Žilvinas Lapinskas: „LEAN darbovietėje – darbuotojai geriausiai išmano darbą“

Valdyti dideles tarptautines įmones yra itin sudėtinga užduotis, ypač kalbant apie aviacijos industriją. Be įvairių kultūrų skirtumo, aibės procesų ir didelės konkurencijos reikia suvaldyti ir šimtus ar net tūkstančius darbuotojų. Skirtingos įmonės tai daro skirtingai, tačiau orlaivių priežiūros ir remonto kompanijos „FL Technics“ generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas mano, kad geriausia filosofija tą padaryti – LEAN procesų valdymas.

Orlaivių priežiūros ir remonto kompanijos „FL Technics“ generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas
Orlaivių priežiūros ir remonto kompanijos „FL Technics“ generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 9:56 AM

5 metai nuo LEAN pradžios

„Pradėjus diegti LEAN įmonėje buvo nemažai darbuotojų, kuriems šis procesas nebuvo priimtinas, tačiau mums greitai pavyko pakeisti jų nuomonę. Dabar visi procesai tapo efektyvesni, naudojame tuos pačius resursus, o padarome gerokai daugiau. Visus procesus galime pamatuoti, o tai akivaizdžiai parodo kiekvieno darbuotojo rezultatus. Savotiška draugiška konkurencija leido visiems darbuotojams labiau stengtis ir, svarbiausia, patiems gerinti savo darbą ir pačią darbo vietą“, – teigia Žilvinas Lapinskas.

Pasak jo, apie LEAN sistemą jis išgirdo dar 2007 metais ir tuo metu ši ideologija neatrodė patraukli. Tačiau vis labiau analizuojant, kas yra LEAN ir kodėl tai yra svarbu valdant dideles įmones ir kaip tai smarkiai palengvina procesus. Galiausiai, LEAN ideologija besivadovaujantys darbuotojai gerokai paspartina pačios įmonės veiklą ir leidžia jai augti.

Kaip teigia „FL Technics“ generalinis direktorius, LEAN ideologijos įdiegimas į įmonės veiklą suteikia labai didelį privalumą prieš konkurentus visoje aviacijos industrijoje. „LEAN aviacijoje nėra plačiai taikomas. Aviacija iš principo yra labai konservatyvi ir pokyčiai joje vyksta tikrai labai lėtai. Ir būna darbuotojų, kurie žino vieną ar kitą darbo sritį ir toje srityje daug metų dirba, viską išmoksta iki automatizmo. Tada atsitinka tokia situacija, jog diegiant LEAN reikia nuolat išeiti iš savo komforto zonos. Jeigu šiandien padarei darbą per 10 min., tai tu visuomet galvoji, jog galima būtų padaryti per 9 min. Bet esminis dalykas nėra galvojime, jog tu greičiau turi bėgti. Kalba eina apie tai, jog turi išnaikinti nereikalingus judesius, nereikalingus procesus, nereikalingus veiksmus, nereikalingus suderinimus ar kitus tokius dalykus, kurie tavo procese visiškai nekuria pridėtinės vertės ir tuomet tai padarysi per 9 min. Kai tu padarai per 9 min., tuomet galvoji, kaip tai padaryti per 8 min.“, savo filosofija dalijasi Ž. Lapinskas.

LEAN – būdas gerinti darbo erdvę ir kopti karjeros laiptais

Vienas svarbiausių LEAN principų – darbuotojų dalyvavimas įmonės valdymo ir sklandžios veiklos procese. O jei dar tiksliau – įmonės sprendimų priėmime. Pagal LEAN filosofiją, kiekvieno darbuotojo veikla yra matuojama, tada jam tampa aišku, ko iš jo nori darbdavys ir ką konkrečiai jis turi pasiekti. Kai darbuotojui yra sukuriami aiškūs ir logiški tikslai, jis ima kryptingai dirba, ir, atitinkamai, gali gauti įvertinimą. Tuomet kompanija ima augti, ji būna efektyvi, pagreitėja, pagerėja, tampa konkurencingesnė.

„Vienas iš LEAN įrankių yra tokios A3 komandos, kuriose turi dalyvauti visų lygmenų darbuotojai, kurie yra susiję su viena ar kita problema. Aš tikrai esu pastebėjęs tokių perliukų tarp darbuotojų, kurie nuolat teikė įvairius procesų tobulinimo siūlymus ir tai buvo geras impulsas jų karjeros augimui. Tai yra tikrai labai geras įrankis. Būtent per darbuotojų iniciatyvą gerinti įmonės rezultatus šalinant, atrodytų, menkas problemas, sukuriama aukšto lygio tarptautinė įmonė, galinti veikti sklandžiai it šveicariškas laikrodis. Kuo daugiau darbuotojų įsitraukia į visus šiuos procesus, tuo lengviau tapti geriausiais savo srityje“, – pasakoja Ž. Lapinskas.

Geriausiai savo darbą išmano patys darbuotojai

Ž. Lapinsko teigimu, vadovai neturėtų galvoti, jog žino viską – nuo pradžios iki pabaigos. Tačiau visi jie turėtų susipažinti su esminiais įmonės veiklos procesais ir darbais. Būtent tai apima viena iš LEAN dalių – GEMBA, reiškiančia vadovų ėjimu per skirtingas darbo vietas ir darbuotojų stebėjimą. Šiuo atveju, vadovas neturi reikšti jokios kritikos, o tiesiog stebėti ką daro darbuotojai ir esant norui, aiškintis, kas yra daroma.

„Vadovas užsidaręs savo kabinete nebūtinai žinos, kaip vienas ar kitas darbas yra atliekamas. O net jei žinos, ši informacija gali būti pasenusi arba iškreipta. Einant GEMBA nereikia pulti reikšti visiems pastabų, o ramiai stebėti, kaip viskas vyksta. Esant poreikiui – kažko paklausi, tau atsakys, kaip vadovas susidarysi realų vaizdą, kaip viskas veikia. Dažniausiai viskas labai skiriasi nuo to, kaip tu įsivaizdavai, kaip viskas veikia, nes darbuotojai geriausiai žino, kaip vienas ar kitas darbas yra atliekamas. Šios patirtys iš tiesų atveria akis ir galima priimti teisingus sprendimus, o ne užsidarius kabinete galvoti, kad tu pats protingiausias ir pats nuostabiausias. Tai yra vienas irgi iš kertinių dalykų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.