Marcinkevičių ir N. Numavičiaus ginčas dėl garbės bus nagrinėjamas iš naujo

Vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių „Vilniaus prekyba“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numačiaus ginčas su verslininkais Mindaugu ir Gintaru Marcinkevičiais dėl pastarųjų viešų teiginių apie buvusį verslo partnerį bus iš naujo nagrinėjamas Vilniaus apygardos teisme (VAT).

 lrytas.lt koliažas.
 lrytas.lt koliažas.
Nerijus Numavičius. <br>V.Balkūno nuotr.
Nerijus Numavičius. <br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Marcinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Marcinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Marcinkevičius.<br>AP nuotr.
Gintaras Marcinkevičius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Šarūnas Sabaitis

Oct 2, 2019, 5:55 PM, atnaujinta Oct 2, 2019, 6:05 PM

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) spalio 2 dieną nutarė, kad VAT ginčo šalims nesudarė lygiateisių sąlygų, nes nesuteikė N. Numavičiui galimybės pasisakyti dėl naujų Marcinkevičių pateiktų įrodymų, todėl byla galėjo būti išspręsta neteisingai. 

Dėl to LAT panaikino šiemet vasarį priimtą VAT nutartį ir grąžino šiam teismui bylą nagrinėti iš naujo. 

N. Numavičius teisme siekia pripažinti neteisingais ir žeminančiais jo garbę bei orumą penkis Marcinkevičių teiginius portalo delfi.lt 2017-ųjų metų sausį skelbtame straipsnyje, aprašiusiame Nyderlandų, Kipro ir Lenkijos įmonių finansinius sandorius, kuriais N. Numavičiui buvo išmokėta 19,264 mln. eurų.

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2017-ųjų gruodį buvo nusprendęs, kad du iš penkių teiginių neatitinka tikrovės ir žemina N. Numavičiaus garbę bei orumą, taip pat įpareigojo Marcinkevičius juos paneigti. Tiek Marcinkevičiai, tiek N. Numavičius šį sprendimą skundė VAT, kuris konstatavo, kad ginčo teiginiai yra tik neįžeidi nuomonė, kuriai „netaikomi tiesos ir tikslumo kriterijai“. 

VAT taip pat pažymėjo kad tarp N. Numavičiaus ir M. Marcinkevičiaus vykstant teisminiams ginčams, konfliktinė situacija leidžia kalboje vartoti „didesnį emocinį krūvį išreiškiančius žodžius“, be to, dalis ginčo teiginių yra abstraktūs ir nekonkretizuoti.

Iki 10 proc. akcijų įvairiose VP grupės įmonėse turinčio M. Marcinkevičiaus konfliktas su pagrindiniu grupės akcininku N. Numavičiumi tęsiasi jau daugiau kaip trejus metus.

2015-ųjų vasarą M. Marcinkevičius pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai – pradėjo kurtis dešimtys holdingų, skirtų atriboti veikiančias bendroves nuo grupės akcininkų.

M. Marcinkevičius tikino, kad „Vilniaus prekybos“ grupėje buvo taikoma „ypač agresyvi“ mokesčių planavimo sistema.

N. Numavičiaus atstovai kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M. Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

Verslininkai ir jų kontroliuojamos įmonės santykius aiškinasi skirtinguose teismuose, VP grupės akcininkų santykiai sulaukė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir teisėsaugos dėmesio. Jie taip pat figūruoja ir politinės korupcijos byloje - „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis apie tai kalbėjosi su buvusiu VMI viršininku Dainoru Bradausku, kuris buvo atleistas iš pareigų už korupcinę veiklą ir šiurkščius tarnybinius pažeidimus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.