Seimo rudens sesijoje – Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos ir loterijų žaidėjų apsauga

Artėjant Seimo rudens sesijai, ELTA pateikia svarbiausius Ekonomikos ir inovacijų, Aplinkos, Žemės ūkio, Finansų, Susisiekimo ir Energetikos ministerijų teikiamus pasiūlymus. Tarp jų – siekis nustatyti savivaldybių atsakomybę už komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų neteikimą, stiprinti loterijų žaidėjų apsaugą bei nustatyti, kad visais bankų koncentracijos atvejais būtų privaloma gauti priežiūros institucijos leidimą.

Loterija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Loterija<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alkoholis.<br>123rf nuotr.
Alkoholis.<br>123rf nuotr.
 Loterija<br>Stopkadras
 Loterija<br>Stopkadras
Jungtinės Karalystės loterijos<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės loterijos<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 7:38 AM

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlys Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas: atsisakyti popierinių licencijų ir dublikatų išdavimo, sumažinti, kaip teigiama, nepagrįstą reguliavimo naštą, kylančią ūkio subjektams, dėl poreikio du kartus per metus keisti tabako gaminių vienetinius pakelius.

Taip pat siūloma nustatyti kriterijus, dėl kokių sandorių nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės turi kreiptis į Vyriausybės komisiją, patikslinti investuotojo atitikties nacionalinio saugumo interesams patikros procedūras.

Virginijaus Sinkevičiaus vadovaujama ministerija taip pat siūlys apibrėžti socialinio verslo sampratą, kriterijus ir tokiam verslo subjektui taikomas valstybės paramos formas.

Aplinkos ministerija siūlys patvirtinti atliekų kainodaros principus, taikomus teikiamoms komunalinių atliekų tvarkymo paslaugoms, nustatyti savivaldybių atsakomybę už komunalinių atliekų tvarkymo paslaugų neteikimą, netinkamą teikimą, užduočių nevykdymą.

Taip pat Seimo rudens sesijoje bus siūloma nustatyti savanorišką, bet neprivalomą pakuočių ženklinimą, nurodant pakuotėms pagaminti naudotų medžiagų rūšis ir tinkamiausią pakuočių sutvarkymo būdą.

Siekiant spręsti taršos problemas, bus siūloma nustatyti aiškesnes ir griežtesnes aplinkosaugos reikalavimų neatitinkančios ūkinės veiklos stabdymo sąlygas, aiškiau reglamentuoti ūkinės veiklos taršos šaltinių valstybinių laboratorinių tyrimų atlikimą.

Tuo metu Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlys stiprinti žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo kontrolę – suteikti daugiau teisių Nacionalinei žemės tarnybai.

Andriaus Palionio vadovaujama ministerija taip pat siūlys mažinti ŽŪM valdymo srities valstybės įmonių skaičių, naujoje valstybės įmonėje sutelkti daugiausia informacinių išteklių kūrimo ir palaikymo funkcijas, kurios šiuo metu atliekamos 3 valstybinėse įmonėse.

Ši ministerija taip pat siūlys padidinti menkių ir lašišų Baltijos jūros žvejybos galimybių rezervą, kuris gali būti skirtas Baltijos jūros priekrantės žvejybai.

Tuo metu Finansų ministerija žada stiprinti loterijų žaidėjų apsaugą ir užtikrinti skaidrią loterijų veiklą – reglamentuoti loterijų reklamą, nustatyti loterijų žaidėjų amžiaus apribojimus, reikalavimus loterijų bilietams ir kita.

Kaip teigiama dokumentuose, bus siekiama efektyvios azartinius lošimus organizuojančių bendrovių priežiūros, nustatant baudas įmonėms ir jų skyrimo tvarką.

Seimo rudens sesijoje taip pat bus tvirtinami 2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansiniai rodikliai.

Tarp šios ministerijos siūlymų – nustatyti, kad visais bankų koncentracijos atvejais (ne tik susijungimo), pavyzdžiui, pasirenkant parduoti dalį turimo turto ar turtines teises, būtų privaloma gauti priežiūros institucijos sutikimą.

Susisiekimo ministerija Eltai nurodė, kad Seimui rudens sesijoje teikia svarstyti teisės aktų projektus dėl ministerijos reguliavimo srities valstybės įmonių pertvarkos į akcines bendroves, Kelių įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus dėl Lietuvos automobilių kelių direkcijos pertvarkos į valstybės įmonę.

Taip pat Seimo rudens sesijoje numatoma svarstyti Geležinkelių transporto kodeksą. Siūlomais pakeitimais, kaip teigiama, siekiama užtikrinti veiksmingesnį viešosios geležinkelių infrastruktūros pajėgumų panaudojimą.

Seime bus svarstomi ir Kelių transporto kodekso pakeitimai, siekiant pakeisti teisės keleivius vežti lengvaisiais automobiliais už atlygį suteikimo, panaikinimo sąlygas ir tvarką, reikalavimus keleivių vežimo organizatoriams ir kita.

Energetikos ministerija siūlys svarstyti įstatymo pakeitimus, susijusius su mažmeninės elektros energijos tiekimo namų ūkiams rinkos liberalizavimu. Jais bus siūloma palaipsniui atsisakyti elektros energijos kainos reguliavimo buitiniams vartotojams ir pereiti iš reguliuojamos mažmeninės elektros tiekimo rinkos į, kaip teigia ministerija, konkurencija grįstą rinką.

Parlamente taip pat bus svarstomi įstatymo pakeitimai, susiję su šilumos ūkio valdymo perdavimo proceso sureguliavimu, įtvirtinant, kad šilumos ūkio valdymo perdavimas turėtų būti atliekamas koncesijos sutarties pagrindu.

Taip pat bus svarstomi įstatymo projektai, kurie visiškai įgyvendins radioaktyviųjų atliekų tvarkymo direktyvos nuostatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.