Vakaris Deksnys. Finansų ministras pasijuto dizaineriu

Gyvenime neišvengiami du dalykai – mirtis ir mokesčiai. Tokią frazę daugiau nei prieš porą šimtų metų į pasaulį paleido JAV politikas ir išradėjas B.Franklinas. Nors ir ne už šiuos žodžius, praėjus daugiau nei šimtmečiui po mirties jo atvaizdas atsirado ant 100 dolerių banknoto.

Finansų ministras Vilius Šapoka.<br>D.Umbraso nuotr.
Finansų ministras Vilius Šapoka.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 8:46 AM

Panašiai įsiamžinti, matyt, sumanė ir mūsų finansų ministras V.Šapoka. „Kai anksčiau sakiau, kad mokesčius mokėti turėtų būti madinga, buvo daug juoko, bet aš manau, kad dabar tai jau yra madinga“, – mados tendencijas atskleidė Finansų ministerijos vadovas.

Pažėrė jis ir skaičių: šešėlinė ekonomika per dešimtmetį susitraukė dešimtadaliu, pridėtinės vertės mokesčio įplaukos didėja sparčiau, nei auga vartojimas. O kur dar verslo keliamos baltosios bangos, akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, kur sąžiningai atsiskaityti su valstybe skatinanti kvitų loterija!

Bet svarstant apie tai, ar madinga mokėti mokesčius, vertėtų prisiminti, kad panelė Mada labai įnoringa, jos skonis gali pasikeisti vos vėjui papūtus iš kitos pusės.

Antai Laisvosios rinkos instituto tyrimas parodė, kad vos pablogėjus finansinei padėčiai daugiau kaip pusė (53 proc.) Lietuvos gyventojų greičiausiai sutiktų dirbti šešėlyje. Galbūt nelegaliai, galbūt bent dalį atlyginimo gaudami vokeliuose.

O 49 proc. apklaustųjų prisipažino, kad tokiu atveju jie pirktų ir nelegalias prekes – rūkalus, kontrabandinius degalus, alkoholinius gėrimus. Nors ir dabar menkai pasiturintys piliečiai nespjauna į šias gėrybes, kurios net ir kylant ekonomikai plūsta iš Rytų.

Taigi ta mada mokėti mokesčius yra labai trapi – užtektų smarkesnio krizės uragano, ir daugelis jos atsižadėtų.

Apkarpyti šešėlį po procentą kasmet gal ir nėra pernelyg sudėtinga, bet kaip jį išravėti iš smegeninių? Taip padaręs finansų ministras ar kuris kitas politikas tikrai galėtų būti pagerbtas atvaizdu ant banknoto. Tik tam tikrai prireiks ne vieno dešimtmečio, o gal net šimtmečio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.