Lietuvos įmonė, kurioje mokamas vienas teisingiausių atlyginimų

Nors pastaraisiais metais skaičiuojama, kad vyrų ir moterų atlyginimai Lietuvoje skiriasi apie 15 proc., yra įmonių, kuriose situacija kur kas geresnė. Tarp tokių pavyzdžių – kasmečiuose „Baltic Salary Survey“ organizuojamuose „Lygiaverčio užmokesčio“ apdovanojimuose įvertinta įmonė „Švyturys-Utenos alus“, kuri jau antrus metus iš eilės pripažįstama kaip viena teisingiausią atlygį mokančių šalyje.

 Kai kurie darbuotojai įmonėje jau yra sukaupę daugiau nei 40 metų patirtį.
 Kai kurie darbuotojai įmonėje jau yra sukaupę daugiau nei 40 metų patirtį.
 Julija Gedrimė, „Švyturio-Utenos alaus“ žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje.
 Julija Gedrimė, „Švyturio-Utenos alaus“ žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Donatas Jankus

Oct 7, 2019, 8:26 AM

Įmonės atstovai įsitikinę, jog įvertinimas tik patvirtina, kad vykdoma atlygio politika ir vertybės, kuriomis vadovaujamasi, pasiteisina. Ir pateikia tai pagrindžiančių faktų: darbuotojai – vieni lojaliausių rinkoje, jų įsitraukimas – didžiulis, darbo užmokestis nuolat persvarstomas, o jo atotrūkis tarp tos pačios pareigybės specialistų – beveik nepastebimas.

„Baltic Salary Survey“ atlikto tyrimo metu vertinta, ar kompanijos moka vienodą atlygį tame pačiame pozicijų lygmenyje dirbantiems vyrams ir moterims, ar aukščiausiose įmonės pozicijose yra tolygiai tiek vienos, tiek kitos lyties atstovų ir ar apskritai įmonės darbuotojams mokamas atlygis atitinka jų turimų pozicijų vidutinius atlygius rinkoje.

Stengiamasi dėl darbuotojų

Julija Gedrimė, „Švyturio-Utenos alaus“ žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje, sako, kad įmonė teisingo atlygio siekia ne dėl titulų. „Jau daugelį metų įmonėje vykdome nuoseklią atlygio politiką, todėl įvertinimas mums yra ne sėkmė, o ilgamečio darbo rezultatas, esamos situacijos atspindys“, – tvirtina J.Gedrimė.

Pasak jos, svarbiausios įmonės vertybės yra žmogiškosios: pagarba darbuotojui ir sąžiningumas. Ir atrodo, kad jų įgyvendinimo metodai pasiteisina – vidutinis darbo stažas įmonėje siekia net 12 metų, o kai kurie darbuotojai čia jau sukaupę daugiau nei 40 metų patirtį.

„Jei darbuotojas pajustų, kad už žinias, gebėjimus, iniciatyvą ir pastangas yra atlyginama nesąžiningai, jo motyvacija labai greitai nukristų, o kritusi ne tik darytų įtaką darbo rezultatams, bet ir neigiamai veiktų kolegas“, – sakė J.Gedrimė.

Siekia vidinio teisingumo

Šiais metais „Švyturys-Utenos alus“ „Lygiaverčio užmokesčio“ apdovanojimuose, palyginti su praėjusiais, pakilo iš 4-os į 2-ą vietą. Iš viso konkurse dalyvavo net 215 įmonių, veikiančių visoje Lietuvoje.

„Analitikai šį kartą vertino, ar tas pačias pareigas einančių darbuotojų atlyginimų skirtumai nėra pernelyg dideli: ar nėra taip, kad, pavyzdžiui, vienam pardavimo vadybininkui mokame gerokai mažiau ar daugiau nei kitam. Kadangi tokia praktika mums nebūdinga, tai mus išskyrė iš kitų įmonių“, – pažymėjo J.Gedrimė.

Anot jos, už tą patį darbą mokėti labai skirtingą atlygį būtų iš esmės nesąžininga ir labai pažeistų darbuotojų orumą. Normalu, kad kiekvieno darbuotojo įgūdžiai, kvalifikacija, patirtis bei asmeninės savybės yra nevienodos, todėl net ir dirbant tose pačiose pareigose tam tikri atlyginimo skirtumai yra normalūs ir net reikalingi – tačiau labai svarbu, kad jų ribos būtų gana arti.

„Be to, kalbant iš darbdavio perspektyvos, tikėtis, kad darbuotojai savo atlygio neaptarinėja tarpusavyje, yra naivu. Ir jei sužino, kad dirbančių tą patį darbą asmenų atlyginimai gerokai skiriasi ar, dar blogiau, darbuotojai diskriminuojami, dingsta pasitikėjimas darbdaviu ir noras savo darbą atlikti kaip įmanoma geriau“, – dėstė J.Gedrimė.

Kai kurių darbuotojų atlyginimai istoriškai gali būti kiek didesni ar mažesni nei tų, kurie atėjo pastaraisiais metais, tačiau darbo užmokestis įmonėje turėtų būti persvarstomas kasmet ir tokie nuokrypiai sumažinami iki minimalių, kiekvienai pozicijai atnaujinant atlyginimo ribas.

Vien atlyginimo nepakanka

Kad darbuotojas norėtų likti savo darbo vietoje, gerintų darbo rezultatus, vien tik finansinio atlygio nepakanka. Reikėtų skatinti ir jo įsitraukimą – jei klausiama jo nuomonės, domimasi jo jausena darbo vietoje, darbuotojas tampa svaresne kompanijos dalimi.

Nuo pat pirmųjų darbo akimirkų „Švyturys-Utenos alus“ siekia kurti tokią darbo vietą, kurios nesinorėtų palikti: naujus darbuotojus pasitinka su naujoko gidu, vadovų integravimo programa, kelis kartus per metus buria į bendrus susitikimus. Nuolat vykdomi ir nuomonės tyrimai, atskleidžiantys darbuotojų pasitenkinimą kolegomis, vadovais, darbo sąlygomis ir pan.

„Mes labai stengiamės, kad darbuotojai suprastų, kodėl jie mums taip reikalingi. Lygiaverčio užmokesčio apdovanojimai tarsi patvirtina, kad mūsų taikomos priemonės ir vykdomi sprendimai yra veiksmingi. Tačiau iš esmės jokie įvertinimai situacijos nekeičia: mes visada jaučiame atsakomybę savo darbuotojams ir stengiamės jų nenuvilti“, – sakė žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje J.Gedrimė.

Pasak specialistės, tai, kad „Švyturys-Utenos alus“ jau 11 metų yra vienos didžiausių alaus gamybos kompanijų pasaulyje – danų „Carlsberg Group“ dalis, taip pat prisideda prie įmonės patrauklumo darbuotojams.

„Mūsų žmonės vertina teisingą atlygį ir tarptautines karjeros galimybes. Juk už atlygį ne mažiau svarbi tobulėjimo, augimo galimybė. Tai yra mūsų įmonės stiprybės“, – teigė J.Gedrimė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?