Valstybės garantuojamą laiką su vaiku išnaudoja toli gražu ne visi tėvai

Apmokamais laisvadieniais, skirtais pabūti su vaikais, naudojasi toli gražu ne visi, turintys į juos teisę. Tokias įžvalgas pateikia specialistų paieškos portalas CVMarket.lt, apklausęs Lietuvos dirbančiuosius, turinčius vaikų.

 Priklausančius laisvadienius vienaip ar kitaip išnaudoja beveik kas ketvirtas dirbantysis, turintis vaikų (23,8 proc.). <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Priklausančius laisvadienius vienaip ar kitaip išnaudoja beveik kas ketvirtas dirbantysis, turintis vaikų (23,8 proc.). <br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-18 12:02

„Dar rudens pradžioje prezidentas Gitanas Nausėda pasiūlė mamadienius arba tėvadienius skirti ir tėvams, turintiems vieną jaunesnį nei dvylikos metų vaiką, - sako CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - dabartiniu metu po vieną laisvadienį per mėnesį priklauso mamoms ir tėčiams, kurie augina dvi dvylikos nesulaukusias atžalas arba vieną neįgalų vaiką iki 18 metų, teisę į du laisvadienius turi tėvai, auginantiems 3 ir daugiau vaikų iki 12 metų.

Kaip dabartiniu metu reglamentuoja įstatymas, galima imti visa dieną, o galima ją skaidyti valandomis ir, pavyzdžiui, kiekvieną penktadienio darbo dieną sutrumpinti dviem valandomis.

Tiems, kas dirba ilgesnėmis nei 8 val. pamainomis, laisvadieniai gali būti sumuojami kas trys mėnesiai. Jei prezidento siūlyta pataisa būtų priimta, teisę į mamadienius/tėvadienius įgytų 53 tūkst. vienišų mamyčių ar tėvelių, o taip pat per 122 tūkst. šeimų.“

Tiesa, kaip parodė atliktas tyrimas, kurio metu apklausti 1284 dirbantieji, jau ir dabar turinčių teisę į šią lengvatą ir ja besinaudojančių nėra labai daug. 

Priklausančius laisvadienius vienaip ar kitaip išnaudoja beveik kas ketvirtas dirbantysis, turintis vaikų (23,8 proc.). Daugiausiai atsakė, kad šia lengvata naudojasi pastoviai (12,3 proc.), dar 10,1 proc. teigė, kad laisvadienius pasiima kartais, o 1,4 proc. labai pasisekė su darbdaviu - šalia valstybės skirtų laisvadienių, papildomu laisvu laiku juos pamalonina ir darbovietė.

Daugiau tų, kam nepriklauso

Tačiau Lietuvoje tėvų, turinčių du ir daugiau vaikų iki dvylikos metų yra ne tiek daug. Statistikų duomenimis, vidutinis lietuviškos šeimos dydis – vos vos per 3 asmenis. Tad nenuostabu, kad net 59 proc. paminėjo, kad teisės į mamadienius/tėvadienius nebeturi dėl to, kad neatitinka valstybės nustatytų kriterijų: 32,4 proc. paaiškino, kad augina tik vieną atžalą iki dvylikos metų, o 26,6 proc. vaikai jau yra vyresni nei nurodyto amžiaus.

12,6 proc. apklaustų dirbančiųjų pateikė įvairias priežastis, dėl ko nesinaudoja jiems priklausančiais laisvadieniais. Net 6,5 proc. aiškino, kad į tai neigiamai žiūri darbdavys, 1,2 proc. tiesiog bijo paprašyti laisvadienių, kas liudytų, jog ir šių respondentų darbdavys laisvadienių nemėgsta, 1,1 proc. nesinaudoja laisvadieniais dėl kitų priežasčių: specifinio darbo pobūdžio, darbo grafiko ir pan. Dar 3,8 proc. dirbančių tėvų nurodė, kad apsieina be valstybės skiriamų laisvadienių - pabūti su vaikais jiems pakanka įprastų poilsio dienų.

Apie mamadienius nežinojo

Netikėta, kad net 4,7 proc. respondentų atsakė, jog apie galimybę gauti laisvą dieną pabūti su vaikais sužinojo tik iš šios apklausos. Beje, nieko apie tai nežinojusių itin daug buvo tarp tų, kam nėra daugiau trisdešimties (18,7 proc.) metų, užtat ir besinaudojančių mamadieniais/tėvadieniais kur kas daugiau buvo tarp tų, kam per trisdešimt.

Tikriausiai nė kiek nekeista, kad neigiamą darbdavio požiūrį į laisvadienius pabūti su vaiku dažniau nurodė vyrai (9,3 proc.), o ne moterys (4,9 proc.). Matyt, čia vis dar gajus lytims būdingų paskirčių stereotipas. Tačiau gerokai nustebino tai, kad vyrų, teigiančių, jog naudojasi laisvadieniais (29,1 proc.), buvo daugiau nei moterų (20 proc.) (!). Skirtumas gerokai didesnis nei statistinė paklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.