Dvelktelėjo taika – JAV svarsto panaikinti dalį muitų prekėms iš Kinijos

JAV ir Kinijos derybininkai svarsto abipusių nuolaidų galimybę, siekdami sudaryti prekybos susitarimą galbūt jau lapkritį, skelbia leidiniai „The Wall Street Journal“ ir „The Financial Times“.

D.Trumpas (kairėje) ir Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas (kairėje) ir Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas (kairėje) ir D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas (kairėje) ir D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 5, 2019, 8:29 AM

Britų leidinio šaltiniai pranešė, kad Baltieji rūmai svarsto galimybę panaikinti muitus kiniškoms prekėms, kurių vertė – 112 mlrd. JAV dolerių, įskaitant drabužius, buitinius prietaisus, monitorius. Muitai šiai prekių grupei nuo rugsėjo 1 dienos siekia 15 procentų.

Mainais Vašingtonas tikisi, kad Pekinas imsis papildomų priemonių intelektinei nuosavybei apsaugoti ir parengs amerikiečių žemės ūkio produkcijos pirkimo planus.

„Jei bus sudarytas susitarimas, tuomet jis apims dalies muitų atšaukimą“, – teigė „The Wall Street Journal“ šaltinis.

Kinijos pusė taip pat pranešė apie teigiamą pažangą prekybos derybose.

Kinijos prekybos ministerija po derybininkų pokalbio telefonu pareiškė: „Šalys surengė nuoširdžią ir konstruktyvią diskusiją svarbiausiais susirūpinimą keliančiais klausimais ir pasiekė principinį sutarimą.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau teigė, kad derybos dėl pirmojo prekybos susitarimo su Kinija etapo vyksta sėkmingai ir jis tikisi sudaryti susitarimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, kai tik bus parengtas susitarimo tekstas.

D.Trumpas kalbėjo apie Ajovos valstiją kaip galimą susitarimo pasirašymo vietą, tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerija dar nepatvirtino Kinijos pasirengimo surengti susitikimą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas pirmadienį, atsakydamas į žurnalistų klausimus, apsiribojo sakydamas, kad abiejų šalių vadovai „palaiko nuolatinius ryšius“.

Anksčiau buvo planuota, kad susitarimas gali būti pasirašytas per APEC viršūnių susitikimą Čilėje, tačiau Čilės prezidentas atšaukė viršūnių susitikimą šalies teritorijoje.

Pirmasis etapas, dėl kurio gali susitarti JAV ir Kinijos vadovai, apima JAV žemės ūkio produktų tiekimą į Kiniją, taisyklių, kuriomis siekiama užkirsti kelią manipuliavimui valiuta, nustatymą, intelektinės nuosavybės apsaugos priemones ir Kinijos rinkų atvėrimą JAV įmonėms, rašo „The Wall Street Journal“.

Tikimasi, kad susitarimo sudarymo atveju JAV nuo gruodžio 15 dienos nepradės taikyti naujų muitų Kinijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.