Skrydžių milžines ima panika – pasaulyje sparčiai plinta judėjimas „skrydžio gėda“

Pasaulyje vis labiau įsigalint iš Švedijos kilusiam judėjimui „flygskam“, kas galėtų būti verčiama kaip „skrydžio gėda“, daugėja žmonių, kurie keliaudami vietoj lėktuvo renkasi kitą būdą pasiekti tikslą.

Bankas prognozuoja, kad šiais metais skrydžių ES padaugės tik 1,5 procento.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bankas prognozuoja, kad šiais metais skrydžių ES padaugės tik 1,5 procento.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Thunberg.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
G.Thunberg.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2019, 1:21 PM, atnaujinta Oct 2, 2019, 1:32 PM

Tą patvirtino Šveicarijos banko UBS atliktas tyrimas.

Pagal jį vienas iš penkių apklaustųjų per pastaruosius metus mažiau ėmė skraidyti būtent dėl to, kad toks būdas keliauti klimato kaitai daro nemenką poveikį.

Per metus, UBS duomenimis, kelionių oru padaugėjo 4-5 procentais. Lėktuvų gamintojos „Airbus“ ir „Boeing“ spėja, kad kelionių skaičiaus augimas tęsis iki 2035 metų.

Tačiau UBS tyrime užsimenama, kad tokios kampanijos, kaip kad švedės moksleivės, klimato aktyvistės Gretos Thunberg iniciatyva, geriau gyvenančiose šalyse, ypač Europoje ir JAV, gali pakeisti gyventojų įpročius ir sulėtinti skrydžių skaičiaus didėjimą, rašo bbc.com.

Apklausęs per 6 tūkst. gyventojų JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Didžioje Britanijos Šveicarijos bankas nustatė, kad 21 proc. iš jų per pastaruosius metus skraidė mažiau. Iš britų taip besielgiantys pasisakė 16 proc., tačiau JAV rinkoje tokių buvo 24 procentai.

Tyrimas pirmą sykį buvo atliktas šių metų gegužę. UBS tikina, kad nuo tol laiko esama akivaizdžių pokyčių. Bankas prognozuoja, kad šiais metais skrydžių ES padaugės tik 1,5 proc., o tai yra perpus mažiau, nei tikisi „Airbus“. JAV rinkai bankas numato 1,3 proc. augimą, kai iki šiol buvo laukiama 2,1 procento.

UBS mano, kad dėl to kasmet iš „Airbus“ ir „Boeing“ nedidelių lėktuvų bus užsakoma 110-čia mažiau. Tai lemtų, kad „Airbus“, kuriai priklauso 57 proc. visos rinkos, pajamos per metus susitrauktų 2,8 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.