Palangoje atsirado vieta, kur naktį jau nepasigersi

Palangoje, šalia J.Basanavičiaus ir S.Daukanto gatvių sankirtos, vasarą visą parą veikiantis naktinis klubas, kuris ilgai ir gerai buvo žinomas „Laukinių Vakarų salūno“ vardu, nebegalės nuo 1 valandos nakties iki 8 valandos ryto prekiauti alkoholiu.

Nors šio pastato Palangoje nuomininkai ir pasikeitė, tai nepadėjo išsaugoti prekybos alkoholiu visą naktį.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Nors šio pastato Palangoje nuomininkai ir pasikeitė, tai nepadėjo išsaugoti prekybos alkoholiu visą naktį.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus. <br>T.Bauro nuotr.
Palangos meras Šarūnas Vaitkus. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2019, 6:42 PM

Taip prieš keletą dienų nusprendė Vyriausiasis administracinis teismas, atmetęs šiame naktiniame klube veiklą vykdančios mažosios bendrijos „Gaumena“ ir pastato savininkės bendrovės „Kauno grūdai“ skundus.

Kaip paaiškino pernai liepą šiame klube prekybos alkoholiu laiką apribojusi Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė, nuo šiol, kad ir kas tą pastatą valdytų, kad ir kokia įmonė joje vykdytų veiklą, alkoholio prekyba nuo 1 valandos nakties iki ryto bus draudžiama.

Verslui pateikė ultimatumą

Kaip naktinė kurorto girdykla dešimtmetį garsėjęs naktinis klubas J.Basanavičiaus gatvėje miesto valdžios sankcijų sulaukė pernai birželį.

Dėl nuolat fiksuojamų viešosios tvarkos pažeidimų policijos pareigūnams vasarą čia tekdavo budėti beveik ištisą naktį.

Nuo 2015 iki 2018 metų kurorto policijos komisariatas suskaičiavo iš šio klubo ir jo prieigų sulaukęs net 278 pranešimų dėl įvairių viešosios tvarkos ir kitokių pažeidimų.

Pernai prieš prasidedant vasaros sezonui policija kurorto valdžiai pasiūlė šiame naktiniame klube nuo vidurnakčio uždrausti prekybą alkoholiu.

Birželio pabaigoje kelioms viešosios tvarkos pažeidimų gausa naktimis labiausiai gardėjančioms kavinėms Palangos meras Šarūnas Vaitkus pateikė ultimatumą – pagrasino apriboti prekybos alkoholiu laiką, jei per dvi savaites nebus imtasi veiksmingų priemonių.

Stebėjimo laikotarpiu prie trijų klubų iš karto tapo ramu, o policijos iškvietimai dėl „Laukinių Vakarų salūno“ nenutrūko: per dvi savaites užfiksuota 20 pranešimų.

Buvo nuspręsta kitaip

Tada liepą Palangos taryba nutarė prekybos laiką alkoholiu riboti ne veiklą vykdančiai įmonei, nes anksčiau tokie savivaldybės sprendimai būdavo apeinami registruojant kitą įmonę, o prekybos vietai.

Tokį kurorto sprendimą teismui apskundė ne tik mažoji bendrija „Gaumena“, kuri virkavo dėl prarandamo konkurencingumo, sumenksiančių pajamų, bankroto grėsmės, darbo vietų mažėjimo.

Tokiam ribojimui prieštaravo ir pastato savininkė bendrovė „Kauno grūdai“.

Įmonės atstovai teismą tikino, kad šitaip pažeidžiami jos interesai, nes savivaldybė apriboja teisę valdyti savo turtą.

Be to, patalpų savininkas esą baudžiamas neteisėtai, nes savo patalpose alkoholiu neprekiauja ir jokių pažeidimų nedaro.

Tokie pareiškėjų motyvai buvo įtikinę Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmus – šių metų kovą jų skundus buvo patenkintas. Tačiau Palangos savivaldybės apeliacinį skundą išnagrinėjęs Vyriausiasis administracinis teismas žemesnio teismo sprendimą panaikino ir atmetė „Gaumenos“ bei „Kauno grūdų“ skundus.

Teismas nurodė, kas svarbiau

Tokį sprendimą buvo galima prognozuoti, nes tas pats teismas pernai spalį panaikino Klaipėdos teismo nutartį, kuria Palangos tarybos sprendimo galiojimas buvo sustabdytas ir praėjusių metų vasarą „Gaumena“ šiame pastate alkoholiu prekiavo neribotai.

Tuomet teismas pareiškė, kad visuomenės sveikata ir saugumas yra svarbiau už privataus verslo numanomus nuostolius apribojus alkoholio prekybos laiką.

Šį kartą pareiškėjų skundus atmetęs Vyriausiasis administracinis teismas atkreipė dėmesį, kad Palangos taryba ginčijamą sprendimą priėmė būtent dėl prekybos vietos.

Todėl remiantis šiuo sprendimu prekybos alkoholiu laiką apribojusį savivaldybės administracijos direktorės įsakymą lėmė ne tai, kas yra prekybos vietos savininkas ar nuomininkas, bei jų kaita, o poreikis užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės saugumą.

Anot teisėjų, ginčijamas tarybos sprendimas priimtas nustačius tokį poreikį, įvertinus policijos komisariato pasiūlymus ir pateiktą informaciją, kad kriminogeninė situacija prekybos vietoje ilgą laiką yra bloga.

Ji nepagerėjo ir nuomininke tapus mažajai bendrijai „Gaumena“.

Teismo sprendimas atrišo rankas kitiems miestams

Šarūnas Vaitkus

Palangos savivaldybės meras

„Su gyventojams bėdų keliančiomis naktinėmis pasilinksminimo vietomis vargsta daugelis šalies miestų.

Mano žiniomis, Vyriausiasis administracinis teismas pirmą kartą priėmė sprendimą, alkoholio prekybos laiką apribojantį ne įmonei, o tam tikrai prekybos vietai.

Manau, šis neskundžiamas sprendimas suformuos teisminę praktiką, kuri apgins savivaldybes, mėginančias pažaboti viešajai tvarkai pavojų keliančių įmonių veiklą.

Man jau dabar skambina iš kitų savivaldybių ir teiraujasi apie mūsų priimtus sprendimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?