SBA žengia į naują verslo nišą – statys naują gamyklą, gamins ypatingus namus

SBA grupė priėmė sprendimą žengti į naują verslo sektorių: gamins aplinkai draugiškus ir tvarius modulinius pastatus. Naujai įsteigta bendrovė  „SBA Modular“ projektuos, gamins ir montuos pilnai įrengtus nuolatiniam gyvenimui skirtus daugiaaukščius. Tam Lietuvoje bus statomas fabrikas.

 lrytas.lt koliažas.
 lrytas.lt koliažas.
SBA žengia į naują verslo šaką – gamins modulinius, aplinkai draugiškus daugiaaukščius namus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
SBA žengia į naują verslo šaką – gamins modulinius, aplinkai draugiškus daugiaaukščius namus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 SBA žengia į naują verslo šaką – gamins modulinius, aplinkai draugiškus daugiaaukščius namus. Grupės prezidentas Arūnas Martinkevičius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 SBA žengia į naują verslo šaką – gamins modulinius, aplinkai draugiškus daugiaaukščius namus. Grupės prezidentas Arūnas Martinkevičius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 11:43 AM, atnaujinta Oct 21, 2019, 11:56 AM

Per kelerius metus numatoma pasiekti pajėgumus, leidžiančius rinkai tiekti 1000 butų kasmet.

Naujos krypties prioritetas – tvarumas ir ekologija

„SBA grupė kurį laiką ieškojo dar vienos verslo šakos, kuri turėtų sinergiją su esamais verslais ir atitiktų mūsų vertybes bei veiklos principus. Statybų sektorius yra konservatyvus ir didžiąją dalimi nepakankamai inovatyvus. Nebijau pasakyti, kad mes sieksime sukurti ir pasiūlyti globaliai rinkai naujos kartos namų vystymo koncepciją. Isškirtinis dėmesys bus skiriamas inovacijoms, o svarbiausias prioritetas – draugiškumas aplinkai, – sako SBA prezidentas Arūnas Martinkevičius. – Mūsų ambicija  – tapti ekologiškiausia įmone visame pasaulyje, gaminančia ir vystančia gyvenamuosius namus ir kitos paskirties erdves“. 

Moduliniai namai – sprendimas būsto stygiui ir klimato kaitos problemoms 

Modulinė aplinkai draugiškų daugiaaukščių statyba padėtų spręsti klimato kaitos ir būsto deficito Europos didmiesčiuose problemas.

Rinkos tyrimų duomenimis, Vakarų Europos ir Skandinavijos valstybėse trūkstamų butų kiekis skaičiuojamas šimtais tūkstančių ar net milijonais vienetų. Problemą gilina sparti urbanizacija, visuomenės senėjimas bei vieno asmens namų ūkių daugėjimas. Tuo pat metu naujų būstų statoma per mažai: daugumoje Vakarų Europos šalių trūksta statybos sektoriaus darbuotojų ir jis dėl ypač mažo produktyvumo yra nepajėgus patenkinti didėjančios paklausos. Būsto stygių moduliniai namai mažintų per greitesnę automatizuotą gamybą, detalesnį projektavimą, griežtesnę kokybės kontrolę, efektyvesnį procesų valdymą ir tikslesnį biudžeto planavimą. 

Palyginti su tradicine statyba, „SBA Modular“ kelia uždavinį visą statybų vystymo ciklo laiką sutrupminti iki 50 proc. Fabrike bus siekiama pagaminti iki 90 proc. baigtumo gyvenamąsias erdves su pilna apdaila ir galimybe įsirengti interjerą su baldais. 

