Po žinios apie tyrimą dėl apkaltos D. Trumpui sparčiai smunka Europos akcijų indeksai

Pasklidus žiniai apie tai, jog Kongreso demokratai pradeda oficialų apkaltos tyrimą dėl prezidento Donaldo Trumpo, pagrindiniai Europos akcijų indeksai trečiadienį sparčiai smunka.

 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
N.Pelosi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
N.Pelosi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-09-25 15:16

Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios smuko 1,28 proc. iki 384,84 punkto.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 nusileido 0,89 proc., Vokietijos DAX – 1,15 proc., Prancūzijos CAC 40 – 1,52 proc., o Ispanijos IBEX 35 ir Italijos FTSE MIB – atitinkamai 1,08 ir 1,57 procento.

JAV Atstovų Rūmų lyderė demokratė Nancy Pelosi paskelbė, jog buvo priimtas sprendimas pradėti procedūrą, kurios tikslas – nustatyti, ar yra pagrindo pareikšti apkaltą D.Trumpui.

„Šiandien skelbiu, jog Atstovų Rūmai pradeda oficialų tyrimą apkaltos klausimu, – per nekantriai lauktą spaudos konferenciją JAV sostinėje pareiškė N.Pelosi. – Prezidentas turi atsakyti už savo veiksmus. Niekas nėra virš įstatymo.“

„D.Trumpo prezidentavimo veiksmai atskleidė negarbingų faktų, kad prezidentas sulaužė savo priesaiką, išdavė mūsų nacionalinį saugumą ir išdavė mūsų rinkimų sąžiningumą“, – pažymėjo ji.

Spaudimą dėl apkaltos pakurstė skandalas, kilęs pasirodžius pranešimams, kad D.Trumpas bandė spausti naująjį Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pradėti korupcijos tyrimą dėl Joe Bideno ir jo sūnaus Hunterio, kuris turėjo verslo reikalų šioje Rytų Europos valstybėje.

Konfrontaciją išprovokavo anoniminio pranešėjo skundas dėl, kaip skelbė žiniasklaida, D.Trumpo pokalbio telefonu su V.Zelenskiu, įvykusio liepos 25 dieną.

Siekdamas išvengti apkaltos grėsmės, D.Trumpas antradienį sakė, kad paskelbs to pokalbio stenogramą.

Po N.Pelosi spaudos konferencijos JAV valstybės vadovas pareiškė, kad toks tyrimas yra „raganų medžioklės šlamštas“, ir pridūrė, kad šis procesas tik padidins tikimybę, jog 2020 metais jis bus perrinktas.

„Politinė krizė, susijusi su pradedamu oficialiu tyrimu dėl galimos D.Trumpo apkaltos, taip pat didėjantys nuogąstavimai, jog spalį planuojamose JAV ir Kinijos derybose dėl prekybos nebus pasiekta susitarimo, pasaulio rinkose paskatino rizikos vengimą“, – pareiškė finansinių paslaugų bendrovės „London Capital Group“ analitikė Ipek Ozkardeskaya, kurią cituoja agentūra „MarketWatch“.

Investuotojų viltys, kad JAV ir Kinija netrukus pasieks prekybos susitarimą, ėmė blėsti po to, kai D.Trumpas pažėrė naujos kritikos Kinijai.

JAV prezidentas savo kalboje per kasmetinę Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją antradienį sukritikavo Kinijos prekybos praktiką ir tai nuvylė investuotojus, juolab kad dviejų šalių atstovai rengiasi artimiausiu metu susitikti derybų Vašingtone.

D.Trumpas apkaltino Pekiną manipuliavimu valiutos kursu, intelektinės nuosavybės vagyste ir dempingu. Jis taip pat pažymėjo, jog dėl Kinijos politikos būtina įgyvendinti esminius Pasaulio prekybos organizacijos pokyčius.

Savo ruožtu Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi pažymėjo, jog dėl Vašingtono pradėto prekybos karo su Kinija dviejų šalių santykiai „vėl atsidūrė kryžkelėje“.

Anot jo, Kinija nebijo grasinimų, tačiau pasisako už tai, kad visi ginčai būtų sprendžiami derybomis, nes tinkamas ir lygiateisis dviejų šalių prekybos ir ekonominių santykių vystymas atitinka ir jų, ir viso pasaulio prekybos plėtros interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.