesį, šiuo metu praleidžiamą kelyje.

„Susisiekimo problemą Vilniuje pastebėjome jau prieš kurį laiką, todėl būsimų biurų darbuotojų patogumą užtikrinti siekiame ne tik strategiškai rinkdamiesi biurų kompleksų vietas, kaip, pavyzdžiui, iš visų miesto vietų itin patogiai tiek automobiliu, tiek viešuoju transportu pasiekiamo verslo centro „Park Town“ atveju, bet ir kurdami kasdieniams žmonių poreikiams pritaikytą infrastruktūrą. 

Būtent dėl siekio taupyti vilniečių laiką nusprendėme verslo centruose įkurti sporto klubus RE.FORMATAS, o „Paupyje“ itin daug investuojame į kuo didesnės paslaugų ir pramogų įvairovės aplink verslo centrą kūrimą“, – teigia „Darnaus miesto laboratoriją įkūrusios“ bendrovės „Darnu Group“ Turto valdymo skyriaus direktorius Linas Savickas.

Pasak vienos iš „Darnaus miesto laboratorijos“ tyrimą apie biuro įtaką darbuotojų savijautai atlikusių mokslininkių prof. dr. Rūtos Kazlauskaitės, paslaugų pasiūla šalia biuro iš tiesų yra svarbus klausimas, nes dalyviai tyrime didelį dėmesį skyrė biuro išorės veiksniams.

„Vilniuje ir Kaune vienas iš geriausiai įvertintų biuro aplinkos aspektų buvo maitinimų įstaigų gausa aplink biurą. Tyrimas taip pat parodė, kad tokie aspektai reikšmingai lemia ir bendrą darbuotojų pasitenkinimą biuru“, – sako R. Kazlauskaitė.

Ilgos kelionės skatina keisti darbo vietą

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto mokslininkių užsienio tyrimų apžvalgoje aptarta ir tarptautinės trijų mokslininkų komandos atlikta išsami analizė, kuri atskleidė dar labiau darbdavius neraminti turinčią tiesą. Vieno iš tyrimų autoriai analizavo 336 įvairių profesijų darbuotojų duomenis. Tyrimo rezultatai parodė, kad stresas, patiriamas vykstant į darbą, teigiamai siejamas su pervargimu ir ketinimu keisti darbą.

Analizė taip pat parodė, kad darbuotojai dėl sudėtingo susisiekimo jaučiamos įtampos tiesiogiai su pasitenkinimu darbu nesieja, tačiau vis tiek jaučia didesnį norą jį keisti. Taigi, darbdaviai gali nė nenujausti, kad talentingi ir geri specialistai, neturintys priekaištų nei vadovams, nei savo darbo vietai, ruošiasi išeiti.

Tai – itin brangiai kainuoti įmonei galintis biuro trūkumas. Darbuotojų kaita, apmokytų ir paruoštų talentų praradimas tiesiogiai lemia verslo rezultatus, todėl rinkdamasi naujo biuro vietą, kiekviena įmonė privalo atsižvelgti ne tik į jo vidaus, bet ir išorines aplinkybes. 

Nepatogi vieta – prasti veiklos rezultatai

Įvairiose šalyse atlikti tyrimai sieja ilgas keliones į darbą su pervargimu. Darbuotojų apklausos pabrėžia tiesioginį nuovargio ryšį su mažėjančia dėmesio koncentracija, atidumu, kūrybingumu ir efektyvumu.

Darbdaviai siekia nuovargio problemas spręsti kurdami įkvepiančią biuro aplinką. Tam, kaip parodė „Darnaus miesto laboratorijos“ ir ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto tyrėjų atliktas tyrimas, padeda augalai, meno kūriniai, tinkamai parinktos baldų spalvos, mėlyna spalva praturtina dienos šviesa, poilsiui, bendravimui skirtos papildomos patalpos ir kiti interjero sprendimai. Vis dėlto, siekiant kurti visą turimą potencialą darbuotojams atskleisti leidžiančią aplinką, svarbu atsižvelgti ir į tai, kaip jausdamasis specialistas pradės darbo dieną.

Biuro poveikis darbuotojų savijautai ir veiklos rezultatams – tai „Darnaus miesto laboratorijos“ tyrimas, atskleidžiantis, kaip biurų kūrėjai gali patalpomis skatinti verslo pergales ir dirbančiųjų gerovę. Ateityje laboratorija gilinsis į Vilniaus architektūrą, darnią plėtrą, potencialą ir mikrorajonų aplinkos poveikį jų gyventojų savijautai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.