Modulinių pastatų sektorius atitinka žiedinės ekonomikos pricipus ir tvarų išteklių naudojimą. Tyrimų duomenimis, modulinė statyba išskiria perpus mažiau šiltnamio dujų per visą vertės kūrimo grandinę dėl savo greičio, minimalių atliekų bei atsinaujinančių medžiagų naudojimo.  Jungtinių tautų Aplinkosaugos programos duomenimis, statybų sektorius, įskaitant medžiagų gamybą, transportavimą, statybos darbus, pastatų eksploatavimą yra atsakingas už 38 proc. šiltnamio efektą sukeliančių anglies dvideginio dujų emisijų visame pasaulyje.

Paisrengimas verslo šakai – įsibėgėjęs

Prie naujos verslo krypties projekto SBA grupė dirbo kartu su tarptautine bendrove „The Boston Consulting Group“. 

„Dirbom su stipria komanda, profesionalais iš skirtingų šalių, skirtingų kultūrų. Jie vienareikšmiškai akcentavo šio naujo verslo modelio įtaką kuriant švaresnį pasaulį. Ši verslo šaka puikiai įsilies į SBA grupę: ji leidžia maksimaliai išnaudoti tiek gamyboje per daugybę metų sukauptas kompetencijas,   tiek patirtį įgyvendinant sudėtingus ir inovatyvius nekilnojamojo turto projektus. Šių kompetencijų sinergija deda tvirtą pagrindą augimui, tad planuojame, kad naujasis sektorius bus reikšminga SBA grupės dalis, po kelerių metų sudarysianti apie ketvirtadalį grupės pardavimų“, – teigia A. Martinkevičius. 

Numatoma, kad investicijos į naują gamyklą gali siekti iki 50 mln. Eur. „SBA Modular“ darys reikšmingą įtaką regionui, kuriame vystys veiklą – įgyvendinus projektą, bendrovė planuoja įdarbinti apie 450 žmonių. 

Naujai įsteigtos bendrovės „SBA Modular“ direktoriumi paskirtas SBA grupės verslo vystymo vadovas Paulius Nevinskas. Jo teigimu, intensyvus SBA pasirengimas imtis naujos verslo šakos vyksta nuo praėjusių metų: jau suformuotas motyvuotas komandos branduolys, o pastaruosius kelis mėnesius vyksta intensyvūs pokalbiai su potencialiais partneriais ir klientais. 

„Darbai juda maksimaliu greičiu. Šiuo metu sprendžiame dėl vietos mūsų plyno lauko investicijai, lygiagrečiai projektuojami fabriko pastatai ir gamybos linijos, plėtojama technologinė produkto bazė. Gamyklos statybas numatoma baigti per porą metų“, – sako „SBA Modular“ direktorius P. Nevinskas.

„Mus džiugina surinktos komandos vertybės ir ambicija žmonėms kurti namus, paremtus drąsiomis inovacijomis. Ypač svarbu, kad mūsų klientai jaustų ir žinotų, jog įsigydami savo būstą prisideda prie švaresnės mūsų planetos išsaugojimo.“ 

Planuojama, kad naujoji gamykla didžiąją dalį produkcijos eksportuos į Skandinavijos, Vokietijos ir kitų Vakarų Europos valstybių rinkas. 

SBA grupė yra viena didžiausių Lietuvoje, veikianti NT, tekstilės ir baldų gamybos sektoriuose. Grupės įmonėse dirba per 5000 žmonių. SBA priklauso NT inovacijų bendrovė „Urban Inventors“, plėtojanti verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje ir BLC verslo centrą Kaune, taip pat investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“, kuri Kaune valdo verslo centrą „Kauno Dokas“, Vilniuje  – „135“ ir plėtos modernių biurų kompleksą „Verde“ Rygos Skanste rajone, netoli miesto centro. SBA baldų gamybos sektoriui priklauso „SBA baldų kompanija“, valdanti „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Germaniką“, „Visagino liniją“, „Mebelain“,  taip pat „Ka4uno baldai“. SBA tekstilės sektorių sudaro „Utenos trikotažas“ kartu su bendrovėmis „Šatrija“ ir „Mrija“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?