Drama Šveicarijos banke – įsiplieskusį skandalą ištvėrė ne visi

Antrojo pagal dydį Šveicarijos banko „Credit Suisse“ operacijų direktorius paliko postą dėl netradicinės priežasties – kilo skandalas dėl to, kad jis sekė buvusį bendradarbį.

„Credit Suisse“ bankui tenka srėbti darbuotojo privirtą košę.<br> Lrytas.lt fotomontažas
„Credit Suisse“ bankui tenka srėbti darbuotojo privirtą košę.<br> Lrytas.lt fotomontažas
I.Khanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
I.Khanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
T.Thiamas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
T.Thiamas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
U.Rohneris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
U.Rohneris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Credit Suisse“ bankui tenka srėbti darbuotojo privirtą košę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Credit Suisse“ bankui tenka srėbti darbuotojo privirtą košę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 3, 2019, 7:09 PM

„Credit Suisse“ pranešė, kad Pierre'as-Olivier Bouée iš pareigų pasitraukė savo noru, o banko valdybos pirmininkas Ursas Rohneris atsiprašė buvusio banko aktyvų valdymo skyriaus vadovo Iqbalo Khano, mat pasitvirtino įtarimai, kad šį žmogų iš tiesų sekė. O tą darė kolegos pasamdyti privatūs detektyvai.

Kelios valandos iki šios žinios bankas paviešino nepriklausomo tyrimo rezultatus. Iš jų paaiškėjo, kad P.-O.Bouée savo iniciatyva, nežinant jo vadovams, pasamdė privačius detektyvus, kurie sekė jo buvusį kolegą.

Kilus skandalui iš darbo banke pasitraukė ir „Credit Suisse“ saugumo tarnybos vadovas Remo Boccali. Jis, jei tikėtume tyrimu, buvo vienintelis asmuo, žinojęs apie sekimą, rašo bbc.com.

Dar vienas žmogus, turėjęs duomenų apie sekimą – tai konsultantas saugumo klausimais, kuris padėjo P.-O.Bouée suorganizuoti banko darbuotojo stebėjimą. Šis žmogus, žinomas tik kaip „T.“, nusižudė.

Pats I.Khanas iš tarnybos „Credit Suisse“ išėjo liepą – susirado darbą pas konkurentus, banke UBS.

Bankininkų mūšis

43-ejų išeivis iš Pakistano I.Khanas Šveicarijoje gyveno nuo 12 metų. Į „Credit Suisse“ banką jis atėjo iš finansinių paslaugų kompanijos „Prudential“, kurioje užėmė vadovo pareigas.

Tačiau naujoje vietoje I.Khanui sekėsi ne itin puikiai – gan greitai pašlijo santykiai su vienu viršininkų, 57-erių Tidjane'u Thiamu. Konfliktas įsiplieskė, kai I.Khanas T.Thiamo kaimynystėje įsigijo sklypą ir ten pradėjo darbus: per dvejus metus nugriovė seną namą, pastatė naują, visą tą laiką darbininkai triūsė ir sekmadieniais, ir rytais.

Šių metų sausį, tikėdamasis susitaikyti, T.Thiamas kaimyną pakvietė į vakarėlį. Tačiau jame I.Khanas susiginčijo su kolegos žmona dėl neseniai ant sklypo ribos pasodinto medžio. Prasidėjo muštynės, į kurias, kaip buvo pranešta, įsivėlė ir kiti vakarėlio svečiai, aukštas pareigas užimantys bankininkai.

Būtent po šio nutikimo I.Khanas nusprendė palikti banką. Tačiau jau minėtame, neseniai paskelbtame tyrime, nurodoma, kad T.Thiamas apie kolegos sekimą veikiausiai nieko nežinojo, todėl jųdviejų ginčas nebuvo kolegos stebėjimo priežastis.

Susirūpino klientais

Skandalas apie I.Khano sekimą įsiplieskė rugsėjį, kai paaiškėjo, kad bankas pasamdė trečiąją šalį savo išeinančiam darbuotojui sekti.

Įvykiai rutuliojosi taip: I.Khanas keitė darbą iš banko „Credit Suisse“ į vietą banke UBS. P.-O.Bouée ėmė nerimauti, kad skyriaus vadovas kartu gali pervilioti ir „Credit Suisse“ klientus. Todėl operacijų vadovas kreipėsi į „Investigo“ įmonę, kad jos darbuotojai pasektų I.Khaną ir sužinotų, ar jis nesusitikinėja su kuo nors iš klientų sąrašo.

Tačiau I.Khanas pastebėjo, kad yra sekamas. Rugsėjo 17 d., būdamas netoli Nacionalinio Šveicarijos banko Ziuricho centre, vyras ryžosi išsiaiškinti, kas sėdi automobilyje, kuris jį visur sekioja. Iššokęs savo mašinos jis ėmė kviesti policiją, o pats tuo pačiu mėgino nufotografuoti automobilį su sekliu. Po šio įvykio policija pradėjo tyrimą dėl grasinimų.

Vėliau P.-O.Bouée teisinosi, kad taip pasielgė norėdamas apginti banko interesus. Tačiau nepriklausomo tyrimo specialistai nustatė, kad I.Khanas ketinimų pervilioti klientus neturėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.