„Swedbank“ skalbia mundurą – paskyrė naują generalinį direktorių

Pinigų plovimo skandalo krečiamas „Swedbank“ naujuoju generaliniu direktoriumi paskyrė draudiko „Folksam“ vadovą Jensą Henrikssoną.

Balandį „Swedbank“ pripažino padaręs klaidų pinigų plovimo prevencijos srityje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandį „Swedbank“ pripažino padaręs klaidų pinigų plovimo prevencijos srityje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
B.Bonnesen.<br> AFP/Scanpix nuotr.
B.Bonnesen.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 12:11 PM

J.Henrikssonas, analitikų teigimu, buvo vienas realiausių kandidatų į „Swedbank“ generalinio direktoriaus postą, nes „Folksam“ yra antras didžiausias „Swedbank“ akcininkas, rašo „Reuters“.

Seniausias Švedijos bankas kapstosi iš vasarį prasidėjusio pinigų plovimo skandalo, išvertusio iš postų buvusią „Swedbank“ generalinę direktorę Birgitte Bonnesen ir valdybos pirmininką Larsą Idermarką.

Vėlų trečiadienio vakarą paskelbtą naująjį „Swedbank“ vadovą ekspertai įvertino nevienareikšmiškai – bankas „Credit Suisse“ tvirtino, kad J.Henrikssono paskyrimas „sumažina neaiškumą dėl lyderystės“, tuo tarpu Švedijos akcininkų asociacijos požiūris buvo kiek niūresnis.

„Neramu, kad J.Henrikssonas ilgą laikotarpį buvo „Swedbank“ akcininkų atstovas, taigi, buvo atsakingas už įvykius banke“, – „Reuters“ sakė asociacijos pirmininkas Joacimas Olssonas.

Balandį „Swedbank“ pripažino padaręs klaidų pinigų plovimo prevencijos srityje ir žadėjo pradėjo visapusišką vidaus tyrimą.

Naujausiais žiniasklaidos duomenimis, kuriuos kovą paskelbė Švedijos visuomeninis transliuotojas SVT, 2010-2016 m. „Swedbank“ Estijos padalinyje kasmet galėjo būti atliekama iki 20 mlrd. eurų vertės aukštos rizikos bankinių operacijų. Didžiąją dalį šių operacijų atliko nerezidentai banko klientai, daugiausia iš Rusijos.

Vis dėlto birželį paskirtas „Swedbank“ valdybos pirmininkas ir buvęs Švedijos premjeras Goranas Perssonas tvirtino, kad J.Henrikssonas – tinkamas žmogus vadovauti bankui.

„Su Jensu Henrikssonu bankas turės generalinį direktorių, kuris yra patyręs lyderis, turi stiprių komunikacijos gebėjimų ir didelį žinių bagažą bankininkystėje ir finansų sektoriuje“, – „Swedbank“ pranešime cituojamas G.Perssonas.

Atstatyti pasitikėjimą

Socialdemokratas G.Perssonas, 1996-2006 m. ėjęs Švedijos premjero pareigas, birželį žadėjo „išvalyti namus“ ir atstatyti pasitikėjimą „Swedbanku“.

Pasak banko, J.Henrikssonas darbą pradės „kiek įmanoma greičiau“. Anksčiau naujasis „Swedbank“ vadovas ėjo Stokholmo akcijų biržos vadovo pareigas ir dirbo Švedijos finansų ministerijoje.

„Jaučiuosi pagerbtas ir suprantu, kokie iššūkiai manęs laukia. Didžiausias uždavinys man, kaip „Swedbank“ prezidentui ir generaliniam direktoriui – atstatyti pasitikėjimą banku, toliau vystyti tvarią banko veiklą ir tęsti sėkmingą skaitmenizavimo kelionę“, – teigė pats J.Henrikssonas.

„Swedbank“ šiuo metu yra tiriamas Švedijos ir Baltijos šalių finansų priežiūros institucijų. Banko veikla taip pat susidomėjo ir Jungtinių Valstijų prievaizdai, kurie „Swedbank“ gali skirti didžiules baudas.

J.Henrikssonas „Swedbank“ vadovo postą perims iš laikinai pareigas einančio Anderso Karlssono, kuris sugrįš prie sau įprasto finansų direktoriaus darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.